2024-06-12 KGK på besök hos Orsa Stenhuggeri

Vi fick lära oss hur man tillverkar en slipsten på gammalt vis och hur en modern stenindustri fungerar.

KGK (Karlar-Grabbar-Kompisar)

Onsdagen 12 juni var vi åtta KGK-are på besök hos Orsa Stenhuggeri i Mässbacken, det var Evert som hade ordnat det här besöket. 
Vi hälsades välkomna av företagets VD Caroline Lenner som började med att berätta lite om sandstenens och företagets historia och sedan guidade hon oss runt i företagets lokaler.
Torsten berättade om slipstenens mönster och dess betydelse. Stina och Kalle visade oss hur slipstenstillverkning utfördes på gammalt vis.

Ett stort TACK till personalen som visade oss hur tillverkningen går till.

Sandstenens historia

Orsa sandsten är en fossilfri, relativt ung sedimentär bergart som bildades för ca 450 miljoner år sedan. Sandstenen består till största delen av kiselbunden kvarts– och fältspatskorn, bundna till varandra genom miljoner års geologiska processer.

Sandstenen från Orsa har brutits sedan urminnestider och varit viktig i bygden. Det var som mest omkring 30 gruvor i bruk. Stenarna bearbetades sedan i hackstugor  runt om i byarna. Främst har stenen använts som slipsten men även som bryne. Slipstenen från Orsa såldes inte bara lokalt, utan i hela Sverige och även exporterades till Tyskland och England.

Stenen har även använts som fasad- och ornamentsten, flest byggnader i Orsasten byggdes runt 1900-talet.

Brytningen i Orsa startades upp igen på 80-talet av Orsa stenhuggeri och har sedan dess drivits av familjen Lenner. Det gamla hantverket att hugga slipstenar för hand lever kvar än idag tack vare slipstensgruppen.

Företagets historia

Orsa Stenhuggeri är ett familjeföretag inne på tredje generationen. Farfar Bror Lenner startade en hobbyverksamhet på 80-talet där han högg slipstenar på traditionellt vis och hans son Torsten Lenner tog sedan och utvecklade det till en verksamhet, men dock inte slipstenar som fokus. Efterfrågan på sandsten till byggprojekt började komma in och även gravstenar efterfrågades och började tillverkas. 2021 tog Torstens dotter Caroline Lenner över verksamheten och nu utvecklas företaget ytterligare med digitalisering och nya produkter.

Texten är delvis hämtad från Orsa Stenhuggeris hemsida,. Du kan läsa mer här!

Text och foto: Bengt H.