2023
Referat från 2023.
Caféträff 20 dec
Den 20 december träffades ett drygt 60-tal seniorer och nyanlända Tjörnbor i projektet Språkvän/Medmänniska för att fira lusse i Kyrkans Hus, Kållekärr. Träffen var ett led i att äldre hjälper yngre nyanlända familjer förstå svenska och lära sig mer om julhelgens festligheter. Projektet har pågått i några år och är ett lyckat exempel på ett samarbete mellan Tjörns kommun, Svenska kyrkan Tjörn, Studieförbundet Vuxenskolan och SPF Seniorerna Tjörnveteranerna.
Det var julmusik, dans kring granen och julklappsutdelning till barnen. Lucia från Kållekärrs skola åk.4 lyste upp i vintermörkret med vacker sång.
Vi bjöds på glögg och pepparkakor, kaffe/te med lussekatter, frukt, dadlar och fikon och glass.
Margareta avslutade kvällen med att tacka arrangörerna med en julblomma och önskade alla GOD JUL och GOTT NYTT ÅR!
Julfest 8 december
Inför andra adventshelgen samlades drygt nittio tjörnveteraner till julfest i Rönnängs bygdegård. Vi åt ett riktigt välsmakande julbord med alla de klassiska rätterna: julskinka, sillar, sallader, småvarmt och sillgratäng. Och ris a la Malta som dessert. Det Orust-baserade bandet Just4Fun underhöll oss med egna tolkningar av låtar, vi kände igen.
Ordförande, Margareta Andersson, framförde ett varmt tack till Kustcatrarna för ett riktigt gott julbord och till alla som skött arbetet med den trevliga festen.
Efter sedvanlig lotteridragning avslutade Margareta kvällen med en adventsbön och önskade samtliga medlemmar en God Jul och ett Gott Nytt År.
Månadsmöte 9 november
November månads träff hade, höstvädret till trots, ”Blommor och bin” som tema. Vår medlem Sonja Olsson, som jobbat med bin under stor del av sin yrkeskarriär och haft ett antal roller inom bibranschen, berättade om bin ur många aspekter. Vi fick lära oss om det sociala livet i kupan, om binas kommunikationsförmåga, om olika sorters bin och mycket mer. När bina samlar pollen och nektar bidrar de samtidigt till den viktiga pollineringen utan vilken frö- och fruktbildning inte skulle fungera. Rekommendationen var att köpa svensk honung, inte egentligen för att gynna svenska biodlare, utan mer för att vi då bidrar till ökad pollinering av alla möjliga växter.
Kväll med vintema 24 oktober
Den 24 oktober samlades ett femtiotal vinintresserade tjörnveteraner för att lära sig mer om vita viner och druvan Sauvignon Blanc (SB) - en av världens mest odlade druvor. Per Åkerman, sommelier, delade med sig av sitt digra kunnande och berättade att SB är en halvgammal druvsort med Loiredalen som det mest troliga ursprunget. Första referensen på druvsorten är från 1534 och gäller just odlingar i Loiredalen. Druvan har en hög syra, i nivå med Riesling, och just denna höga syra är speciellt god till getost från just Loire. Idag odlas SB i stora delar av världen och Per presenterade ett urval av SB viner från Frankrike, Nya Zeeland, Australien och Chile. Kvällen avslutades med med en tallrik delikatesser, som kustcatrarna ordnat.
Månadsmöte 12 oktober Nordiska Akvarellmuséet
Den 12 oktober blev ett berikat möte med muséets historia och konst.
Per Jensnäs, ordf. i vänföreningen berättade att föreningen bildades redan 1995 och har idag cirka tusen medlemmar. Medlemskapet är till glädje både för medlemmar och museet.
Benita Nilsson, Kultur- och Fritidsnämndens ordförande redogjorde för museets historia från 1989 då Nordiska Akvarellsällskapet bildades, invigningen 2000, utbyggnationen 2012 och mycket mer.
Bera Nordal, museichef talade entusiastiskt om akvarellteknikens obegränsade möjligheter och presenterade höstens utställning Psykologiska rum.
Det blev en mycket givande rundvandring i de psykologiska rum som de medverkande konstnärerna öppnade upp för oss.
Höstresa till Västergötland 19 september
En mycket givande resa trots regn och ruskväder till Västergötland den 19 september. Vi besökte Varnhems klosterkyrka, Kata gård och Ryttmästarbostället i Skövde. Fika och mat smakade bra och alla var mätta och belåtna när vi "landade" i Kållekärr vid 19-tiden.
Klosterkyrkan är så vacker och Margareta som guidade oss var mycket pedagogisk och lätt att lyssna till.På muséet Kata Gård kunde vi se utställningen Kristna vikingar i Varnhem. Utställningens huvudfokus ligger på kyrkoruinen från 1000-talet som grävdes fram av arkeologer 2005.
Besöket på Ryttmästarbostället var enligt de flesta en otrolig upplevelse. Bernhard Englund, 85 år, berättade med liv och lust om den verksamhet han själv byggt upp. Den gamla bostaden innehåller många rum som han själv iordningställt med gamla möbler, tavlor, svärd, värjor och skjutvapen från gången tid. Stället invigdes 1995 av självaste Carl XVI Gustaf.
Vid långbord satt vi och bjöds på god mat, fläskfilé med potatisgratäng och god sås. På vägen hem blev det ett trevligt besök på Conditori Nordpolen i Vara.
Höstfest 14 september
Tjörnveteranernas höstfest den 14 september lockade ett drygt åttiotal deltagare. Ingela Vingård och Marina Ekholm Falck inledde med en presentation om kommunens fixartjänster. Fixartjänst (Ingela) kan hjälpa till med enklare åtgärder i hemmet för att förebygga och minska fallskador och erbjuda säkerhetsronder. Den digitala fixartjänsten (Marina) kan dels hjälpa till med teknisk utrustning, dels olika digitala tjänster.
Kustcatrarna bjöd på en god middag bestående av starter, svampsoppa och kycklingfilé med ugnsbakade rotfrukter och kokt potatis. Eva Hermansson hade bakat en god äppelkaka till kaffet.
Kvällens höjdpunkt blev pianisten och vokalisten David Carbe från Kungälv. Vi fick en ordentlig musikupplevelse långt utöver det vanliga med en repertoar som spänner mellan klassiskt, musical, schlager och rock'n'roll. En stor variation av musikstilar som han blandade med anekdoter och spontana mellansnack. Entertainment var ledordet. Vi fick. bland annat lyssna på låtar av Elton John, Elvis, Charlie Norman, Evert Taube och Chuck Berry. Att David medverkat i Rhapsody in Rock och Bingolotto är lätt att förstå. En mycket uppskattad fest!
Vårfest 12 maj
Tjörnveteranernas vårfest den 12 maj lockade ett åttiotal deltagare i det vackra vårvädret. Vi bjöds på vårmiddag bestående av en förrättstallrik med matjessill på mörkt bröd, parmaskinka på melon och västerbottenpaj och därefter ångkokt lax med sparris och dillmajonnäs. Jättegott tyckte alla. Efter en frågetävling med midsomriga frågor underhölls vi av Sme’pojkarna. Vi fick lyssna och sjunga med i kända och mindre kända låtar och skratta åt mestadels rumsrena historier.
Månadsmöte 13 april
Hans Andersson och Pelle Gustafsson från Sjöräddningsstation Skärhamn.
Hans Andersson och Pelle Gustafsson från Sjöräddningsstation Skärhamn besökte oss. De presenterade sjöräddningens båtar, organisation och bemanning. Insatserna är baserade på frivilliga sjöräddare, som utan lön ägnar sin lediga tid åt att öva, meka och utbilda sig, allt för att vara redo när larmet går. Vi fick också lyssna på både enkla, svåra och dramatiskt genomförda uppdrag.
Kväll med vintema 11 april
Den 11 april samlades ett femtiotal vinintresserade tjörnveteraner för att lära sig mer om italienska viner. Per Åkerman, sommelier, delade med sig av sitt digra kunnande och berättade om italienska viner och vinproduktion från fem stora vindistrikt. Kvällen avslutades med med en tallrik italienska delikatesser och småplock, som kustcatrarna ordnat.
Månadsmöte 9 mars Myggenäs gård AB
Thomas Hagberg berättade om den omfattande verksamheten på Myggenäs Gård AB och hur den utvecklats genom åren. Gården har ett femtiotal köttraskor, som på vintern finns i ett nybyggt stall och på sommarhalvåret betar på egna och arrenderade marker. Thomas berättade om korna som landskapsvårdare och om intresset för lokalproducerat kött. Entreprenadverksamheten med snöröjning, anläggningsarbete och trädgårds- och parkskötsel svarar för en stor del av verksamheten.
Stefan Krusell från "Tjörns hjälp till Ukraina" berättade om hur kyrkorna på västra Tjörn gör insamlingar och skickar olika former av förnödenheter till egna kontakter i Ukraina.
I samband med kaffet informerade Margareta om föreningens planerade aktiviteter och behovet av funktionärer. Ett lotteri avslutade kvällen.
9 februari 2023
Tjörnveteranernas 36:e årsmöte
Ordföranden Margareta Andersson hälsade ett drygt hundratal tjörnveteraner och övriga personer välkomna till Bräcke hembygdsgård. Hon underströk att föreningens aktiviteter betyder mycket för oss alla och konstaterade att verksamheten kunnat genomföras som planerat under hela 2022.
På årsmötet omvaldes ordföranden Margareta Andersson. Till styrelsen nyvaldes Birgitta Söderström och till ersättare Dagrun Trewe och Ingegerd Hansson.
Föreningens sekreterare Dagrun Trewe redogjorde för det gångna verksamhetsåret. Antalet föreningsmedlemmar ökade med 98 personer (129 nya medlemmar) så att medlemsantalet vid årsskiftet var 580, vilket är föreningens högsta någonsin.
Verksamhetens mål och aktiviteter framgår av verksamhetsplanen för 2023. Ordföranden betonade vikten av att föreningen fortsätter att växa. Vi lägger stor kraft på att behålla befintliga och rekrytera nya medlemmar. Vi arbetar uthålligt och långsiktigt i prioriterade frågor med seniorers ekonomi, hälsa, sjukvård och omsorg samt boende. För att lyckas med detta behöver vi vara en engagerande förening, som stimulerar medlemmar och andra till engagemang. Vi ska synas och höras genom att synliggöra seniorers erfarenhet och kompetens.
Efter årsmötet framförde Margareta Andersson sitt tack för fortsatt förtroende att leda föreningen. Hon tackade också mötesordföranden Solveig Lampe och protokollskrivare Lennart Andersson samt valberedningen.
Ett särskilt tack riktades till avgående ledamoten i kommunala Rådet för pensionärs- och funktionshinderfrågor Lennart Thorvaldson, resekommittén Mona Johansson och Inger Jenneborn samt revisorn Gunilla Måneskiöld Hansson för värdefulla insatser för föreningen.
Efter traditionsenligt kaffe och semla kunde ingen motstå att ryckas med i kända låtar tillsammans med Henrik Strömberg från Lidköping. Kvällen avslutades med ett lotteri.