05-23 Pecke Polis

SPF Seniorerna Tuna-Säter gästas av Pecke Polis

När man kan få goda råd för att klara sig från bedrägerier är det värt att vara inomhus några timmar trots att solen skiner och trädgårdsarbetet pockar på. Pecke Polis, Per-Erik Abrahamsson från Enköping kom till Coriandergården i Säter och blandade allvar med humor. Pecke blev polis 1983, började som patrullerande polis och avslutade karriären som förundersökningsledare. Vid sidan av sitt arbete var det stora intresset musik och han har skrivit cirka 250 låtar varav åtminstone en finns att lyssna till på Spotify. Idag blandade Pecke information om bedrägerier med sång och akustisk gitarr. Vi fick bland annat sjunga med i Sån´t är livet och ett valspotpurri. 

Några goda råd som Pecke delade med sig av var klicka aldrig på okända länkar, spärra obehörig adressändring, använd gärna en digital brevlåda (som Kivra), ha ytterdörren låst, släpp inte in okända, ha inte för mycket pengar på kortkontot, lämna inte ut några koder. Efter pausen med kaffe och smörgås fortsatte Pecke med flera goda råd och mera musik. Det senaste sättet att lura, framförallt äldre, är att med hjälp av AI (artificiell intelligens) få det att låta som det är ett barn eller barnbarn som ringer och behöver hjälp. Rådet där var att skaffa ett hemligt kodord.

Vi tackade Pecke Polis för alla goda råd. Några hade turen att få med sig någon vinst från lotteriet innan det så var dags för hemfärd.

Text Birgitta Thurin

Foto Gunnar Olsson