19/3 Gamla Gårda

Gårda en blandning av gammalt och nytt

Trots att Gårda ligger så centralt är den lite anonym och känns lite bortglömd.
Det är skillnad mot hur det var förr och kanske är på väg att bli med tanke på allt nytt som byggs där.

Redan 1891 startade Remfabriken som låg långt utanför stadsmurarna. Som namnet antyder tillverkades drivremmar till industrin. 1900 brann byggnaden ner men efter ett år stod en ny byggnad på plats, men denna gång i tegel.

Idag är allt sig likt som det var på 1940-talet, 1977 lades fabriken ner. Kommunen ville riva byggnaden, men som så många gånger förr fick kommunen stryka på foten och byggnaden är istället K-märkt vilket innebär att inget får förändras i byggnaden. Idag är där museum som driver museiverksamhet.

Mölndalsån är och har varit hårt ansatt av industrier. Under en period var den det mest förorenade vattendraget i Sverige. Just nu är ån godkänd med tre på en femgradig skala.

Vattnet var under en period så snuskigt att man såg sig nödsakad att gräva Fattighusån så att vattnet kunde cirkulera. Det blev räddningen för ån. Idag finns där den sällsynta växten Knölnaten som är rödlistad.

När man promenerar längs Mölndalsån ser man att sidorna är olika. Den ena gröna sidan är full med höga träd och växtlighet, den andra sidan består av stora stenblock. Helt olika karaktär och känsla.

Utefter ån där idag energiverket ligger låga 1915 Ceresfabrik. Där tillverkades konstgödsel. Vid ett våldsamt åskoväder 1932 träffades byggnaden och brann ner. Tomten var länge en ödetomt eftersom den var väldigt förorenad.

År 1856 anlände en ung tysk murarlärling till Göteborg vid namn Friedrich Mühlenbock.
Friedrich kom att bli väldigt framgångsrik han startade en frukthandel. Friedrich exporterade sill och lingon och importerade frukt och papegojor. Han skapade ett eget zoo på Valåsen där han hade sitt sommarhus.

Gunnar Gren en annan känd göteborgare spelade för Gårda BK. Under den tiden låg klubben i Allsvenskan i dag ligger de i division 4.

City Gate i Gårda var tidigare med sina 144 meter stadens högsta hus. Huset ger olika intryck beroende på från vilket håll du betraktar det.

Ett av de andra husen i Gårda som gör intryck är Kineum, ett hus i rörelse, det ska vara liv och rörelse i huset. Den rutmönstrade fasaden symboliserar fiskenät, fackverken i de göteborgska kranarna samt nätverkandet i huset.

Några andra hus i Gårda som tidigare varit verksamheter är Hästskosöms huset som efter att tillverkningen lades ner övergick till att tillverka tvål. Idag finns här bostäder.

Fabriken Tomtens ägare Alexander Lagerman var en progressiv man. De anställda hade en halvtimmes kortare arbetstid, de fick hälsoundersökning, en veckas ledighet på sommaren samt arbetskläder. Han var en duktig marknadsförare och varje dag klockan 9,12 och 17spelades och spelas musik från klocktornet som komponerats av Wilhelm Stenhammar.

Apotekarnes startades 1887 av apotekaren Johan Gustav Loberg. Från början en vattenfabrik som senare köptes upp av Carlsberg. Vatten togs från Kallebäckskälla. Vid världsutställningen 1923 lanserades vuxenläsken Pommac som lagrats på ekfat. Det blev som vi vet en succé.

Det är mycket som gått förlorat men även mycket som bevarats i Gårda. Av de gamla landshövdingehusen har bevarats 10 kvarter. Det bestämdes att de skulle renoveras enkelt, utsidan ska vara kulörer enligt originalet.

Ja det var verkligen en fullmatad och intressant timme vi fick med Jenny Schaub.

Spännande att höra om de gamla områdena som finns i Göteborg. Spännande för såväl barnfödda som inflyttade göteborgare.

Renée Lernestam
sekreterare