151008 Var vaken mot trötthet i trafiken!

När Dalarnas försäkringsbolag bjöd in till information om trafik ur olika aspekter var det i det närmaste fullsatt, ett 50-tal personer hörsammade kallelsen.

Rondellkörning, ålder och körkort samt prat i mobiltelefon när man kör, var det som engagerade mest.

Bilarna ska besiktigas varje år, men förarna besiktigas inte, sa en av åhörarna.

Ja, svarade Stefan Wiklund, chef för motorskadeavdelningen vid Dalarnas, det är den enskilde som får avgöra om man är lämplig att köra bil.

-Det här med ålder är känsligt, fortsätter Wiklund.

-Det finns inget krav idag men det diskuteras om man ska kräva en hälsokontroll när bilföraren uppnått en viss ålder, men även om läkare är skyldiga att rapportera om någon av hälsoskäl inte bör köra bil görs det sällan, eftersom många anser det kränkande.

Tjugo personer jobbar vid Motorskadeavdelningen på Dalarnas och på ett år hanterar de omkring 25.000 ärenden i Dalarna.

Mer är 20 procent av alla trafikolyckor som inträffar i Sverige är trötthetsrelaterade och enligt Dalarnas är det vargtimmen som är farligast, alltså mellan klockan 03.00 och 05.00. Då är risken som störst att somna bakom ratten.

Och det är ungdomar, främst män mellan 18 och 24 år, som utgör den största riskgruppen när det gäller trötthet i trafiken.

Enligt Dalarnas tyder mycket på att yngre förare kör sämre än äldre förare i samband med allvarlig trötthet och det beror på ungdomars oregelbundna sömnvanor och att många unga ofta slarvar med sömnen.

De flesta olyckorna sker nära hemmet, då föraren kopplar av eftersom man anser sig närma sig slutet på en lång och tröttande körning.

-Var vaksam om någon, främst inom tung trafik, borstar tänderna under körning eftersom just tandborstning används av många förare för att piggna till, säger Stefan Wiklund vid Dalarnas.

Rondellkörning – vem har egentligen förkörsrätt och hur används blinkers, i den mån de nu används alls, frågor som fick det att hetta till bland publiken och så självklart mobiltelefonens användning under färd.

-Att prata i telefon eller ännu värre att skicka SMS samtidigt som man ska koncentrera sig på trafiken är naturligtvis livsfarligt.


Sten Wiklund gav ett konkret råd om trafiksäkerhet - parkera inte nära ICA Maxis entré!


Tomas Berglund och Peter Svensson


Tomas Berglund berättade om branskydd - testa att brandvarnaren funger.


Många frågor blev det!

Text Karin Bökman, foto Lennart Kjellin och Karin Bökman.