Höstens skogsvandringar - sånger till skogen

 

Sången till skogen

Höstens första vandring genomfördes i Rottnebyskogen, ett naturreservat som invigdes 2004, med Tord som ledare. Tord Halvarson brukar ibland sjunga någon passande sång, men inte denna gång. I stället försökte han som den skogsmänniska han är att under vandringen lära oss de olika mossor och lavar vi såg. Få se om gett resultat inför julen, när vi plockar in "vitmossa".

Under fikarasten visade Tord med ett borrprov att de resliga tallarna runt omkring oss uppnått den ansenliga åldern av ca 230 år. Det är härligt att så gammal orörd skog kan upplevas så nära inpå oss. 23 personer startade vandringen i närheten av den gamla herrgården som uppfördes 1794 och som nu tyvärr står och förfaller.

Högt uppe på berget

Stabergs klack var målet för nästa vandring . Inte så många SPF-are (bara 12) tog chansen att i det vackra septembervädret komma upp på klacken (80 m över Runns yta) för att beundra den vackra utsikten över Falun. De som var med fick en fin tur uppför de härligt steniga stigarna genom en del av Kniva bakvägen upp till toppen, där matsäcken smakade bra. Där uppe kunde vi också se ett tiotal inskriptioner i berget, bl.a. ON 1752. Det var ägaren Olof Naucler som då tillträdde på bergsmansgården.

På hemvägen passerade vi den nya handelsträdgården och avslutade på Knivstigen. Efter vandringen kunde de som ville bese trädgården med bl.a. de 72 fruktträden (bla.a gubbäpple) och rudorna i dammarna.

Samling vid Pumpen

Inte Pumpen som Ulf Peder Olrog beskrev i sången 1945, utan Pumpen i Hosjö. Platsen var Korsnäs IF:s klubbstuga som fått namnet efter ett gammalt pumphus, som sedan blev en del av klubbstugan när den invigdes 1991. Inte många av de 18 vandrarna och fyra hundarna hade varit på den vackra skidstadion som Korsnäsklubbarna ideellt ställt i ordning, trots att det ligger i närområdet. Det blev åter en vacker dag på det fina delvis backiga 5 km långa elljusspåret som slingrade sig fram genom tallskogen. Fikapausen avnjöts på en trevlig plats vid en slogbod efter halva turen.

Under broarna....

Endast tretton deltagare (+ tre hundar) deltog i vandringen i Mellstaområdet i Borlänge. I vanlig ordning värmde Conny Kindåker upp genom att cykla till Borlänge och varvade efter vandringen ner genom att cykla tillbaka. Det är inte många platser som kan visa upp så sköna stigar att gå på som Mellsta.

Första delen av vandringen gick genom en hage med Highland Cattle. Sedan gick vi förbi det lilla mysiga Hafstabadet och under Mellstabron som byggdes 1932, innan vi kom till de härligt kuperade sandåsarna i Hafstaområdet. Den obligatoriska fikapausen avnjöts vid en trevlig plats intill en scoutstuga varefter vandringen avslutades vid Mellstaparken.

Torsdagen den 26 september - höstens sista skogsvandring i Stångtjärns omgivningar

Denna gång var vi en stor grupp som vandrade, förutom 14 SPF-medlemmar deltog 12 studerande som läser svenska.

Vi gick 6-kilometersslingan och turades om att prata med besökarna, som kom från olika delar av världen och efter fem veckors studier (!) i det svenska språket var ivriga att träna "vardagsspråk". De är alla blivande sjuk- eller tandvårdspersonal i Dalarna.

Eftersom det var sista vandringen för säsongen avslutade vi med grillning av medhavd korv vid Stångtjärns strand.

Tack alla vandrare för i år, väl mött igen till vårens skogsvandringar.

Vill du fortsätta att vandra i grupp under hösten finns "Långvandringar för skidåkare och andra" - läs mer här.

Bengt Östberg, Margaretha Hedén, Silja och Olle Lagerberg