Ingalill gillar att resa

I sju år har Ingalill Bergvall suttit i SPF Seniorerna Faluns resekommitté, i fem år har hon varit verksamhetsansvarig. Ingalill vill gärna sitta kvar i kommittén men lämna över huvudansvaret till någon annan.

– Vi är 2300 medlemmar, det borde finnas någon som kan komma in med lite nya idéer, säger Ingalill när vi ses en förmiddag i september.

I många år jobbade Ingalill som revisor men njuter nu av livet som pensionär. Hon har alltid gillat att resa. Bilat runt med familjen, först var det camping som gällde, sedan vandrarhem och nu är det husbil som gäller för resor inom Sverige.

– Fast ska vi längre, flyger vi och gärna i regi av någon resebyrå.

Den stora favoriten är Sydafrika med alla djuren. New York var häftigt och Kina spännande.

Resekommittén består av sex personer som kommer med förslag på olika typer av resor.

Endagsresorna är populärast, teaterresorna blir fullbokade i ett nafs.

– Det är mycket som ska ordnas, säger Ingalill, biljetter, buss och mat.

I början av augusti åkte SPF på utflykt till Stockholm, där historikern Christopher O'Regan visade oss mer okända delar av Gamla Stan. Resan blev snabbt fullbokad, trots att Ingalill var orolig att resan skulle bli för dyr. O'Regan ville ha nästan 19000 kronor för en timme och tjugo minuter, men vi som var med kan intyga att det var värt vartenda öre.

En resa till Karlstad med besök på Lars Lerin-museet blev snabbt fullbokad och fick dubbleras flera gånger om, en planerad resa blev fyra. Samma sak med Björn Skifs på Göta Lejon i Stockholm. Så det gäller att vara på hugget när biljetterna släpps.

Resorna får inte bli för dyra, så att priset avskräcker säger Ingalill, som också har märkt att många är lite tveksamma till resor till storstäder i Europa efter de senaste årens attentat på olika ställen.

Mauritius diskuterades häromåret men det stupade på både pris och alltför lång resa.

På utlandsresor är 30 eller max 40 resenärer lagom för att resorna ska ge upplevelse och gemenskap, menar Ingalill, och tillägger att 50 är för många, det blir bara köer som skapar irritation.

En tur med inlandsbanan är preliminärt bokad till nästa sommar, någon gång efter midsommar så man får uppleva midnattssolen. Fem dagar, Mora - Gällivare. Resekommittén försökte lansera den resan redan för några år sedan, men då blev resan inte av eftersom det var för få anmälda.

Svenska teatern i Helsingfors sätter upp Chess och SPF har preliminärbokat en resa till den finska huvudstaden kombinerat med ett besök på ABBA-museet på Djurgården.

– Det är kul att resa, att bara sitta på ett café och titta på folk, säger Ingalill. I flera år har Ingalill och hennes man åkt några veckor till Spanien för att korta av vintern. Snart bär det av igen, medan vi andra får försöka uthärda mörkret och kylan.

Text: Karin Bökman, foto Maria Bjerneby Häll