Teprovning 15 jan 2025

Elisabeth och Vicke bjöd in Anders Berglund från Berglunds Tehandel i Varberg till Köinge Bygdegård en onsdag mitt i januari för att inviga oss SPF-are i teframställningens och tedrickandets ädla konst. (13 pers)
Anders inledde med att låta oss prova på Origami, japansk papperskonst. Rätt knepigt var det och många skratt blev det men så småningom lyckades vi få till varsin liten gullig trana - jättekul.
Därpå fick vi en lektion i teets historia: Kinesen Chenung gick i sin trädgård med en kopp varmt vatten när ett par löv från tebusken (Camelia sinesis) trillade ner i hans kopp, så började det.
Här följer lite fragment av vad Anders försökte lära oss.
Vitt te, lent och mjukt, vattentemp 50-60 grader, 30-60 sek i vattnet.
Fermenterat te, temp 80-85 grader, bra för dålig mage.
Grönt te är antigen rostat vilket gör det sött (60 grader) eller kinesiskt grönt te (70 grader) som är mindre sött. Har man över 70 grader blir det beskt.
Grönt te kan återanvändas upp till 10 ggr om det får rinna av emellan !!
Ångat te (japanskt) smakar lite vanilj men också hav (umami).
Skuggat te (Matcha) är malet, knallgrönt, exklusivt, dyrt, smakade skumt, gott med en söt pralin efter.
Vi fick avsluta med Earl Grey som är svart te med smak av bergamott (olja som utvinns ur skalet på citrusfrukten bergamott). 80 grader 60-90 sek, blandas gärna med mjölk så blir det sötare.
Anders berättade att örtte är gjort på blommor eller blad från Norden och detta blir allt populärare.
Flera av oss konstaterade att vi har gjort många fel när det gäller hur varmt teet ska vara och hur länge det ska dra. Nu vet vi.
Vi tackar Anders för en massa intressant information om te och för alla spännande tesorter vi fick smaka.
Det blir förstås till att hälsa på i Bergströms Tehandel vid Brunnsparken i Varberg för ytterligare botanisering bland tesorterna.
R-M