160322 En svensk mästare ny i styrelsen

Vad har Ulf Lundell, Carl Bildt, Bruce Springsteen och Meryl Streep gemensamt? Jo, de är alla födda 1949 och det är också Bertil Eek, ny styrelseledamot i SPF Seniorerna Falun.

Jag är föreningsnörd svarar Bertil Eek på frågan om varför han engagerat sig i SPF.

Det är viktigt att så många som möjligt engagerar sig, det är bättre att många gör lite än att en person sköter nästan allt. Och det är roligt att känna sig delaktig.

I 40 år jobbade Bertil Eek på Dalarnas Idrottsförbund, i många år som chef. Han är ett levande bevis på att personalomsättningen är låg inom förbundet och ser det som en förmån att få arbeta med idrottsfolk och ideella krafter.

Det var ett så roligt jobb så det fanns ingen anledning att söka sig därifrån, säger han.

Bertil är fortfarande aktiv inom idrottsförbundet, idag gäller det mest föreningsjuridik och dopingfrågor.

Visste ni att Bertil Eek kan stoltsera med två SMguld?

Det var i början på 1970talet som han var aktiv vattenskidåkare och tävlade på landslagsnivå.

Det blev två SMguld, tre SMsilver och flera bronsmedaljer. Han har varit förbundskapten för vattenskidåkarna och ordförande i Vattenskidförbundet. Idag är han vice ordförande. Vatten har alltid spelat en stor roll i hans liv.

Jag har haft båt sedan jag var femton.

Idag har han en motorbåt som han åker runt i Runn med. Ännu ligger båten i vinterdvala, men i slutet av maj ska den sjösättas. Och även motorcykeln ska fram ur vinterförrådet.

Men jag kör försiktigt, jag riskerar inte att få fortkörningsböter, snarare parkeringsböter för att jag kör för sakta, säger Bertil.

Bertil Eek är solbränd efter tre veckor i Torremolinos i Spanien. Han hinner knappt packa upp väskan för om ett par veckor bär det av på kryssning. Från Karibien via Kanarieöarna till Marseille, två veckor blir han borta, men i sommar blir det Sverige och framförallt Dalarna. Kanske en liten utflykt med motorcykeln till Sälen.

Han har varit aktiv inom Lions, Rotary och Odd Fellow. Skidlärare inom Friluftsfrämjandet och han sitter i kultur- och fritidsnämnden för moderaterna.

Bertil trivs med livet som pensionär och konstaterar att sedan han gick i pension har det knappast funnits någon vit dag i almanackan, det är olika aktiviteter mest varje dag.

Och så var det det här med efternamnet, Eek med två e. Det var hans pappa som på 1950talet bestämde att namnet skulle stavas så och så fick det bli.

Karin Bökman