05-30 Bönan

Bussresa till Bönan

Det fanns ett stort intresse för medlemmarna i SPF Tuna-Säter att följa med på en resa till Bönans lots- och fyrvaktarplats, strax norr om Gävle. Intresset gjorde att blev två dagsresor som nu genomförts med totalt ca 90 medlemmar.

Vår guide, Peter Holmström, från Bönans hembygdsförening guidade oss och berättade historien om, och händelser, i platsens historia. 

Bönans fyr uppfördes 1840. Den är byggd i korsvirke och bräder. Fyren var från början fotogendriven och fyrpersonalen var anställd av Gävle stad. Fyrmästaren bodde i denna bostad om ett rum och kök och en fyrvaktare i en nu riven stuga.  Fyren ersattes på 1920-talet av en nyuppförd AGA-fyr som elektrifierades i början av 1950-talet. De som idag hade kraften, och inte är höjdrädda, tog tillfället i akt och gick de 73 trappstegen upp i det 16 meter höga tornet för att beundra utsikten över havet. 

Bönan är sedan gammalt en fyrplats där både lots- och tullstation funnits. Platsen är strategisk vald, just där farleden in till inre fjärden och Gävle hamn börjar.

Bönan växte under slutet av 1700-talet och början av 1800-talet ut till ett stort fiskeläge. Redan på 1700-talet hade tullen sin tullstation och tulljakt här ute. Kuststationeringen upphörde vid 1900-talets början.

Även lotsarna var bofasta i Bönan vid 1700-talets början Dessa var väl bekant med farlederna och kunde hjälpa fartygen in till Gävle hamn.

Kajen uppfördes 1921. En av sjöräddningssällskapets båtar var stationerad i Bönan till andra världskriget, därefter övertogs uppgiften av lotsarna. Under 1960-taletssmitt var antalet lotsningar som störst, närmare 6000 per år. Än idag är lotsplatsen i full verksamhet. 

Efter all denna information var det dags att tacka för oss och fortsätta resan mot dagens lunch vid Utvalsnäs skärgårdskrog och vad passade väl bättre denna dag än att få strömming och potatismos på tallriken. Ägaren Thomas Deime gav oss lite historia om omgivningen och krogen som en gång var den del av en fiskebod. Mycket nöjda, mätta och belåtna återstod hemresan som gick i lugnt och fint tempo tillbaka till utgångspunkten. 

 

 

Laila Andersson