Hyttsill i Glasriket den 15 oktober

Hyttsill härstammar från den tid då glashyttan var bygdens samlingspunkt. Det var där om arbetarna träffades efter arbetets slut. Då anslöt jägare från skogarna runt omkring och dit kom också luffarna. Det var många luffare som tillsammans med invånarna i bygden samlades på trälådor i värmen från glasugnarna

Det lagades mat och det berättades historier och skvallrades. Numera försöker man återuppleva hyttatmosfären och maten i många av hyttorna.

I hyttan i Kosta dukas det upp Hyttsill på det gamla traditionella viset med insaltad sill, isterband och fläsk ihop med bakad potatis. Man sitter i hyttan där glasblåsningen är en del av underhållningen. Till efterrätt serveras ostkaka, sylt och grädde, kaffe och te. Detta är en äkta småländsk fest.

Resan startar från Varberg färden går österut. På någon trevlig rastplats stannar vi till och serverar kaffe och fralla från bussens kafé.

Färden går vidare till Alvesta, där besök skall göras på Postnord, Alvesta Postterminal. Där sorteras nästan all post och alla försändelser för södra Sverige. Hanteringen går dels maskinellt och dels för hand och det går i ett rasande tempo. Vi får en guidad tur genom anläggningen och får veta hur vår post sorteras för att komma till rätt destination.

Från Alvesta går resan vidare förbi Växjö till Kosta Glasbruk. Klockan 14.00 infinner vi oss i Glashyttan och där inleds arrangemanget Hyttsill. Vi får se en kunnig glasblåsare hantera glasmassan och göra något vackert av den och kanske får också någon i gruppen prova på den svåra konsten att blåsa glas.

Där serveras också måltiden på traditionellt vis. Dryck ingår ej i arrangemanget, men både alkoholfri och dryck med alkohol finns att köpa.

Under hela arrangemanget blir vi underhållna med sång och musik av de som serverar maten.

Efter hyttsills arrangemanget blir det tillfälle att se sig om i butiken och utställningen. Där kan man se glas i alla de former och färger, dels konstglas och dels bruksglas.

När vi sett glasblåsningen och avnjutit den goda maten och shoppat, är det dags att bege sig hemåt igen och nu åker vi raka vägen tillbaka till Varberg.

Resans omfattning:
- Bussresa
- Kaffe från bussens café och hel fralla
- Alvesta Postterminal: Guidad visning
- Hyttsill i Kosta exkl. dryck

Pris: 995 kr/person inkl. reseledare vid minst 30 betalande