160223 Besök hos Dalasinfoniettan

Fler stråkar och ett eget konserthus. Så ser önskelistan ut för Dalasinfoniettan, Dalarnas egen orkester.

SPF fick möjlighet att tjuvlyssna lite på repetitionerna inför en kommande konsert och så fick vi veta mer om orkestern och dess uppdrag.

Dalasinfoniettan ska under året framträda i samtliga Dalarnas femton kommuner, så lyder uppdraget.

Förutom ett rikt konsertutbud finns både opera och musikaler på meritlistan, uppsättningarna av musikalen Spelman på taket och Oliver tillsammans med Dalateatern och de kritikerrosade Wagners Rhenguldet och Puccinis Turandot i Dalhalla för att nämna några. Och härom året spelade Dalasinfoniettan också på Peace and Love-festivalen tillsammans med gruppen the Ark. Och i sommar väntar Carmen på Dalhalla.

För närvarande består orkestern av 28 musiker, men önskemålet är 35 musiker. Främst behövs fler stråkar vilket skulle göra det möjligt att även framföra verk av till exempel Tjajkovskij och Mahler, musik som kräver en större orkester.

Det finns ett särskilt programråd med representanter för musikerna, som diskuterar och debatterar vad man ska spela på konserterna.

Alla Dalarnas kommuner ska få besök minst en gång varje år, så det blir många timmar på resande fot för musikerna.

-Ett eget konserthus vore naturligtvis drömmen, säger Karin Holder, länsmusikchef.

-Alla kommuner har idag inte tillräckligt stora lokaler för att ta emot en stor orkester, då åker vi ut med en mindre ensemble.

Dalasinfoniettan och Musik Barn och Ungdom är de två huvudsakliga verksamhetsområdena för Musik i Dalarna, en stiftelse som ska se till att hela Dalarna får sin beskärda del av musikupplevelser. Musik i Dalarna ska utveckla och stödja det lokala musiklivet.

-Skolorna är viktiga, vi gör 140 - 150 skolbesök varje år, säger länsmusikchefen Karin Holder.

-Att få ungdomar att lyssna till folkmusik, jazz, klassisk musik och mycket annat ingår också i uppdraget.

Det som började som en militärmusikkår har idag satt Dalarna på den kulturella kartan. Namnet Dalasinfoniettan fick orkestern för cirka 25 år sedan.

Karin Bökman