I Gustav Vasas fotspår med buss

Torsdag sista veckan i april tog 51 ressugna seniorer från fem SPF-föreningar bussen i Gustav Vasas fotspår. Den röda tråden var förstås att följa några av de medeltida vägar runt Runn, som Gustav åkte och gick i slutet av december 1520.

Daniels Sven Olsson gav liv åt de viktiga 1500-talsplatser där vi stannade; Staberg (en av många stora bergsmansgårdar), Vika kyrka (bergsmännens kyrka), Rankhyttan (där Anders Persson bodde), Torsång (Dalarnas äldsta bevarade klockstapel), Ornäs (loftet), Stora Asbo (Alsboda), Källviken, Falu gruva och Stora Kopparbergs kyrka (bergsmanskapell).

Daniels Svens berättelse satte in Gustavs resa till Dalarna i ett större politiskt sammanhang. Falun var vid den här tiden Sveriges näst största stad. Kopparhanteringen gav mycket stora rikedomar främst till bergsmännen, vilket inte minst uttrycktes i deras gårdar. Bergsmännens egen privatarmé, Sankt Örjans skyddsgille, var landets bäst utrustade armé.

Det var inte den varmaste aprildagen, men vi njöt verkligen av resan, som genomfördes på bästa sätt. Kerstin Tirus hade planerat det mesta och tog väl hand om oss på resan. Bengt-Erik på Larssons Buss såg till att vi fick en lugn och fin resa och att stavarna kom fram vid varje stopp. Daniels Sven var en fantastisk guide. Lägg till detta att vi fick gott förmiddagsfika i Staberg och en makalöst god trerätters lunch på Haganäs.

Resan gav mersmak. Vi lovar inget, men vi ska spinna vidare på idén att fortsätta följa Gustavs resa västerut mot Rättvik. Mora, Lima, Sälen…

20220428
Leif Arnesson