140515 Vårlunch och teckenspråk

SPF Falubygdens sista månadsmöte för terminen, den sedvanliga vårlunchen, blev särskilt intressant. Den förlades nämligen till Västanviks Folkhögskola där vi samtidigt kunde få information om skolans verksamhet. Det är nämligen en folkhögskola med inriktning på dövas behov av utbildning, unik i landet.

Under resan med bussen berättade vår medlem Lars Westerlund, tidigare hörselvårdskonsulent i länet, om hörselvårdens utveckling och hur landstingsresurser och donationer gjort att Folkhögskolan kommit till stånd.

Vi möttes av biträdande rektor Barbro From och senare teckenspråkslärare Kati Petters. De båda kunde på ett personligt, engagerat och mycket pedagogiskt sätt berätta om hur skolan arbetar.

Kati berättade för oss hur teckenspråk fungerar. Det är ett visuellt språk, har en alldeles egen struktur och grammatik, uppbyggnad och ordföljd. Språket har utvecklats naturligt bland döva och är inte detsamma som bokstavstecknad svenska. Genom kroppshållning, mimik, bestämda gester med armar och händer talar man med varandra. De lokala språkvarianter som utvecklats kan inte helt förstås av varianter i t.ex. andra länder. Det är imponerande hur mycket man kan förmedla med teckenspråk. Men det behöv mycken träning. Och det kan den täta internatmiljön bidra med. Personal förstår helt eller till del teckenspråk.

Mellan informationsstunderna serverades vi vårlunchen i skolans matsal, kycklinggryta med grönsaker och tillbehör.

Till slut inbjöd oss Kati Petters till sitt uppmärksammade älsklingsprojekt, Västanviks Gröna Rum, en sommartid blomstrande trädgård med upplevelser för alla sinnen, för synen, hörseln, lukten och för känseln. Man kan t.ex. sitta och filosofera i en trädgårdssoffa beklädd med gräsmatta.

Vi besökare uppskattade mycket miljön, mottagandet och den positiva stämning våra värdar kunde förmedla.

Text: Gustaf Lagerby, bilder: Bengt Ahlstrand