08-25 Gösta Jansson

Gösta Jansson på cafémöte med SPF Tuna- Säter.

Göstas program heter ” Borlängemusik från förr ”. Gösta och arrangören hade laddat upp med all tänkbar utrustning för musik och film, men ingenting fungerade. Vi tog kafferast och funderade på vad vi skulle hitta på och det blev så här.

Gösta berättade med stor inlevelse om Borlänges tillkomst från när Engelbrekt brände ner Borganäs fäste till det som händer nu när ett kulturminne som Bobergshallen rivs. Arkitekt Boberg ritade hallen som byggdes till världsutställningen i Stockholm. Ljungberg på Bergslaget sålde stålet till hallen och när utställningen var över köpte Ljungberg tillbaka hela hallen.

Gösta berättade om industrins och vattenkraftens utbyggnad vid de fyra tunsforsarna omkring år 1900. Samma år utbröt den stora branden i Borlänge 13 gårdar brann upp, det var 30 grader kallt och brandkårens utrustning frös. Hjälp kallades från Falun, de kom till Borlänge med tåg på morgonen efter.

Det här är bara en liten del av föredraget och när ordföranden Birgitta Thurin tackade honom med en fin mössa hälsade hon Gösta välkommen tillbaka en annan gång med Borlängemusik från förr.

Text och foto Gunnar Olsson