Hänt 2021.

 

 Julfest med julasoppa i Stafsinge bygdegård

I år blev det ingen grötfest. Istället bjöds det på Jylasö från Morup, tillagad efter konstens alla regler med korv och revkött, allt lokalproducerat, och kryddat med timjan. Någon klagade på att det inte var persilja och ärtor i soppan, men recepten till julasoppan är nog lika många som det fanns/finns gårdar i Morup. Det hela ägde rum den 8 december i Stafsinge bygdegård. Ett åttiotal SPF:are infann sig till tillställningen som inramades av julmusik uppförd av Morups Spelstugas Spelmän

      Julsoppa 10.jpg

      Julsoppa 30.jpg

 Foto: He Larsson

    Julsoppa 60.jpg  Julsoppa 70.jpg

   Foto: Lena Samuelsson

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Adventskransbindning i Gamlestugan i Morup 
Torsdagen 25 nov. Se vilka fantastiska buketter det blev!
Foto: Agneta Mårtensson

           Adventskransar 10.jpg

 

     Adventskransar 20.jpg Adventskransar 30.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

”Hantverk i dubbel bemärkelse – Nilsson Special Vehicles och Märta Måås Fjätterströms mattor

Bussresa till Laholm och Halmstad - ambulanser och mattor.

Den gråmulna dagen 24 november reste 50 medlemmar med buss på en heldagsutflykt. Resekommittén hade ordnat med guidning på Nilssons specialfordon och på Halmstad konstmuseum, där Märta Måås-Fjetterströms mattor och textilier visades.

Två engagerade och kunniga guider visade oss runt på Nilssons och berättade om tillverkning av ambulanser, begravningsbilar och limousiner som görs i rymliga lokaler. Företaget är börsintroducerat och har ca 15 anställda. 95% av ambulanserna säljs i Sverige, begravningsbilarna exporteras bl a till Storbritannien och Limousinerna till USA. 

Det är under hantverksmässiga former som bilarna demonteras, kapas, förlängs och monteras ihop igen till sin specialdesign och till sist lackeras. Allt material till bilarna produceras i Sverige. Ambulansen byggs på Volvos XC90 chassi och levereras till sjukvården i Sverige.

God lunch intas på Gröna Hästen.

En mycket kunnig och engagerad guide mötte upp oss på konstmuseet i Halmstad och berättade för oss om konstnären Märta Måås-Fjetterströms (1873 – 1941) liv och konsthantverkshistoria samt hennes företagande. Märta MF hade sin första utställning 1897 och hon får stora framgångar på Stockholmsutställningen 1909 och Baltutställningen 1914. Hon startade sitt företag i Båstad 1919 och anställde kompetenta väverskor från bla vävskolan i Vittsjö. Märta MF inspireras av brittiska Arts- and Craftsrörelsen, den omgivande naturen, orientaliska mattor och svensk folkkonst såsom skånsk vävprakt och halländskt bonadsmåleri.

När Märta Måås-Fjetterström avlider 1941 efterlämnar hon ca 700 fullbordade verk med tillhörande skisser, ritningar och garnprover. Förtaget drivs vidare av en stiftelse för bevarande av MMFs verksamhet avseende mattor och vävnader. Idag sysselsätter MMF AB 18 konstväverskor. Både privat samlare och museer köper verk och hon är representerad på åtskilliga platser i världen bla på Louvren i Paris, The Metropolitan Museum of Art i New York och Viktoria and Albert Hall Museum i London.

 

      Mera bilder finns under rubriken bildgalleri

       Ambulans 10.jpg

         Foto: Birgitta Eknander 

        märta 10.jpg

        Foto: He Larsson

  Matta 10.jpg   Kaross 10.jpg

   Foto: Birgitta Eknander                               Foto: Birgitta Eknander 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lunchföredrag om trålfiske 17 november 

En trål är ett strutformat/koniskt nätredskap som släpas efter en eller flera fiskebåtar (så kallade trålare). Så står det på rikssvenska på Wikipedia, om man vill förkovra sig efter gårdagens föredrag om trålfiske på Harrys. Ett femtiotal SPF:are från Vinberg-Ljungby och Morup-Stafsinge hade samlats för att äta lunch och lyssna på Bo Eliasson, som på glommadialekt berättade om trålfiske. För fyra år sedan lades trålbinderiet i Glommen ner. Idag står lokalerna tomma i väntan på att kommunens detaljplan ska förverkligas: marken där trådbinderiet ligger är tänkt att bebyggas med hyreslägenheter.

En trål är cirka 40 meter lång och består av flera olika delar, som alla har olika namn: På Wikipedia står det att de heter påsen, tunneln, hugget och svepen, men på glommadialekt heter de förstås något helt annat. Tyvärr hittar jag ingenting om trålfiske i Maj-Britt Bennhedens förträffliga guide till morpekanska, så jag vågar mig inte på att stava till trål på morpedialekt, fast jag tycktes mig höra att Bo sade någonting om ”travel”, fast det var väl glommadialekt.

Trålen fick sitt genombrott i Sverige på 1920-talet, berättade Bo. Innan dess hade man fiskat med backer eller långrev. Då fiskade man sill, idag, på Västkusten, är det kräftor man tar upp på 15-25 meters djup. I Norrland används trålen för att fiska efter siklöja.

Text: Lena Samuelsson

        Trål 20.jpg 

        Foto Lena Samuelsson

        Trål 10.jpg

       Foto Birgitta Eknander

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Besök på Gekås

5 miljoner besökare om året och en omsättning på 4,6 miljarder kronor. Dessa hissnande summor och andra siffror fick vi ta del av vid vårt besök på Gekås onsdagen den 10 november.

Trettio SPF-are äntrade Okome-buss på Björnhults p-plats i ett mild gråmulet väder. Första anhalt var Ekholmens krog i Vessigebro för lunch. En timme senare togs vi emot av Pernilla från Gekås personalavdelning, som bjöd på kaffe med frukt och berättade om Gekås historia. Pernilla har jobbat på Gekås sedan 1989. 2010 blev hon platschef för Kaffestugan. Hon berättade allt om Gekås – från begynnelsen när Göran Karlsson, som jobbade som knalle, träffade Margareta från Ullared på en danstillställning och erbjöd henne att öppna en filial i Ullared 1963 till dagens jättevaruhus med 75 000 kvadratmeters affärsyta och 2000 anställda. Då, i varuhusets begynnelse, hade man en årsomsättning på 75 000 kronor. Idag slår man in det i kassaapparaterna på ungefär en minut. År 2019 slog man försäljningsrekord med en dagsförsäljning på 41,7 miljoner och en årsomsättning på 5,6 miljarder kronor. Under pandemiåret sjönk omsättningen något till 4 miljarder kronor: Likaså sjönk dagsförsäljningen till 35,4 miljoner. Längsta kön någonsin var 1,4 km.

Hur klarade man då pandemiåret med alla restriktioner om max. 500 kunder i butiken samtidigt? Jo, man utvecklade en överlevnadsstrategi, berättade Pernilla. Man satte upp en plastvägg som gick genom hela varuhuset. På så sätt delade man varuhuset mitt itu och kunde ta in 1 000 kunder samtidigt istället för bara 500. Under normala förhållanden rör sig mellan 8 500 och 9 000 kunder samtidigt på varuhuset.

Efter besöket tog chauffören Jörgen med oss på en liten sightseeing i Ullaredsbyn.

Läs mer om Gekås på Wikipedia: Gekås – Wikipedia och på Gekås egen hemsida: Vår Historia | Gekås Ullared (gekas.se)

       Gekås-10.jpg

   Chauffören Jörgen och Gekås-Pernilla 2.jpg   Gekås-40.jpg

  ---------------------------------------------------------------------------------------------------         Seniorer skjuter prick

En kull på 28 ivriga seniorer träffades på skjutbanan i Långås torsdagen den 28/10 för att prova på att skjuta med luftgevär. Där fanns både veteraner och nybörjare och sådana som fick blodad tand förra året vid premiärskjutningen.

         Seniorskyttet 2021 10.jpg

       Seniorskyttet 2021-20.jpg Seniorskyttet 2021-30.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Naturpromenad Stafsinge Stomma kulle

”Solen sken som på en sommardag fredagen den 24 september när ett tjugotal SPF:are vandrade upp till Stomma kulle från AIK-vallen. Uppe på toppen beundrade vi den vackra utsikten över den kringliggande bygden. Efter besöket på Stomma kulle vandrade vi ner till det nybyggda området nedanför Stafsinge kyrka och fikade på den nya pick-nick-platsen. Solen värmde så skönt att man nästan inte ville vandra vidare, men pådrivna av våra hälsocoachar Monica och Lena tog vi oss vidare mot bilparkeringen vid AIK-vallen genom Biskhult och Falkagård.”

       stommakulle100.jpg

Foto: Hans-Eric Larsson

  Ett glatt gäng 10.jpg stommakulle200.jpg

 

  Mera bilder.pdf

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 En oförglömlig resa                                                                                               På Göta kanal med vännerna från Vinberg-Ljungby

       kanal500.jpg

 

Baltzar von Platens storverk, Göta kanal, var målet för den tvådagarsutflykt som SPF-seniorerna i Vinberg-Ljungby arrangerade första helgen i september och som vi i Morup-Stafsinge hade möjlighet att hänga med på.

Från Stenstorp till Töreboda färdades vi med M/S Bellevue genom 16 slussar med en nivåskillnad på 40 meter. Under hela färden ledsagades vi av en mild, men strålande höstsol. Det idylliska landskapet med gula snickarglädjefyllda slussvaktartorp gled sakta förbi oss som i en paradisdröm medan kapten Sonny Modig* berättade om kanalens tillkomst och skrönor från den gamla goda tiden. Den som ville sträcka på benen kunde gå av båten och promenera utmed kanalen några slussar framåt.

Göta kanal, som är drygt 3 m djup, började byggas 1810 och stod färdig 1832. Då hade man grävt och sprängt nära 9 mil av 19.

Under utflykten gjordes även ett besök på Gustaf Dalénmuseet i Stenstorp, där vi också intog lunch på restaurang Fyrvaktaren, namngiven efter en av Daléns uppfinningar, den blinkande AGA-fyren.
*M/S Bellevue med kapten Sonny har medverkat i tv-serien Göta kanal och Camping Queen. 

Kika gärna in i bildgalleriet. Där finns det fler bilder från denna höstutflykt.

Aina och Birgitta.jpg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stor uppslutning vid strandpromenaden till Hästhagsudden och livräddningsstationen.

Intresset var stort när SPF-seniorerna besökte livräddningsstationen på Hästhagsudden fredagen den 27 augusti. Över trettio personer träffades vid Svalpevik för att utmed strandängarna ta sig fram till Sveriges äldsta livräddningsstation, idag i privat ägo. Den byggdes 1906, tre år efter den fasansfulla septemberstormen 1903 som tog 21 personers liv och sänkte 12 fartyg utmed hallandskusten. Flera fartyg strandade i närheten av Stafsinge strand. I det lilla fiskeläget Stafsinge tvingades ortsbefolkningen se på hur människor drunknade utan att man kunde göra något. Dessa händelser gav impulsen till det frivilliga livräddningsväsendet i Sverige och till det lokala livräddningssällskapet i Stafsinge med båthus, livbåt för 12 man samt en raketvagn. Läs mer om livräddningsstationen och livet på Stafsinge fiskeläge i pdf-bilagan, som kommer inom kort.  

Spännande läsning om Livräddningsstationen.pdf

     Livr st 30.jpg

     Fika10.jpg  Fika20.jpg

Bilder naturpr. livräddningsstationen.pdf

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Utflykt för 80-plusare till Lena Pettersson

Utflykten för 80-plusare till Lena Petterssons rit- och målerigård blev ett somrigt minne att bära med sig nu när hösten snart stundar. Fika intogs i gassande solsken innan Lena berättade om gården och sina två stora intressen: sången och måleriet.

   
         Fika på innergården 2.jpg
 
 
 
 
Vi fick också se prov på hur hon arbetar, hur hon gör en skiss, som placeras på en glasskiva med ett akvarellpapper ovanpå och belyses underifrån. Utifrån konturerna hon då ser, lägger hon på akvarellfärgen. 
 
 
 
Lena sjunger 1.jpg    Lena berättar 1.jpg
 
 
 
Och så sjöng hon förstås: först ”Bedårande sommarvals” med text av Tage Danielsson och musik av Toots Thielemans, och sedan bravurnumret från Falkenbergsrevyn: Lill-babs-schlagern ”Itsy Bitsy Teenie Weenie Yellow Polkadot Bikini” med alla jack som en gammal EP
 
 
 
 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
 

                        Sumpafallen i gassande solsken

   25 förväntansfulla vandrare 2.jpg   

Säsongens sista naturpromenad gick till Sumpafallen i Högvadsån, Ätrans största biflöde. Vi samlades på Stafsinge IP:s parkeringsplats i gassande solsken och for sedan, ett tiotal ekipage, i gemensam trupp upp till naturreservatet. På en smal stig, som krävde både balanssinne och bra skoverk, tog vi oss fram till det ibland öronbedövande dånet från de framrusande vattenmassorna. Men det fanns också partier med lugnflytande vatten där man kunde vila öronen en stund och betrakta en och annan ko som tog sig ett svalkande dopp nära åkanten.

    Picknick i det gröna 2.jpg

Längs skuggiga delar utmed ån växer ormbunken safsa, som också kallas för kungsbräken. Den kan bli uppemot en och en halv meter hög. Fågellivet är också rikt, men vem kan skilja på en kungsfiskare, drillsnäppa eller flugsnappare när solen steker i nacken och dånet från forsarna överröstar varenda fågelkrake? Den avslutande picknicken i det saftiga gröngräset under trädens svalkande grenar var en lisa för alla sinnen.

Text och foto: Lena Samuelsson

      Ormbunken Safsa 3.jpg                smala stigar 3.jpg

      Ormbunken safsa                                             På smala stigar        

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                        Välbesökt årsmöte 2021 trots kalla vindar

Solen trotsade den kyliga junivinden när 45 SPF:are samlades till årsmöte på Morups idrottsplats tisdagen den 15 juni. Utomhusmötet var ett välkommet alternativ till att hålla mötet per capsulam, vilket hade betytt att allt hade måst ske skriftligen.

Före mötet hölls en tyst minut för under året avlidna medlemmar. Parentationen leddes av ordförande Bertil Johansson.
     Årsmötet 2021-2.jpg

Till mötesordförande valdes Barbro Laurén från Pannebo, som också valdes in som ledamot i den nya styrelsen tillsammans med Olof Ohlsson på Lis. Bertil Johansson avstod från omval till ordförandeposten, men stannar kvar som ledamot. Till ny ordförande valdes Lena Samuelsson, Skogstorp. Även Anders Slättenberg, långvarig ledamot av styrelsen tackade för sig, men fortsätter som ansvarig för boulen i Skogstorp. Kvar i styrelsen sitter Birgitta Eknander, Agnet Mårtensson och Hans-Eric Larsson. Monica Carlsson, tidigare ordförande, som varit ansvarig för studieverksamheten, avsade sig nu även denna syssla. Vem i styrelsen som tar över den posten är ännu inte bestämt.

     Nya och gamla styrelsemedlemmar
     Årsmötet 2021 - nya och gamla ledamöter 3.jpg

    Bertil, Monica och Anders avtackades med var sin blomsterbukett. Barbro och Olof  ”intackades” även de med blommor.

                             Bertil avtackas av Birgitta 2.bmp                                   

                              Bertil avtackas av Birgitta

Bertil, Monica och Anders avtackades med var sin blomsterbukett. Barbro och Olof ”intackades” även de med blommor.

Efter avklarade förhandlingar bjöds det på smörgåstårta, öl, kaffe och kaka från Gastroprenören i Långås.

Foto: Lena Samuelsson och Marion Nyström

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------Naturpromenad 21 maj Bengtesgårdsäng.

Fredagern den 21 maj var det dags för säsongens näst sista naturpromenad som gick
till Bengtesgårds äng. Ett 30 tal SPF-seniorer hade samlats på det grönskande naturreservatet i Hässlås. I backen tittade några vitsippor fram bland den gulblommande svalörten. Ek, ask och hassel kantade den smala stigen som även korsades av nedfallna träd. Fågelkvitter hördes från buskar och snår. Under vår fikapaus, glest sittande under ekar och askar, berättade Gunnar Pettersson barndomsminnen från de vår och höstpropmenader han gjorde till Bengtesgård med skolan. Monica Carlsson, vår förra styrelseordförande, kunde berätta att ängen för bara några år sedan varit under hembygsföreningens skydd, men nu förvaltas av länstyrelsen

      Foto: Lena och Jahmila

       Gunnar berättar 2.jpg

    Samling 3.jpg

   Lämmeltåg 4.jpg PÅ led 5.jpg

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vitsippan ute i backarna stod …. på poängpromenaden på 1 maj i Långsslingan

Backarna runt skjutbanan i Bänared lyste vita av den lilla vårblomman (dess släkting blåsippan syntes dock inte till) när trettiofem promenadpigga SPF-seniorer begav sig ut i slingan för att svara på kluriga frågor om allt från hundraser och fågelarter till intressanta byggnader och idrottsstjärnor. Efter promenaden intogs medhavd fika utomhus medan våra friskvårdsansvariga, Lena och Monica, läste upp de rätta svaren.

Nästa naturpromenad äger rum fredagen den 21 maj och går till Bengtegårdsäng, en gammal väl bevarad slåtteräng och vackert naturreserverat, inte långt från Hässlås kapell. 

 

  Foto Hans-Erik Larsson och Lena Samuelsson

        Vitsippor 2.jpg

 

         Bild1.jpg

 

    Långås 2.jpg

 

På promenad 1.jpg    Vid frågestolpen 2.jpg

 

--------------------------------------------------------------------------------

Härlig naturutflykt till Grimsholmen.

Glittrande vatten och gnistrande sand mötte oss, ett trettiotal SPF-are, på vandringen i fredags utmed Grimsholmens strand – ett helt annat väderscenario än under decemberpromenaden i fjol. De som var med då, minns hur regnet piskade oss i ansiktet, blötte ner lussebullarna och spädde ut glöggen. Den här gången vandrade vi söderut, ända ner till Suseåns mynning och tillbaka igen genom skogen. Fikat efteråt smakade extra gott i solgasset.

För dig som missade promenaden i fredags, men är nyfiken på Grimsholmen, ett av Hallands 180 natur- och kulturreserverat, här kan du läsa mer: www.Grimsholmen | Länsstyrelsen Halland (lansstyrelsen.se)

Nästa naturpromenad äger rum redan nästa vecka, närmare bestämt lördagen 1 maj. Då blir det traditionell tipspromenad i Långåsslingan vid skjutbanan. Som vanligt träffas vi kl. 9:30. Missa inte detta tillfälle att träffas och ha det trevligt i vår underbara halländska natur!

Foto Hans-Erik Larsson

Grimsholmen 1.jpg

 

Grimsholmen 5.jpg

 

 Grimsholmen 3.jpg  Grimsholmen 4.jpg

 

----------------------------------------------------------------------------

Naturpromenad i strålande sol

Solen strålade och värmde i den kyliga vinden när 22 personer i fredags 19 mars gav sig ut på promenad i Glommen. Karin Karlsson guidade oss runt i det gamla fiskeläget, som idag är en växande tätort. Medhavd fika intogs vid det gamla stenbrottet Pannebohålan. För över hundra år sedan tog man sten härifrån för att bygga piren i Glommens hamn. Intresserad av mer information? Gå då in på www.glommen.se och läs om Glommens historia.
Nästa naturpromenad äger rum fredagen den 16 april. Då går vi Grimsholmen runt igen - fast åt andra hållet. Läs mer om vårens övriga promenader under fliken "Program".

Foto: Hans-Erik Larsson

      

         

                  

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Årets första naturpromenad gick av stapeln i Stafsinge i fredags den 19 feb i milda temperaturer och töväder. En tapper skara på 13 personer hade mött upp utanför AIK-vallen för att följa Lena och Monica på en framkomlighetsanpassad promenad genom Falkagård, Biskhult och det nya bostadsområdet söder om Stafsinge kyrka. Fika intogs på den fina lekplatsen i det nya området.