120728 Dramatik i Vattnäs konsertlada

Klicka här för bilder.

Dramatik på operascenen med intriger i gamla Rom, ärelystnad och en våldtäkt fick en grupp falu-SPF-are vara med om.

På Vattnäs strandängar byggdes ladan som presenteras som Dalarnas enda konserthus . Det är en utmaning till andra orter. Och man kan vara stolt över Vattnäs konsertlada, den blev verklighet genom operasångerskan Pers Anna Larsson som har rötter i byn. Nu ges konserter både sommar- och vintersäsong.

Dit gick färden för SPF Falubygdens sommarresa. Ett femtiotal musikintresserade ville se konsertladans första operaproduktion, Benjamin Brittens kammaropera "The rape of Lucretia" som har lämpligt format för scenen. Fina sångare och musiker hade engagerats för sommarens vattnäsmusik,

Bussresans första stopp blev Restaurang Sjövillan i Rättvik vid Långbryggan. Där serverdes lunch i en ljus matsal i god kontakt med naturen.

Vidare till Mora och Vattnäs där projektledaren Sofia Nyblom berättade om Konsertladans ettåriga historia och den operaföreställning vi skulle få vara med om. Då började regnskurarna komma. I serveringstältet kunde vi dricka kaffe eller ett glas vin i väntan på föreställningen.

När vi sedan såg och lyssnade till musikdramat kände vi en närhet till sångare och musiker som bidrog till handlingens dramatik. Vi blev imponerade av de fina rösterna och det goda skådespeleriet. Man sjöng på originalspråket engelska.

Regnet fortsatte under hela återresan till Falun. Men deltagarna kunde i bussen smälta intrycken av en intressant operaföreställning. Det blev en lyckad musikresa arrangerad av resekommitténs Ingalill Bergvall.

Text och foto Gustaf Lagerby