Medlemsträff - Daniels Sven Olsson & Christina Warg

Två spännande resor

Vid dagens medlemsträff fick vi chansen att följa två olika resor. Guide på den första resan var Daniels Sven Olsson, som berättade om en spännande resa som Gustav Eriksson (Vasa) gjorde genom Dalarna 1520-1521. Man kan undra varför Gustav valde att förlägga sin resa just till Dalarna. Det fanns åtminstone två orsaker till det. Vid Kopparberget i Falun fanns vid den här tiden landets enda fullt utrustade privatarmé, vilket var viktigt för den som hade planer på att revoltera mot det danska styret. Därtill hade Gustav flera tidigare skolkamrater från Uppsala i Dalarna - som Anders Persson i Rankhyttan, Arendt Pedersson i Ornäs och
prästen Jon i Svärdsjö.

Resan startade hos bergsmannen Anders Persson i Rankhyttan och gick via Torsång, Ornäs, Stora Asbo och Svärdsjö till Rättvik.

Vi fick följa Gustav både via gamla kartor, berättelser om bergsmän från den här tiden och inte minst via byggnader som Rankhyttans trösklada från 1400-talet, Torsångs kyrka från 1300-talet och Ornässtugan från 1504, Sveriges största medeltida timmerbyggnad. Daniels Svens berättelse baseras på många gamla källor, alltifrån Peter Svarts krönika från 1560, via brev, uppteckningar och datainsamlingar på 1600- och 1700-talet till akademiska arbeten in i vår tid och då inte minst hans egna arbeten. På så vis kunde Daniels Sven visa vad som är eller kan tänkas var belagt och vad som är myter och skrönor som kommit till långt efter Gustav Vasas tid.

För dem som lyckats få plats på den snabbt slutsålda bussresan “I Gustav Vasas fotspår” fortsätter resan 28 april, en fin endagsresa runt Runn. För mer information, se här.

Nästa guide var Christina Warg, som tog oss med på en resa genom den svenska visskatten, i huvudsak från 1900-talet, men några av visorna har kommit till på 2000-talet. Alla visor var heller inte svenska, utan det förekom både norska och amerikanska visor.

Christina ackompanjerade sig själv på gitarr och kopplade de flesta visorna till någon historia eller anekdot.

Christina visade prov på en bred repertoar, men de flesta visorna hade ändå ett tydligt kärlekstema. Hon började med För kärlekens skull av Ted och Kenneth Gärdestad och Så skimrande var aldrig havet av Evert Taube. Det kom även ett par cykelvisor, Kärlek och velociped och Har du kvar din gamla cykel? Andra kärleksvisor var Utan dina andetag av Jocke Berg och Av längtan till dig av Janne Krantz och Åsa Jinder. Med sin härstamning från Nås lät nog Christina allra stoltast när hon presenterade Nåsättlingen Kris Kristofferssons superhit Me and Bobby McGee.

Leif Arnesson