191203 Aktuellt från KPR

Falurummet på Kulturhuset är numera platsen för möten med Kommunala Pensionärsrådet, KPR. Denna gång var salen ommöblerad så att småbord var utplacerade med plats för fyra personer vid varje. Det var bäddat för grupparbeten! Dessa kom bl.a. att handla om Seniorernas Hus, väntjänst och ensamhet, men först rapporterade ordföranden, Katarina Gustavsson, om seniormässan som omvårdnadsförvaltningen anordnade den 22 november i Kulturhuset. Det var kommuninnevånare över 75 år som via brev och annonser var inbjudna. Över 200 personer kom till förmiddagens föreläsningar om vad kommunen kan göra för de äldre. I foajén fanns flera utställare från bl.a. Räddningstjänsten, polisen, banker, försäkringsbolag och Kopparstaden. Ett bra initiativ och väl genomförd information ansåg flera besökare.

Under de senaste åren har vi i KPR arbetat för att få till stånd ett Seniorernas hus. Representanter för pensionärsorganisationerna och omvårdnadsförvaltningen har bildat en arbetsgrupp som ska utforma program för verksamheten. För att få information och inspiration har arbetsgruppen besökt Gnesta som har ett väl fungerande Seniorernas Hus. Jonas Hampus, sektionschef omvårdnadsförvaltningen, redogjorde för besöket. I de efterföljande gruppdiskussionerna fann vi att större delen av deras koncept är användbart också i vår kommun.

Möjliga lösningar för att kunna erbjuda väntjänst var ett annat ämne för gruppdiskussion. Hur ska vi nå dem som är ofrivilligt ensamma? Hemtjänsten kan vara en förmedlande länk och likaså vårdcentralerna. I över 15 år har SPF:s väntjänst arbetat med individuell väntjänst då "väntjänstare" kunnat göra hembesök hos ensamma. Lagstiftning som skyddar den personliga integriteten gör att direktkontakter inte kan tas numera. En annan del av väntjänsten har varit att ordna med kaféer, gemensamma luncher och utflykter. Sådana aktiviteter kan underlättas och utvidgas i Seniorernas Hus.

Kollektivtrafik – strategi för tillgänglighet och hållplatser var nästa punkt på föredragningslistan men den fick skjutas upp till nästa möte.

Formulär för ansökan om grundbidrag till pensionärsorganisationer 2020 har skickats ut. Pensionärsföreningarna i kommunen får 50 kr för varje medlem som betalt medlemsavgift 1 juli 2019.

Måltidsrådet har haft sitt årliga möte i Haraldsboköket. Rapport om detta finns här.

Den 5 februari har arbetsutskottet sitt första möte för år 2020. Vi tar gärna emot frågor och synpunkter som vi kan föra fram på KPR-mötet den 3 mars.

Margareta Dunkars