170308 Artros - vad är det?

För några år sedan fick jag väldigt ont i nacken och axlarna. Vårdcentralen kunde efter röntgen konstatera att jag fått artros och läkaren sa att det är två saker man får räkna med när man blir äldre – artros och starr, frågan är bara när, artros och starr är normala åldersförändringar. Så när SPF bjöd in överläkare Dan Rösmark från ortopeden i Falun att prata om knäartros vid ett månadsmöte, fylldes salen snabbt, det var så fullt att man tvingades ställa fram extra stolar längst bak.

Det vanligaste är artros i knän och höfter enligt Dan Rösmark. Varje år görs omkring 300 knäproteser och 400 höftproteser bara i Falun. Höftartros kan göra att man får väldigt ont i knät och benet. Man kan bli kobent eller hjulbent beroende på var artrosen sitter.

Enkelt kan man säga att artros är en kronisk sjukdom i brosket som ger smärta och ömhet.

Rösmark påpekade att artros och förslitningsskador är två skilda saker även om många människor sätter likhetstecken mellan de två.

Artros är den vanligaste kroniska sjukdomen hos äldre, alla leder kan drabbas men vanligast är att man får artros i ett eller flera fingrar. Artros är något vanligare hos kvinnor.

Det finns en viss ärftlighet, enligt Rösmark, även om läkarna idag inte vet riktigt hur.

Några riskfaktorer har man dock identifierat – övervikt, en skada i menisken eller korsbandet, ger ökad risk för tidig artros.

Artros tar lång tid att utveckla och oftast känner man nästan ingenting i början när nedbrytning och uppbyggnad av brosket i lederna sker i olika takt.

Viss medicinering kan hjälpa men framförallt handlar det om livsstilsbehandling, att gå ner i vikt och vara fysiskt aktiv är det viktigaste, för det finns ingen medicin som botar artros eller bygger upp brosket igen.

Text Karin Bökman