Har du gått på prevet

Har du gått på prevet någon gång? Av bilden ovan, tagen av Lena Tysk och föreställande prevet på Samuelsdals golfbana, förstår du att det är samma sak som ett dass eller torrtoa.

Men själva benämningen prevet är kanske lite ovanlig nuförtiden. Läser man Svensk Etymologisk Ordbok från 1922, sid 597, så står det så här:

prevet, se privet.

Och när man då gör det, dvs ser på privet på sid 598, så står det så här:

privet, avträde, även privet, av latinska privatus, enskild. Lånord i dylika fall är mycket vanliga i överskylande eller förmildrande syfte, jfr dass, klosett.

I Svenska Akademiens Ordbok från 1954 står det sår här sedan man från prevet även där blivit hänvisad till privet:

Privet eller prevet, avträde, avträdeshus, dass.

Ordet kan i bestämd form heta såväl prevetet som preveten.

Så här säger Institutet för språk och folkminnen om privet:

Ett riktigt gammaldags ord för dass är privet. Det äldsta kända belägget finns i en fornsvensk legend om den olyckliga Sankta Felicula som råkade illa ut när hon vägrade att avsäga sig sin kristna tro och gifta sig med en herreman vid namn Flacchus. Efter att först ha misshandlat henne halvt till döds kastade hans hantlangare ned henne "i eth orenasta priweth, oc ther bleff hon dödh, aff wärste lukt". När denna text nedtecknades, i början av 1500-talet, var privet troligen ett nyinlånat ord. Närmast kommer det från medellågtyskans privêt eller privât, som motsvarar franskans privé. I botten ligger latinets privatus, som betyder 'enskild'.
I detta jubileumsår bör också nämnas att Carl von Linné i en av sina föreläsningar i dietetik uppmärksammade privetlukten, som i 1700-talets stadsmiljöer kunde vara mycket påträngande: "Då man först kommer i Stockholm äller Amsterdam om heta sommaren, må man qwäfjas af privet lucht; när man warit där 14 dagar, kienner man intet."

Ordet privet har varit väl etablerat i dialekterna och finns belagt från alla delar av Sverige utom Öland och Gotland. Det har också förekommit i södra Finland från västra Åland till östra Nyland, liksom i södra Österbotten. Den vanligaste uttalsformen på svenskt område är preve´t. På vissa håll, framför allt i Norrland, betonas ordet på samma sätt som i det rikssvenska uttalet av t.ex. stekhet, alltså med huvudtrycket på första stavelsen, grav accent och bitryck på andra stavelsen: pre've't. I Skåne, Blekinge och södra Småland säger man preve´tt eller previ´tt. Speciell för södra Skåne är formen provi´tt. I Finland är det vanligaste uttalet prive´t, men även prive´te förekommer.

I dialekterna har privet varit i bruk långt fram i tiden, men redan i början av 1900-talet uppfattades ordet på många håll som föråldrat. Det användes då mest av äldre personer och ansågs ha en finare klang än t.ex. skithus. I vad mån privet används på 2000-talet vet vi dessvärre inte. Vet du?


Prevet på Örebro slott

Men på ryska betyder privet hej.