130616 Stockholms norra skärgård

Resan genomfördes planenligt tisdagen den 16 juli. Redan kl 06.15 steg de första deltagarna ombord på bussen i Britsarvet. Från början var 46 personer anmälda, men efter några avhopp blev vi 43 glada pensionärer som, trots den tidiga timmen, var på ett strålande humör inför dagens utflykt. Vi lämnade Volvo kl 06.30 med näsan vänd mot Gävle. Och via Upplands Väsby, Åkersberga, anlände vi i god tid till Östanå färjeläge.

Båten anlände enligt tidtabell, kl 10.25. Efter lite komplikationer intog vi vår på förhand beställda skärgårdslunch. Ättiksströmming och färskpotatis. Färden gick genom sommarfagra Furusundsleden till Norröra (Saltkråkan, enligt Astrid Lindgren). På Saltkråkan fick vi sällskap med trubaduren och skärgårdsguiden Michael Blum, från Norrtälje, som på ett underhållande och lättsamt sätt informerade och berättade om filminspelningarna av Astrid Lindgrens filmer om Tjorven, Båtsman, farbror Melker med flera.

Vädret denna dag var som gjort för att resa med både buss och båt, ömsom sol och lite moln då och då. Vistelsen på Saltkråkan avslutades med att Michael Blum framförde "Vals i Furusund" medan vi väntade på ångbåtsbryggan för återfärd till Östanå. Ombord serverades vi kaffe med kanelbulle. Åter i Östanå intog vi bussen för färd mot Gävlebro och lite förfriskningar. Trötta men nöjda lämnade de sista deltagarna bussen i Britsarvet ca kl 20.30.

Stig Olsson