Ordföranden har ordet

  1. (Maj 2022)

Sedan förra numret av Medlems-Nytt har styrelsen för SPF Seniorerna Falun drabbats av ännu en bortgång på kort tid. Vecka 15 inleddes med ett tråkigt besked att vår vice ordförande Bertil Eek lämnat oss. Bertil har kämpat med sina behandlingar under en längre tid. Han har hela tiden haft den positiva framtoning som vi vant oss vid. När sjukdomen tog om på nytt blev det mera tydligt hur Bertil påverkades. Vi kommer att sakna en positiv röst som alltid såg möjligheterna. Tack Bertil för att Du gett oss dessa bestående intryck för vårt fortsatta arbete i hela föreningen som Du själv verkligen brann för.

Nu börjar naturen signalera att våren är här. Björkarna börjar spira och fågellivet bjuder på en vacker konsert. Till och med måsarnas skrik inger en känsla av tro på en fin vår och en sommar som blir behaglig.

Pandemin finns inte som begrepp längre, men vi måste inse att faran för covid fortfarande finns kvar. Det innebär att vi fortsatt måste tänka på att vara försiktiga om vi upplever oss förkylda eller på annat sätt är drabbade av influensasymptom. Allt vi lärt oss om försiktighet och att hålla distans gäller fortfarande. Inte minst gäller det att vi tar de vaccindoser vi erbjuds. Det bidrar till att skydda dej själv från allvarlig sjukdom, men även skydda andra.

Tänker vi på detta finns det all anledning att se fram emot våren och sommaren. Efter en långvarig pandemi och allt vad det inneburit av restriktioner är det viktigt att kunna återuppta så mycket som möjligt av de aktiviteter vi tidigare vant oss vid. Även om vi nu matas med alla hemskheter som händer i vår närhet i Ukraina är det viktigt att också få känna glädje i att återkomma till vår egen livsrytm. Jag tror det är viktigt för att även stå ut med all den grymhet som vi får del av. Vi behöver själva få livet tillbaka för att också kunna möta och kanske bidra till att hjälpa de som drabbas av ryssens obarmhärtigheter. Så mitt budskap är: var fortsatt försiktig gällande covidsmittan, men njut och ge dej styrka för att även kunna hantera de grymheter som pågår i vår närhet.

Vi har haft ett möte med våra verksamhetsansvariga i slutet av april. Här kunde vi konstatera att våra kommittéer åter kommit igång till en nästan normal verksamhet. Planeringen inför hösten som redovisades visar att vi åter har en intressant period att se fram emot. I annan del av MedlemsNytt kan du själv ta del av den planering som finns.

Som vanligt har vi också haft en träff för nya medlemmar. Vi tycker att det känns riktigt att möta våra nya medlemmar på detta sätt och presentera vår verksamhet. Likaså är det viktigt att kunna få närhet och prata om deras förväntningar och intressen. Konceptet ser ut att kunna hålla även för ett möte under hösten.

Vi står ju inför ett val i höst. En fråga som vi kommer att driva
är våra lokalfrågor som varit en följetong. Även i KPR:s verksamhetsplan står att ett Seniorernas Hus skall få sin lösning under 2022. För oss gäller det att driva denna fråga dels för oss själva utifrån den avsiktsförklaring vi har med kommunen, dels för ett eventuellt samarbete kring aktivitetslokaler även för övriga seniora organisationer. Vi har vår linje klar; när det gäller övriga organisatio- ner är frågan mera öppen. Det vi gemensamt är ense om är att kommunen måste tillhandahålla bra lokaler till kostnader som våra organisationer kan bära. Kommer vi till ett Seniorernas Hus måste kommunen även bidra med en resurs för aktivitetsstödjande verksamhet. Nu gäller det att politiken kommer från ord till handling. För oss inom SPF är det Gamla Stadshotellet som gäller.

Har du andra frågor som du tycker att vi skall driva lokalt, så hör gärna av dej till någon av oss i styrelsen. Vi har ännu ej bestämt om vi skall ha någon särskild aktivitet tillsammans med övriga seniora organisationer inför valet.

På annan plats kan ni se hur arbetet med Trygghetsboendet på Yxhammargatan fortsätter. Jag kan bara konstatera att vi närmar oss ett förverkligande. Det är praktiska omständigheter i byggprocessen som dragit ut på tiden; det är inte beroende på andra tveksamheter kring boendeformen. Vi kan bara konstatera att formen för det valda boendet på Yxhammargatan är fortsatt mycket attraktiv.

"Tillsammans i Falun” har, med SPF Seniorerna Falun som arrangör, genomfört en uppskattad aktivitet, St. Patrick’s Day på Dalasalen. Den andra maj genomförde SKPF en föreläsning om ”Eld-själar i utmarken”. Den sista maj genomför PRO sin aktivitet uppe på Lilltorpet. Programmet kommer att presenteras på vår hemsida. Ett möte är inplanerat till den 8 juni för att lägga fast höstens program samt även formen för utvärdering av tiden under 2022.

Under sensommaren överklagade vi, tillsammans med PRO och SKPF, Regionens beslut om nytt måltidssystem. I början av april kom beskedet från Förvaltningsrätten i Falun att överklagandet avslogs. Efter att ha läst underlaget för detta beslut har vi tre organisationer överklagat Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten. Nu återstår att se om Kammarrätten beslutar att ta upp ärendet för ny prövning. Det som hänt i omvärlden visar bara på en bekräftelse av att robustheten i beslutet starkt måste ifrågasättas liksom valet av beslutsnivå.

Styrelsen vill önska alla en fin sommar med mycket tid för umgänge med nära och kära. Samtidigt vill vi säga: Var rädda om er så att vi ses till en aktiv sensommar och höst.

Anders Sätterberg, ordf