Hur fungerar det att få lagad mat hemkörd?


Fläskfilémedaljonger

Vad ska jag laga för mat idag, vad ska jag äta imorgon? Emellanåt tryter fantasin!

Nu har jag på uppdrag av SPF:s informationskommitté testat hur det är att få lagad mat hemkörd. För att få veta hur det fungerar besökte jag Küselska krogen. Där köpte jag ett häfte med 10 matkuponger för 595 kr och fick information om att hemkörning inom stan inte kostar någonting. Att beställa för en dag, eller att själv hämta en låda mat och en låda sallad för en dag, kostar 65 kr. Lagad mat kan beställas genom telefonsamtal samma dag som den ska levereras, innan kl. 09.30. Men helst ska den beställas senast dagen innan, för restaurangens och persona­lens skull. Den kan betalas kontant vid leverans. Veckans matsedel kan hämtas på webben eller på restaurangen.

Från en veckas matsedel, måndag – fredag, valde jag olika rätter, en dag fisk, och en dag det vegetariska alternativet. Fyra eller fem rätter finns normalt att välja mellan, där en är vegetarisk och en är en sallad.

Maten levererades till min dörr mellan kl. 10 och 11 på förmiddagen och jag lämnade en kupong. Om jag inte var hemma ställdes påsen med mat- och sallads­lådan utanför min dörr och jag kunde dagen därpå lämna två kuponger.

Matlådan kom flera timmar innan det är dags för min lunch (eller middag). Därför har jag lagt upp maten på en tallrik, delat potatis och kött i mindre bitar, och värmt i mikrovågsugnen några minuter (under lock). Jag skulle nog behövt värma lite grann även om jag ätit relativt omgående.

Portionerna har varit väl tilltagna och flera av dagarna skulle de kunnat räcka till två personer. Jag har istället valt att bara äta hälften av potatisen. Det har smakat gott och sett gott ut. Den som vill ha mer salt, och kanske peppar, kan välja att själv krydda lite grann. Tillbehör, t.ex. lingonsylt, rödbetor och bear­naisesås, har det funnits tillräckligt av och det har smakat gott.

Det har verkat nyttigt – förutom att jag nog ätit mer än jag behöver flera av dagarna. Vatten är min normala måltidsdryck. Det jag vid något tillfälle komplet­terat med är hårt bröd med smör, och så lingonsylt till den stekta strömmingen. Den som har svårt att tugga behöver tänka på att välja "snälla" alternativ.

Tio kuponger och fem dagars test ... Hur stämmer det? Jodå, efter att några dagar ha ätit min egen hemlagade mat (mindre portioner och mindre stekt mat, mer fisk och soppa), har jag valt att få lagad mat hem­körd ett par dagar i veckan. Så är det också möjligt att göra.


Fisk och potatis med äggsås


Kalops och potatis med rödbetor


Raggmunk med stekt fläsk


Vegetarisk gryta

Maria Bjerneby Häll