Hemliga resan 11 juli

Med start kl 7.30 från Centralstationen med Johnny vid ratten började Spfs hemliga resa sin tur. Reseledaren Gunnar Helgesson hälsade oss varmt välkomna och efter några varv, som vanligt, i rondellerna åkte vid ut från Falun.

Efter några historieberättelser av Gunnar svängde vi in på vägen mot Sala och sedan, efter de två sedvanliga rundorna i rondellen, mot Sofielund. Där var första stoppet med förmiddagskaffe och smörgås. Ove underhöll oss med sitt munspel innan vi fortsatte färden mot Västerås-Enköping.

Och inte visste vi va´ vi va´ eller vart vi skulle!  På smala vägar med mycket skog kom vi till slut fram till Grönsöö Slott, Enköping. En levande miljö i ett modernt samhälle vid Grönsösundet på ön Grönsö i Mälaren. 

Grönsöö slott, byggt 1607-11 i medeltida gråsten och tegel, ägs och drivs av familjen von Ehrenheim och Grönsöö kulturhistoriska stiftelse. Hemmet representerar i sin rikedom och mångsidiga sammansättning tillsammans med husets bevarade interiörer, tre sekel av svenskt konsthantverk och konsthistoria. Fortfarande finns en levande del av en sammanhållen kulturmiljö med slott, park, trädgårdar samt ett aktivt jord- och skogsbruk.

Slottet omgärdas av trädgårdsanläggningar som idag innehåller en i Sverige unik parkhistoria, från minst fem tidskikt. Det finns även äppelodlingar på över 9 ha, 4,7 ha skogsmark samt 10 permanenthus och 7 torp som hyrs ut.

Efter ”husesyn” med Jacob von Ehrenheim gick vi ned till restaurangen vid sjön och åt lunch. Därefter var det fri tid att upptäcka mer av omgivningarna kring slottet, gå på utställning, köpa souvenirer – kanske Grönsöömust av äpplen från egna trädgårdar – eller något annat. 

Vid halv fyra satte vi oss i bussen för hemfärd med stopp på Diners för eftermiddagsfika. Vi tackade Gunnar och Johnny med applåder för en fin resa.

Vid pennan Karin Malmgren
Foto Carl-Owe Carlsson