En mormor med häftiga spel i sin dator

Gunilla Barkar är ganska ny medlem i SPF och hon fick en rivstart genom att omedelbart också bli invald i styrelsen. Hon gick med i SPF för att få en möjlighet att påverka, inte bara följa med på resor och andra trevligheter.

Men Gunilla är ingen novis när det gäller föreningslivet och politiken. I drygt 25 år var hon politiskt aktiv, först för Miljöpartiet, sedan för Centerpartiet, och hon har varit politiker i både kommun och landsting, men för två och ett halvt år sedan bestämde hon sig för att sluta med all politik.

Det som en gång fick henne att engagera sig politiskt var när hon i sitt arbete med missbruksfrågor insåg att en del av missbrukarna inte hade något hem. Som alkoholterapeut har hon jobbat med missbruksfrågor i många år, nu föreläser hon om äldre kvinnors drickande och kan konstatera att det ökat kraftigt de senaste tio åren.

Gunilla Barkar har också engagerat sig i flyktingfrågor och för de som bor på äldreboenden, där hon kunde konstatera att många av de äldre aldrig kom ut.

Gunilla är borgerlig vigselförrättare och världsarvsguide och hon har gått en ettårig utbildning för att bli auktoriserad Dalaguide och tar oss med både i Linnés fotspår och i Gustav Vasas fotspår.

De tre barnen är alla vuxna och Gunilla har både barnbarn och barnbarnsbarn. Hon pratar med värme om sin egen mormor, för en mormor idag är så annorlunda jämfört med när Gunilla växte upp. Då gjorde mormor både saft och sylt och bodde tillsammans med barn och barnbarn.

Idag är mormor ofta mitt i karriären när barnbarnen kommer. "Mormor har du några häftiga spel på din dator?" Så heter Gunillas författardebut och där ger hon bland annat rådet att man ska planera sin tid tillsammans med barnbarnen och göra roliga saker, allt är inte dyrt.

Text: Karin Bökman