Här visas hjälpmedel


Josephine Matsson, till vänster och Moa Nordlund i visningsmiljöns badrum.

När beslutet att lägga ner hjälpmedelsbutikerna runt om i Dalarna, bland annat hjälpmedelsshopen på Falu lasarett, blev många upprörda.

Nu bygger regionen upp en visningsmiljö för olika hjälpmedel på Hjälpmedelscentralen i Borlänge. Sedan tidigare finns också visningslägenheten i Falun, som vi berättat om här på hemsidan, med samma syfte.

– Enligt de riktlinjer som SKR, Sveriges Kommuner och regioner, tagit fram ska vi arbeta förebyggande, och den här visningsmiljön är en del i det, berättar Moa Nordlund, processledare vid Hjälpmedelscentralen.

När regionen öppnade butikerna 2008 var tanken att de skulle läggas ner när de inte behövdes längre, när det fanns hjälpmedel att köpa på andra ställen.

– Nu när butikerna är nedlagda får vi stötta på andra sätt, och tanken med visningsmiljön är att folk ska kunna komma hit och känna och testa. Och få hjälp av kunnig personal.

Och nu finns det hjälpmedel att köpa dels i flera olika butikskedjor, dels i en butik vid Citygross i Borlänge.

Visningsmiljön i Borlänge är under uppbyggnad, men redan finns flera olika rum, som kök, badrum, vardagsrum och kontor uppbyggda och försedda med olika fiffiga och praktiska hjälpmedel.

Hit är omsorgspersonal välkommen att komma och lära sig, men också att ta med sig patienter hit.

– Vi tänker att omvårdsutbildningar kan komma, liksom arbetsgrupper inom vården. Men alla är välkomna, säger Josephine Matsson, som är assistent och receptionist och är den som tar emot besökare till visningsmiljön, bland annat.

– Man behöver inte ha några problem för att ha nytta av de hjälpmedel vi visar här, de fungerar som hjälp i vardagen ändå, säger hon. 

Man gör också utåtriktade insatser, besöker årsmöten, mässor och andra sammanhang de bjuds in till.

Man hoppas också få en dator, där man skulle kunna hjälpa besökarna att beställa varor på nätet.

I väntan på en dator delar man ut broschyrer med tips om var det går att köpa olika hjälpmedel. Och berättar och demonstrerar för besökarna dagarna i ända.

Text och foto: Inger Söderlund