Kommunala pensionärsrådet

KPR, Kommunala Pensionärsrådet är Falu kommuns organ för samråd, ömsesidig information och ett forum för utbyte av tankar och idéer mellan företrädare för pensionärsorganisa­tionerna, omvårdnadsnämnden och kommunstyrelsen. SPF Seniorernas uppgift i KPR är att tillvarata medlemmarnas intressen i olika frågor.

Våra representanter i KPR

Ordinarie:
Kent Karlsson, 070-7795779 sammankallande
Anders Sätterberg, 070-7315119
Inger Strandmark, 070-2324399
Gunilla Barkar, 070-6771898

Ersättare:
Anna Maria Wahlberg, 070-2507892
Staffan Mild, 072-7418830
Ing-Mari Annasdotter, 070-3068168
Göran Mossberg, 070-5299054

Protokollen från sammanträdena finns på kommunens webbplats, klicka här.

Här är länken till protokoll från Landstingets/Region Dalarnas Pensionärsråd.

Klicka här för att läsa om Måltidsrådet i äldreomsorgen.

Aktuellt från KPR:4 2024-11-27

Som grund för KPR:s arbete ligger Verksamhetsplan 2024 för Kommunala pensionärsrådet. I enlighet med KPR:s tidigare beslut om att arbetsutskottet bereder ärendena så är nu KPR mest utformat till att vara ett informationsorgan.

1 Äldrefrågor och Framtidens äldreomsorg.
Maria Jonsson, förvaltningschef, och Susanne Norberg, omvårdnadsnämndens ordförande, informerade om omvårdnadsnämndens omsorgsarbete i Falu kommun om Ivos granskningar, språkutbildning, bemanning, mätning av kundnöjdhet på vård- och omsorgsboenden och hemtjänst, projektet rätt använd kompetens (RAK) samt planerad ny organisation från mitten av 2025 då den nya socialtjänstlagen ska träda i kraft. Vi får säkert mer information om nya organisationen och hur nya socialtjänstlagen kommer att påverka oss under våren 2025.

2 Översyn av stiftelser
Kent Karlsson, SPF Falun, informerar om den översyn som görs av stiftelser inom kommunstyrelsens ansvarsområde. Arbetsgruppen på 12 personer ska bland annat se över stiftelsestadgar för att se vilket behov av uppdatering och revidering som finns. Målsättningen är att fler stiftelsers medel ska bli sökbara. Det är många som inte känner till stiftelserna och möjligheten att söka medel. Det får till följd att många som kunde sökt medel inte gjorde det.

3 Sammanträdesplan 2025
KPR sammanträder 22/1, 2/4, 27/8,22/10.
Arbetsutskottet sammanträder 12/2, 14/5, 8/10,19/11.

4 Verksamhetsplan 2025
Arbetsutskottet har en aktiv roll i rådets arbete. Målsättningen är att arbeta med några få områden för att kunna uppnå konkreta resultat. Aktivitetslistan, är en bilaga till verksamhetsplanen, redovisar de aktiviteter som kommer att genomföras under respektive punkt i verksamhetsplanen.

Följande områden är prioriterade under 2025:
− Ofrivillig ensamhet
− Boendefrågor
− Utveckla framtidens äldreomsorg
− Översyn av stiftelser och fonder
− Aktiv fritid
− Revidering av KPR:s reglemente

5 Information från Ordförande KPR Anders Lindh
Ordföranden informerade om att de pengar som föreningarna ska få via kommunstyrelsen kommer att utbetalas inom kort och medel även finns avsatta för 2025 i Falu kommuns budget. Upphandling gällande de två nya vård- och omsorgsboenden i Falun som planeras byggas har offentliggjorts. Det står ca 2000 personer i kö till trygghetsboende, så intresset är stort, men när det väl blir aktuellt att flytta upplever många att det är för dyrt. Därför är det svårt att planera och genomföra byggen. I framtiden kommer Knoppen att kunna erbjuda trygghetsboende. Herrhagsgården kommer också byggas om till trygghetsboende.

6 Information från Omvårdnadsnämnden
Susanne Norberg, ordförande i omvårdnadsnämnden, informerar om framtidens äldreomsorg. Generellt är det svårt med kompetensförsörjningen inom omvårdnadsnämndens verksamhet och vi blir fler och fler äldre. Vård- och omsorgsboenden kan erbjudas de som behöver. Två nya vård- och omsorgsboenden ska byggas i Falun. Det är även ett nytt boende på gång i Bjursås. Susanne informerar om att nybyggda vård- och omsorgsboenden, t.ex. Slottet, har en mer funktionell planlösning i huset vilket är bra för dementa som då upplever mindre oro. Det får som positiv effekt att medicinering mot oro kan minskas till de som bor på dessa boenden.

7 information från Pensionärsorganisationerna
PRO informerar om att samrådsgruppen för att minska ensamhet har träffats och vid senaste evenemanget som ordnades deltog 200 personer. Det har även ordnats en information om vård- och omsorgsboenden. I Grycksbo PRO har man börjat skjuta luftgevär. Det har blivit väldigt populärt. Julbord kommer att ordnas. Vattengympa och gym på Slätta ordnas en dag i veckan. Man har uppmanat medlemmar att ta med någon som är ensam. SKPF firar 75 år i år

SPF
Vi föreslår att ordföranden KPR ordnar ett öppet möte med Kopparstaden under nästa år om det finns intresse. Vi tycker det är viktigt att sprida information om hjälpmedelsbutiken på Åsgatan. I bästa fall kan uppmärksamhet leda till att en filial till butiken i Borlänge öppnas i Falun. SPF kommer att servera jultallrik för knappt fyra hundra personer vid sammanlagt tre tillfällen. Kören sjunger på torget på första advent med efterföljande kaffe i Wallmanssalen. Några från PRO deltar också. SPF ordnar trivselträffar med olika teman på tisdagar. Antalet som deltar har ökat sen starten 2022 och som regel kommer mellan 20 och 25 personer. SPF Svärdsjö-Enviken skulle läggas ned för några år sen men nu är det många aktiviteter i Hedenborg i Svärdsjö bland annat dans, gymnastik m.m.

8 övriga frågor
Frågan ställs om möjligheten till en referensgrupp inom omvårdnadsnämnden för pensionärsorganisationer då organisationerna har erfarenhet av detta från högskolan. Ordföranden svarar att kommunala pensionärsrådet är det forum där pensionärsorganisationerna kan förmedla sina synpunkter bland annat till omvårdnadsförvaltningen. Det framförs synpunkt om att högtalaranläggningen är undermålig och att det över lagär svårt med hörselslingor i kulturhuset. Synpunkterna skall framföras till ansvarig förvaltning. När det gäller ökad digitalisering inom vården föreslås att en testgrupp skapas som kan få testa och komma med synpunkter innan man inför nya system. Ordföranden informerar om att kommunen är delaktig i SKR:s olika digitaliseringsprojekt och att IT-kontoret inte startar några projekt som inte har testats innan.

Nästa sammanträde för KPR är 2025-01-22.

Kent Karlsson
FD SPF

Aktuellt från KPR AU möte i Rådhuset 2024-10-23

Deltagare: Anders Lindh Ordf.
Susanne Norberg Omvårdnadsnämnden
Susanne Martinsson kommunstyrelsen
Jonas Hampus Omvårdnadsförvaltningen
Anders Sätterberg SPF ordf.
Kent Karlson SPF KPR
Representanter från övriga pensionärsorganisationer.

1.Verksamhetsplan och aktivitetslista 2025

Viktiga frågor att arbeta med under 2025 är ofrivillig ensamhet, boendefrågor och att utveckla framtidens äldreomsorg liksom fritidsaktiviteter, översyn av fonder samt översyn av KPR:s reglemente. Åtgärder kopplade till dessa områden tas in i aktivitetslistan.

Äldrefrågorna behöver vara en del i alla förvaltningars arbete. Det är något som kommunen behöver jobba mer aktivt med för att förverkliga.

Skolan är också ett viktigt forum. Det kanske kan vara en pensionär som vuxen inom fritidsverksamheten i stället för en anställd inom skolan när vuxennärvaro krävs?

Vid nästa KPR föreslås arbetet med stiftelser och fonder som en punkt på dagordningen.

2. Utmaningar inom äldreomsorgen i Falu kommun

Det finns ett antal utmaningar inom äldreomsorgen. Fokus bör vara på det vi kan göra, samt hur vi kan hitta lösningar. Vid nästa KPR föreslås detta bli en punkt på dagordningen och förvaltningschef Maria Jonsson deltar.

Ulrika Hellmo, seniorvägledare, har vänt sig till pensionärsorganisationerna för att hitta möjliga gemensamma aktiviteter, för att komma till rätta med ensamhetsproblematiken. Inom pensionärsorganisationerna pågår redan arbete med detta. Vi arbetar positivt för att få in personer i aktiviteter innan man blir ensam. Det gäller att jobba flexibelt för att fånga upp vilka typer av aktiviteter medlemmarna vill ha. Ett exempel som angavs var hundvakt och gå hundpromenader.

Inom SPF kommer vi träffa alla verksamhetsansvariga för att skapa oss en bild av hur medlemmarna fördelar sig på olika aktiveter man redan arrangerar och ha en diskussion om hur man kan arbeta framöver för att minska ensamheten. Vi redogjorde för att medlemsantalet har ökat med 14 procent sen 2016 då man började ändrainriktning på aktiviteter. 

Det är många som inte känner sig som seniorer nu förtiden, och det kräver nya  aktiviteter.

Inom SPF arbetar vi med olika medier och har även en tidning. Det är viktigt att ha en kontinuitet i att ge information, det ger bra resultat. Det vi saknar i organisationerna är en kanal ut via Falu kommun. Omvårdnadsförvaltningen har inlett ett samarbete med kommunikationskontoret för att kunna vara mer informativ. Före pandemin hade omvårdnadsförvaltningen informationsträffar om olika ämnen. Då bjöds till exempel polisen, räddningstjänsten, med flera in för att informera. Det är kanske något som skulle återupptas som ett komplement till information vid KPRs rådsmöten?

3. Information från ordföranden

Sammanträdesplan och verksamhetsberättelse för 2025 beslutas vid nästa KPR möte.

4. Övriga frågor

Föreningarna undrar om när föreningsbidraget från kommunstyrelsen betalats ut (30 kr/medlem). 

Jonas Hampus informerar om smartare hem popup version som kommer finnas på Åsgatan från första veckan i november fram till jul. Den kommer vara bemannad och personal finnas på plats för att visa tekniken. Pensionärsorganisationerna uppmanas att ta chansen om möjligt hjälpa till på plats i lokalen. Föreningarna kan vända sig till Jonas.

Ofrivillig ensamhet, boende frågor och att utveckla framtidens äldreomsorg bör prioriteras i rådet 2025,

Kent Karlsson
Föredragande KPR

Aktuellt från KPR:1 2024

Årets första sammanträde genomfördes den 21 februari på Kulturhuset tio14. Som grund för KPR:s arbete ligger Verksamhetsplan 2024 för Kommunala pensionärsrådet.

Arbetsutskottet kommer att ha en aktiv roll i rådets arbete. Målsättningen är att arbeta med några få områden för att kunna uppnå konkreta resultat. Aktivitetslistan, som är en bilaga till verksamhetsplanen, ska redovisa de aktiviteter som kommer att genomföras under respektive huvudrubrik i verksamhetsplanen.

Följande områden är prioriterade under 2024:

Påverkan i äldrefrågor
• ofrivillig ensamhet
• boendefrågor
• genomlysning av äldreomsorgen (ska preciseras)
Översyn av fonder med fokus på seniorer
Översyn av KPR:s organisation och arbetsformer
• revidering av reglementet
Fritidsaktiviteter
• bowlingfrågan i kommunen

Kommunalrådet Anders Lind redogjorde för att vi nästan är i mål att bli 60000 medborgare i kommunen. I dagsläget är vi 59933 innevånare. 

Beträffande ekonomin för 2023 så redovisar kommunen ett överskott på ca 8 miljoner. Kommunens omsättning är 4 miljarder kronor.

Kommunalrådet önskade att vi anmäler oss till kommunen som valarbetare vid EU-valet.

Sektionschef Jonas Hampus lämnade en redogörelse för omsorgsförvaltningens verksamhet 2023 och hur man uppfyllt de olika kvalitetsmålen. Falun har bra resultat, i mätningar vid jämförelse med övriga kommuner, inom olika områden. Om man vill ta del av vad förvaltningen gjort 2023, går man in på Falu kommuns hemsida och söker under vård och omsorg.  

På SPF Hemtjänstindex är Falun redovisat som nr 8 på en rankinglista bland alla kommuner i Sverige. Hemtjänsten är uppdelad på 30% privat tjänst och 70 % i kommunens regi. 

Vi fick även en redogörelse av vad som krävs för att som pensionär få äta mat i skolorna. Man måste ha ett godkännande från belastningsregistret (finns blankett) och skolans ledning måste ge sitt godkännande. Då frågan är viktig för oss kommer vi att fortsätta att arbeta för att det skall vara enkelt att äta i skolan och samtidigtha möjlighet att träffa skolbarnen.

Vår ordf. Anders Sätterberg tog upp frågan hur kommunen tänkt sig att lösa de framtida frågorna om en allt äldre befolkning och ett ökat vårdbehov samtidigt som allt fler unga inte väljer att arbeta i vårdyrken. Ekonomiska medel för att klara behoven i dag räknas till ca 50 miljarder. ”Trots denna kostnadsutveckling är det samma nivå i verksamheten man når. Samtidigt konstateras att denna nivå har samma brister som konstaterades under pandemin. Detta faktum motiverar starkt angiven genomlysning av äldreomsorgen.” Även PRO biträder vår syn.

Anders Lind och Jonas Hampus tar upp att man får räkna med att familjerna kommer få hjälpa till mer i framtiden. IT hjälpmedel får allt större betydelse. Vi kommer också att bli många fler över 80 år i framtiden.

Fråga väcktes om omsorgsboende och när renoveringar är klara på befintliga boenden så eventuellt de moduler som används i dag kunna användas. Planer för nya boenden perioden 2025–30 anges till ca 28.

Verksamheten för KPR 2023 godkändes och verksamhetsplanen med tillhörande aktivitetsplan för 2024 godkändes.

Övriga frågor. 

De övriga närvarande pensionärsorganisationerna tog upp frågan om deras lokaler.

Anders Lind meddelade att den nya Kommundirektören Hans Näslund kommer att presenteras för KPR.

Nästa sammanträde för KPR är 2024-05-11

Kent Karlsson
FD

Aktuellt från KPR 2023:

Årets fjärde sammanträde genomfördes i Kulturhuset tio14 den 29 oktober mellan klockan 0830–1130.

Dagordningen bestod av 

  • Information från brottsförebyggande rådets verksamhet
  • Information om handlingsplan för vård och omsorgsboende efter IVO:s granskning.
  • Information från pensionärsorganisationerna
  • Övriga frågor.

Kommunstyrelsens vice ordföranden, Anders Lindh, öppnade mötet.

Information om läget med Kommunens omsorgsbostäder och hemtjänst.

Sektionschef Jonas Hampus redovisade att det fortfarande är brist på Bostäder inom omsorgen.  Behovet är en ytterligare utökning av särskilda boende 2024 med minst 20 bostäder.

I dag finns ca 560 bostäder i kommunen men man räknar med att när Herrhagen är återställd samt nya bostäder från SPF Hyreskooperativ boende och andra aktörer kommer det att finnas ca 615 bostäder.  Frågan om SPF förslag att använda tomma vårdavdelningar på regionsjukhuset diskuterades. Om detta sker kommer den ersättning som kommunen betalar idag (10,5 miljoner) att sänkas väsentligt. 

En fråga uppkom om styrning av våra omsorgsfrågor. Idag styrs alla omsorgsfrågor av Omsorgsnämndens verksamhetsplan. 2025 kommer Riksdagen att fatta beslut om en ny socialtjänstlag, som grund för sociala beslut inom kommunen. 

Vi måste minska vårt hemtjänst behov eftersom fler och fler boende har för många timmar och varken personal eller pengar räcker till. Enda lösningen är att flytta över flera till omsorgsbostäder. 

Information om möjligheter till finansiering genom stiftelser

Ellen Grävnings
Inom kommunen finns ett stort antal olika fonder och stiftelser. En genomgång av dessa gjordes för 2-3 år sedan, men något ytterligare arbete med modernisering och tydliggörande för medborgarna har inte gjorts. Efter SPF förfrågan om stiftelsernas möjligheter att användas har ett arbete från stadsförvaltningen påbörjats. Ellen har fått hjälp att gå igenom materialet för att få ett underlag på vilka stiftelser som kan moderniseras. Ett antal av stiftelserna kommer säkert att behöva översändas till Kammarkollegiet för modernisering.  Den totala summan för alla stiftelser är mycket stor, bara på KS finns ca 150 miljoner plus det som andra förvaltningar hanterar. Ett arbete med alla stiftelser kommer att påbörjas snarast och Ellen kommer att redovisa hur arbetet har framskridit för KPR i senare delen av året. Det gäller även hanteringen av pengarna genom Ekonomikontoret.

Verksamhetslista och aktivitetslista 2024

Arbetsutskottet har utarbetat en ny verksamhetslista och aktivitetslista som bättre skall spegla KPR:s verksamhet. KPR antog arbetsutskottets förslag. Aktivitetslistan bifogas KPR protokollet.

Verksamhetsplan 2024
Kommunala pensionärsrådet

Arbetsutskottet kommer att ha en aktiv roll i rådets arbete. Målsättningen är att arbeta med några få områden för att kunna uppnå konkreta resultat. Aktivitetslistan, som är en bilaga till verksamhetsplanen, skall redovisa de aktiviteter som kommer att genomföras under respektive huvudrubrik i verksamhetsplanen. Följande områden är prioriterade under 2024:

  • Påverkan i äldrefrågor
  • ofrivillig ensamhet
  • boendefrågor
  • genomlysning av äldreomsorgen
  • Översyn av fonder med fokus på seniorer
  • Översyn av KPR:s organisation och arbetsformer
  • Bowlingfrågan i kommunen
     

Sammanträdesplan 2024.

Arbetsutskottet: 24 januari, 20 mars 4 september, samt 23 oktober.
KPR: 22 maj samt 27 november.

Mötet ansåg att man skall bibehålla 4 sammanträden för KPR. Presidiet åter kommer med förslag.

Information om nedläggning av Hjälpmedelsbutiker
Linus Nielsen

Linus förklarade att anledningen till ned läggningarna av fyra butiker samt en ambulerande butik var ingen lönsamhet och att Regionen har ett underskott på ca 500 miljoner. De artiklar som saluförts i hjälpmedelsbutikerna har varit kommersiella hjälpmedel. Ett samarbete har inletts med region Gävle för att saluföra hjälpmedlen på Nätet.

Information om satsning på gåfotboll
Gösta Gebauer

Gösta informerade att man ställer upp med ledare från Korsnäs fotboll för de som önskar delta med gåfotboll. I vår förening har vi redan tre lag som håller på med aktiviteten.

Information från omvårdnadsförvaltningen
Susanne Norberg

Susanne meddelade att kommunen underskott ökat sedan tidigare och är nu cirka -50miljoner. Kostnaderna för vikarier, hyrpersonal samt bonusar bidrar till de höga kostnaderna. Mycket av kostnaderna beror på att vi blir fler äldre-äldre som behöver hjälp med framför allt hemtjänst. För att nedbringa kostnaderna behövs mera vård- och omsorgslägenheter. I dag står 30 i kö för bostad. Susanne berörde också våld i nära relation, samt införande av it som hjälp i vården.

Information från Ordföranden
Anders Lind

Informerade om att medverkan från Fritidsförvaltningen kommer att ske på KPR:s möten i fortsättningen.

Man vill ha medverkan från oss äldre att ställa upp på att hjälpa till med de yngre som behöver förebilder.  Man upplever att fler ungdomar söker sig till kommunala aktiviteter och att vi behövs.

Övriga frågor

De olika pensionärsorganisationerna redovisade sina kommande aktiviteter inför julen. Söndag 3 december uppträder SPF kören och PRO kören på Stora torget.

Undertecknad önskar en God Jul och ett gott nytt år.

Kent Karlsson

Nästa möte i KPR  24 januari 2024.