140113 Nyårskonsert på Tjugondag Knut

Klicka här för bilder.

När helgerna är över och julen städats ut reser femtio SPF:are till Västerås konserthus för att än en gång fira nyår med middag och Schönbrunns Slottsfilharmonikers musik! Lagom till resan har äntligen litet kyla och försenad nyårssnö kommit för att upplysa landskapet.

Orkesterns skandinaviska program är från nyår femton konserter på tre veckor och nu var det Västerås som fick besök. Vi fick möta Slottsfilharmonikerna med dirigent Guido Mancusi och solisterna Bibiane Nwobilo, sopran och Sebastian Huppman, baryton. Det blev som förväntat musik i den wienska traditionen för nyårskonserter. Välljudande dansanta wienervalser i det särskilda sugande tempot med de dröjande taktförskjutningarna. Polka, galopp. Arior och duetter från operetter som Zigenarbaronen, Greven av Luxenburg, Glada änkan.

Orkestern och solisterna förmedlade spelglädje och bjöd också på litet överraskningar med bland annat dirigentens och orkesterns spexande med variationer av den för oss kända melodin "Min hatt den har tre kanter...". Stycket blev fullt av oväntade solistinslag. Det sista stycket i ordinarie programmet blev förstås "An der schönen blauen Donau". Många extranummer.

Men innan konserten serverades vi i restaurangen vid flera långbord en god tvårätters middag med till alla ett glas rött vin till kycklingrätten. Hemfärden med Hanssons Buss i nattmörkret blev lugn och säker. Resan hade mycket fint arrangerats av resekommitténs Ingegerd Mellqvist.

Prosit Neujahr!

Text: Gustaf Lagerby, bilder: Maud Nilsson och Gustaf Lagerby