121024 Trycker man böcker på Förlagssystem?

Frågan hörs ibland när bilister stannar nära det stora, vita industrihuset vid Tallen. Svaret blir nej. På Förlagssystem packas och lagras tusentals böcker varje dag. På hyllorna ligger miljoner böcker, nästan alla på svenska. Varje eftermiddag, dock ej under veckoslut, lämnar en fullpackad lång­tradare företaget var 20:e minut. Senast kl 16 nästa dag uppges alla paket ha nått rätt adress, undantag övre Norrland och Gotland.

SPF:s besök i det stora företaget imponerade på alla. Så stort och så väl genomtänkt allt var. Nya böcker kom på långa band. Vid ändstationen togs de emot av unga medhjälpare. De såg till att böckerna hamnade i rätt packlåda.

– Vid sista stationen kontrollerar personalen att det finns luftkuddar och följesedel i lådorna, berättade affärsområdeschef Claes-Håkan Johansson (t h på bilden). Alla blev imponerade av vad de såg och hörde. Stora hallen imponerade mest. Det var som att komma in i en flyghangar. Pallställagen var 14 meter höga. Böcker i hyllor och på löpande band, överallt.

Vid bandens ändstationer jobbade nästan bara unga människor. Några kom från angränsande kommuner. Men de flesta bor i Falun. De plockade snabbt upp böckerna från bandet och såg till att de hamnade i rätt förpackningslåda. – Jag har jobbat här i snart ett år och jag stortrivs, sade Linnea Johansson. – Om du får någon bok? – Ja, om den blivit skadad, blir svaret.

De förarlösa truckarna överraskade mest hos besökarna. Ett antal sådana rul­lade hela tiden i hallarna. Vi var alla rädda för att bli påkörda. Men den stannade när den var en meter ifrån. Det tack vare laserstyrda system i trucken.

Visningen i de två hallarna tog nästan en timme. Den mindre hallen, närmast skogen, blev färdig för knappt ett år sedan.

Före berättade Claes-Håkan Johansson om utvecklingen i företaget sedan 1989. Starten skedde faktiskt i Korsnäs. Fabriken där finns kvar, nu med 50-talet anställda.

Hösten 2009 togs första spadtaget på nya området vid Tallen. Grundvatt­net orsakade stora problem vid starten. Men drygt ett år senare var man igång. Förra hösten började arbetet med hall nummer två. Verksamheten har ökat hela tiden, särskilt när KF, Kooperativa Förbundet, kom med. Förlagssystem har nu 200 fast anställda plus extra vid toppar. De flesta arbetar morgnar och förmiddagar. Efter lunch börjar man lasta bilarna.

Text och foto: Sven-Erik Ejeborg