13/3 Vinprovning

Med det latinska uttrycket De gustibus non est disputandum som betyder I smakfrågor kan det inte finnas några tvister inledde Leif Ahlgren sin ost och vinresa med oss.

Drick vad ni vill och tycker är gott oavsett vad ni äter. Kändes skönt och befriande för oss som har svårt att hitta ”rätt” smaker i vinet.

Grekerna är de största ostätarna, de använder ost i maten, fransmännen äter mest dessertostar och vi svenskar använder mest ost som smörgåspålägg.

Genom tiderna har ost varit en bra föda att ha med på sina resor. Munkarna har varit en stor del av utvecklingen. Men den som säkert betytt mest för utvecklingen är Louis Pasteur. Det var han som upptäckte att om man hettade upp livsmedlen så dödas bakterierna och livsmedlet håller både längre och smakar utmärkt under en betydligt längre tid.

Vi provade fyra viner och smakade fem ostar. Vi startade med att smaka en liten bit av varje ost. Efter det tog vi en liten bit ost och smakade på vinet. Javisst blev det andra smaker som kom fram. Andra smaker vi tyckte olika om men som sagt i smakfrågor kan det inte finnas några tvister.

Vi fick med oss några handgripliga tips. Sälta i osten gör vinet mindre surt. Fett minskar beska och strävhet, medan Umami ökar beska och strävhet. Kraftiga ostar kräver kraftigt vin.

Ett ”sämre” vin som kyls för mycket kan lura den duktigaste vinkännare. Så se upp om du får ett för kylt vin på restaurangen…

Det var en trevlig och trivsam aktivitet.

Renée Lernestam
sekreterare