230601 På utflykt till Grycksbo och Sågmyra
En piggt orange veteranbuss med fladdrande flaggor mötte oss utanför Kulturhuset tio14 den 1 juni.
Med bussen – en Volvobuss från 1963, som trafikerat norra Hälsingland – fick vi skjuts till Grycksbo och Sågmyra med Arne Palmqvist vid ratten.
Första stopp var Stora Fabriken i Grycksbo där hembygdsföreningen Grycksbo Gilles ordförande Marita Trygg guidade oss.
Stora Fabriken byggdes redan 1799 och ägdes av Henrik Munktell som också ägde pappersbruket intill. I huset fanns från början ett ylleväveri, man tillverkade vadmal till bland annat Dalregementet. Vävstolarna stod upptill i tvåvåningshuset och nedanför fanns vävarnas bostäder.
Ganska snart lades tillverkningen av vadmal ner och huset blev arbetarbostäder.
– Här fanns också en läsesalong för arbetarna, berättar Marita Trygg, och här övade en hornblåsarkvartett – samtidigt som skiftarbetarna försökte sova!
I början av 1970-talet försvann den sista hyresgästen Nelly Julin, en dansös från London som träffade en sjöman från just Grycksbo.
Huset blev arkiv för aktiebrev, men så behövde pappersbruket bygga en ny massamottagning i början på 1990-talet och då stod Stora Fabriken i vägen. Rivning hotade, men Grycksboborna ville annat och bildade Grycksbo Gille, som kämpade för huset och att det skulle flyttas inte rivas.
– Gillet fick bidrag från alla håll och så 1995 kom en finsk trailer, huset lyftes upp på den och så flyttades huset över ån, till den plats den står nu, berättar Marita Trygg.
En Ornäsbjörk planterades utanför entrén, huset renoverades och en museilägenhet byggdes upp. Den speglar hur det såg ut i ett hem på 1920-30-talet, med autentiska tapeter och möbler.
Här finns också ett café som aktiveras vid festliga tillfällen, som nationaldagen den 6 juni.
På nedre botten har man också installerat en bagarstuga med vedeldad bakugn. Här bakas regelbundet tjockbulla.
En trappa upp – ja, det finns hiss – finns festsalen och så är några rum avsatta som vävstuga fyllda av vävstolar.
Här i festsalen bjöds vi på goda tjockbullar och kaffe och fick fler anekdoter om människor i och omkring Grycksbo förr – bland andra Valborg Olander och hennes väninna Selma Lagerlöf.
Men färden gick vidare till Sågmyra. Här besökte vi den stora köks- och återbruksaffären i det som en gång var Ylleboden. Här finns också förutom ett café ett litet museum som berättar om Sågmyras storhetstid med Tidstrands yllefabrik.
Museet bemannas vanligtvis bara på helgerna, men nu hade ryktet om oss gjort att flera medlemmar den aktiva hembygdsföreningen fanns på plats. På väggarna kan man se tidningsklipp på kända idrottsmän från Sågmyra från både nu och då. Och så filtarna förstås.
Av spillbitar från filttillverkningen, som fortfarande finns kvar, tillverkar föreningen grytlappar, som säljs i museet.
Innan hemfärd bars en och annan kasse ut från köksbutiken till bussen, som så satte av mot Falun med fladdrande flaggor och ett gäng nöjda SPF:are ombord.
Text och foto: Inger Söderlund
I festsalen på Stora Fabriken bjöds det på tjockbulla och kaffe. Foto: Marita Trygg
Bussen från 1963 som förde oss på utflykt.
Arne Palmqvist äger bussen och var dagens chaufför.
Birgitta Gradén från Program- och festkommittén hade ordnat resan.
Stora Fabriken kunde räddas undan rivning och är nu hembygdsgård.
Marita Trygg är ordförande i Grycksbo Gille och var vår guide i Stora Fabriken.
Köket i museilägenheten ska spegla hur det var på 1920-30-talen.
En vacker kaffekvarn.
I en del av huset finns en bagarstuga där man bakar tjockbullar, bland annat.
En uppsättning kavlar hör en bagarstuga till.
Hagasessorna var väldigt populära och Tidstrands tillverkade en speciell barnfilt till deras ära. Filten finns i kartongen som Lena
Rosén från Sågmyra hembygdsförening visar upp.
Den här vackra bonaden är vävd av sista kantfransarna, som man klippte av och som blev över när man vävde plädar i fabriken. De var väldigt populära i Sågmyra och Bjursås att väva av.
Det finns fortfarande spill av filtar kvar, och av dem klipper Lena Rosén till grytlappar.
Här i köks- och återbruksbutiken gjordes ett och annat fynd.