Skidgymnasium

SPF Skinnaebygd besökte i veckan Malung-Sälen Idrottsgymnasium. Vid ingången fanns en affisch med ett härligt budskap, "Hissen till framgång trasig, ta trapporna".

En fantastisk anläggning med fokus på skidor. Gym, träningslokaler, avdelningar att träna hopp som ingår i snowboard, slopestyv, bigair och halfpipe. Ett otroligt ställe.

                             

Per Edvall, sportchef  började som tränare för 21 år sedan men är nu chef för anläggningen. Han berättade om skolans många idrotter.                           

Många ungdomar söker sig hit,  men intagningen är 3-4-7 per år beroende på olika grenar. Många elever kommer utifrån så därför har även ett så kallar Campus byggts där föräldrar kan bo under tiden för att hjälpa eleven. 3 träningspass körs oavbrutet året om, även om man inte tävlar, för att hålla kroppwn igång och minimera risken för skador. Då SPF besökte anläggningen var många elever ute och tävlade.

Besökarna gick  genom en lokal där alla hade sina egna skidor och där man även vallade dem.

                             

 Varje elev hade flera par skidor för varje gren de deltar i. Även slalomkäppar visades. förr så skruvades de fast i snön, men på grund av en ny konstruktion trycks de numera ned med handkraft.

Helt fantastiskt att lilla Malung har detta. Något att vara stolt över.

 

Text och foto: Helga Berg