240516 Intressant om försvaret och Dalregementet


Överste Ronny Modigs föreläste för oss på Högskolan Dalarna.

– Nej Ryssland utgör inget hot mot oss, inte nu i alla fall, men kan ha byggt upp sin förmåga igen om fem år – och så kan de ju redan nu skicka en kryssningsrobot mot oss, även om det inte är sannolikt.

Det sade översten Ronny Modigs, chef för Dalregementet, när han berättade om det återuppståndna regementet och världsläget för oss pensionärer inom SPF Seniorerna Falun och några studenter från Högskolan Dalarna, torsdagen den 16 maj.

Omkring 85 av oss hade kommit till högskolan för att lyssna på Ronny Modigs, liksom tre studenter.

Ronny Modigs kom närmast från Försvarshögskolan, där han var institutionschef och högskoledirektör, när han utsågs till ny regementschef. Han har också arbetat på det gamla I13, och rötterna finns i Hälsingberg och nu tränar han ungdomar i Korsnäs IF i skidor och skidskytte, vid sidan av uppgiften som chef för Dalregementet.

År 2000 lades Dalregementet ner, men 20 år senare hade världsläget förändrats och i försvarsbeslutet 2020 beslutade riksdagen att återetablera regementet. 2021 invigdes det och ett år senare ryckte de första värnpliktiga in.

– Och i år har vi utsetts till Sveriges bästa förband av Pliktrådet, fast vi knappt kommit i gång, sade Ronny Modigs stolt.

Pliktrådet är en organisation som företräder alla värnpliktiga under deras grundutbildning.

Sedan Sverige kom med i Nato är I13 en kugge i det väldiga Natomaskineriet, som ska försvara oss om omvärldshoten blir verklighet.

Och det finns anledning till oro, menar Ronny Modigs, konflikthärdarna är många, förutom Rysslands krig i Ukraina, är det krig i mellan Israel och Hamas, mellan Hizbollah och Libanon, oroligt mellan Nord- och Sydkorea, i Sydkinesiska sjön där Kina expanderar, mellan Iran och Irak, vi har gängkrigen och så kan Donald Trump återigen blir president i USA och hur det går med Nato då är osäkert.

– Allt hänger ihop, och vi är väldigt beroende av USA i Nato.


Närmare 90 personer lyssnade på överste Ronny Modigs i en av högskolans föreläsningssalar.

Så på Dalregementet utbildas två skyttebataljoner med värnpliktiga ungdomar, både pojkar och flickor, och strax är det dags för muck för de nyutbildade värnpliktiga i Gagnefs kompani.

Regementets uppgift är att försvara oss här och nu och att skydda förbindelserna till Norge och viktiga försvarsanläggningar och ingå i försvaret av Norden tillsammans med de andra nordiska länderna. 

Det nya omvärldsläget kräver mycket investeringar i infrastruktur, i Dalarna mellan Norge och hamnen i Gävle, menar Ronny Modigs, och här i Falun investeringar i flerfiliga vägar och utbyggda rondeller bland annat.

Hur kommer vi här i Dalarna att märka att vi är med i Nato?

– Det kommer att bli fler övningar, ni kommer att få se fler uniformer och det kommer att bli fler transporter på vägarna.

– Vi kommer också att vara med och bygga upp värdlandsstödet, det vill säga ställa upp med sådant som ett förband behöver på sin väg mot fronten.

För den sakens skull har flera kommuner fått i uppdrag att se till att det blir möjligt att ta hand om passerande soldater. Det handlar om tillfälliga förläggningar, inga permanenta.

Samarbetet med civilsamhället är också viktigt, man ska, som det står på I13:s hemsida, ”främja försvarsviljan och bidra till totalförsvarets uppbyggnad”.

Text och foto: Inger Söderlund