Resan i Bohuslän 12–15 augusti 2019

Det var en förväntansfull skara cirkeldeltagare i Läs- & Res, som en tidig måndags-morgon i augusti äntrade S&S-resors buss för resan till Bohuslän

  • Foto: Per Larsen
  • Foto: Per Larsen
  • Foto: Per Larsen
  • Foto: Per Larsen

Färden gick via Göteborg till Lödöse och muséet där. I Lödöse låg på medeltiden en av Sveriges största och viktigaste städer och enda hamnen mot västerhavet. Många blev storligen förvånade över den vetskapen.

Fallpåsläppet i Trollhättan blev nästa begivenhet. Prick kl 15.00 öppnades damm-luckorna och vi fick inblick i fallens vildhet och romantik. Mäktigt och fascinerande.

Övernattade gjorde vi tre nätter på Bohusgården i Uddevalla med trevlig personal, god mat och möjlighet att besöka deras enorma Spa-anläggning.

Överraskningen blev stor för många när det vid kaffet presenterades ett innehållsrikt ställ med lösgodis, fritt att vittjas såväl morgon som kväll. Till och med papper för tillverkning av strutar fanns.

tisdagen  åkte vi norrut och besökte först Vitlycke Muséum i Tanumshede och hällristningarna där. Den gåtfulla bildskatten finns ju som bekant på Unescos världsarvslista.

Vi följde sedan kusten söderut till Smögen, där vi gjorde en rundvandring och givet- vis med en 'sväng' på Smögenbryggan.

Där väntade sedan M/S Soten för en tur på Sotekanalen till Hunnebostrand. Under färden undfägnades vi med ett berg av Smögenräkor, rökt- och gravad lax, sill-inläggningar med mera. En upplevelse bara det. Vi tackar Barbro Cotte för denna kontakt. Dagsturen avslutades med ett besök på nyligen ombyggda Havets Hus i Lysekil, som i sina 40-talet akvarier visade hajar, rockor, havsålar och många andra fiskar från Västerhavet. Sevärt och lärorikt.

onsdagen anslöt en lokal guide på morgonen för en rundtur i Evert Taubes fotspår till bland annat Malö (med vackra Maj) och Handelsman Flink.
Tyvärr var affären stängd för säsongen, vilket var förvånande och en liten missräkning.

Kosan ställdes sedan till Skaftö, där vi gick en promenad på det TV-kända Saltö och
vidare till Gustavsbergs vackra badort utanför Uddevalla, där vi blev serverade kaffe med äggost – en bohuslänsk specialitet.

Dagen avslutades med ett besök på Bohusläns nybyggda museum, där det bland mycket annat visades en modell av tankfartyget Nanny - längd 364 m, bredd 79 m och med 499.000 dwt - på sin tid inte bara det största fartyg som byggts i Sverige och i Uddevalla – utan då också det största i världen.

torsdagen var det så dags att lämna Bohusgården för denna gång och färden gick söderut till Tjörn och Nordiska Akvarellmuséet i Skärhamn, där det visades konst i världsklass och en egen samling av drygt 100 samtida nordiska konstnärer.

Efter lunch åkte vi ett stycke norrut till skulpturparken Pilane, som i ett kulturland-skap visade en imponerande skulpturskatt av världsledande konstnärer. Ett mycket imponerande besök.

Detta blev sista besöket på vår resa i Bohuslän och när Henrik Strandberg med van
hand styrde bussen söderut för hemfärd via Stenungsund och Kungälv var det många som sände tacksamma tankar till Inga-Lena och Erik Jansson, som arrangerat resan men av hälsoskäl inte kunde följa med.

Efter sedvanligt (!?) strul med att ta oss igenom Göteborg (trafiken) anlände vi fram mot kvällen till Söndrum – de flesta lite trötta – men alla med desto gladare reseminnen!
Vid pennan Leif