Ordföranden har ordet



(maj 2024)

När jag skriver detta är vi på väg in i maj månad. Efter en lång vinter börjar man känna hopp om en skön vår och sommar. Det är alltid lika fantastiskt att se hur naturen ställer om och vi får på nytt uppleva alla de ingredienser som gör att även vi själva blommar ut. Vi är alla värda att få denna upplevelse och börja fantisera om vårens och sommarens fröjder. Som vanligt är det full fart i våra verksamheter och i planeringen ligger man redan för aktiviteter inför hösten.

Vi har sedan en tid gjort lite justeringar i vår planering för speciellt våra aktiviteter i Wallmanssalen. Vår ambition är ju att kunna bereda så många som möjligt plats på våra aktiviteter. Som ni kanske lagt märke till på medlemsmöte har vi haft biosittning och sedan nyttjat alla våra övriga utrymmen för fikat. Vårt intryck var att man tyckte det var trevligt arrangerat.

Den uppmärksamme kanske har noterat att i anmälan finns ingen upplysning om antal anmälda och vi stoppar heller inte anmälningarna. Syftet är att få information om intresset för aktiviteten. Vi arbetar med att justera i vår planering hela tiden för att kunna erbjuda bästa servicen.

Distriktet har genomfört sin stämma den 10 april i Borlänge. Årets stämma genomfördes programenligt, utom när det kom till förslaget att höja distriktets avgift med 10 kronor från 2025. Stämman godkände ej förslaget då det först framfördes på stämman. Vidare blev det en förvirrad diskussion om hur föreningarna beslutar gällande avgiften. Varje nivå i organisationen fastställer endast sin egen avgift och inget annat.

Budgetläget för distriktet är redan för 2024 pressat. Här börjar redan konsekvenserna av förbundets höjning med 30 kronor 2025 visa sig. Deras så kallade besparingar 2024 rymmer i flera fall beslut att föra över kostnader på distrikten. Här har vi från vår förening tidigare framfört att en total översyn måste göras av vad förbundet skall göra och vad som skall ligga på distrikten.

Medlemsutvecklingen på förbundsnivå mellan 2016-2023 var ett tapp på nästan 21000 medlemmar. En analys av förbundets ekonomi omkring tiden 2016 visade på en överdriven tro på stark medlemsutveckling. Detta till trots har förbundet anställt flera personer som stöd till distrikt och föreningar utan att efterfråga vårt intresse. Erfarenheterna av dessa insatser för vår del är högst tveksamma. Vår medlemsutveckling under motsvarande period var +14% och förbundet -8%. Vår utveckling har mycket lite att göra med satsningen på förbundet utan på vårt eget arbete med att erbjuda bra verksamhet. Jag vill med detta säga att en omedelbar genomgång av vilka uppgifter som skall ske på respektive nivå i organisationen bör starta. Görs inte detta nu kommer det att drabba oss på förenings- och diriktsnivå framöver. Vi ute i organisationen vill att förbundet fokuserar på påverkansarbetet mot regering, riksdag, myndigheter samt media. Det lokala påverkansarbetet klarar vi själva liksom rekryteringen.

Vi kommer att vara värd för nästa samverkansområdesmöte mellan föreningarna i Borlänge, Säter-Tuna samt Svärdsjö-Enviken den 15 maj. Likaså kommer vi att träffa styrelsen för Borlänge den 30 maj där rekryteringsarbetet står i fokus, Den 15 maj kommer frågorna kring förbundets utveckling och roll att tas upp.

Distriktets budget för 2024 bygger på ett nyligen upprättat nyttjanderättsavtal mellan SPF Seniorerna Falun och distriktet. Avtalet är anpassat till den nyttjandenivå som distriktet haft i de nya lokalerna, Samtidigt ger avtalet distriktet möjlighet att inom ramen för avtalet minska sina externa hyreskostnader. För vår förening innebär det en reducering av hyresintäkterna från distriktet. I den genomgång av vår ekonomi som styrelsen beslutat om kommer effekterna av avtalet med distriktet att beaktas.

Det är glädjande att lyfta fram att vi fått statsbidrag beviljat även för 2024 för att i princip kunna genomföra det vi gjorde 2023, men vi har lärt oss av föregående år att helt gratis inte alltid är bra. Planeringen kommer nu att ta vid med ambitionen att alla skall kunna komma med.

Det som är nytt för 2024 är att vi har planer på att anordna dans. Vidare en aktivitet riktad till seniorer utan att de är medlemmar. Syftet är att kunna visa vad vi gör och därmed få flera att se nyttan av att vara medlem.

En aktivitet som fanns med 2023 var att bilda ytterligare en KGK-grupp. Som framgår på annan plats kunde detta genomföras först 2024. Resultatet blev över förväntan med två nya grupper samt påfyllnad i de två gamla grupperna.

Slutligen ett stort tack till alla i vår organisation som lägger ner tid och kraft för att vi övriga skall få det så trevligt som möjligt. Ett tack också till er som deltar i allt vi erbjuder, vilket för oss är en uppskattning av det vi gör. Vi kan redan nu säga att vi har en intressant höst att se framemot.

Ha en skön sommar och var rädda om er.
Anders Sätterberg, ordförande