Medlemsmöte 20 maj 2024
Till dagens möte kom 70 medlemmar och ordförande Anna-Karin Malmkvist hälsade alla hjärtligt välkomna.
Föreningsinformationen bjöd på en del nyheter. Vi har frågat våra medlemmar vad de önskar för framtiden och bl.a. har vi fått in dessa önskemål.
- Sopplunch – i församlingshemmets café tillsammans med goda vänner före månadsmötet.
- HLR-utbildning kommer att genomföras tillsammans med Civilförsvarsförbundet under hösten.
- Bowling på O´Learys. Får Söndrumsvännerna tag på en ledare genomförs denna aktivitet.
- Resa till Utvandrarnas Hus i Växjö. Styrelsen undersöker möjligheterna.
Höstens program bjuder också på en del nyheter:
- Pubaftnar 2024-08-28, 2024-09-25 och 2024-10-23 kl 17.00 – 19.00.
- Medicinsk yoga ev tisdag fm i höst. Ledare Ingrid Hansson. Kostnad 50 kr/gång.
Vi kommer också fortsätta med våra populära trivselluncher, 2024-10-01, 2024-11-07 och 2024-12-05. I övrigt samma friskvårdsaktiviteter som på våren 2024.
Se vårt program här >>
Syn-och hörselkonsulent Josefin Svensson, från Hemvårdsförvaltningen, informerade om sin verksamhet. Ska försöka skapa trygga, aktiva och självständiga kunder. Det finns Drop-in på Alla Hjärtans Hus på måndagar kl 14.00 – 16.00 och torsdagar kl 09.00 – 11.00, där man t.ex. kan få hjälp med sina hörapparater. Det är kostnadsfritt. Tel nr 035-13 79 33.
Författaren och fotografen Patrik Olofsson höll föredrag ”Drömmen om Antarktis”. Den startade från staden Ushuaia i södra Argentina mot Falklandsöarna, Sydgeorgien och Antarktiska halvön. Under tre veckor färdades Patrik med båt och gjorde landstigningar varje dag vid öarna. Efter ett dygn kom han till Falklandsöarna (Las Malvinas). Där finns bl.a. den vandrande albatrossen med tre meter mellan vingspetsarna. Vid landstigning fick de gå igenom ett desinfektionsbad för att inte sprida sjukdomar. Det fanns många pingvinkolonier (åsnepingviner). Man fick inte gå var man ville pga. att det finns minor kvar sedan Falklandskriget. Nästa etapp, som tog drygt 2 dygn, gick till Sydgeorgien (stort som Gotland) där man såg valar och jättestora isberg som brutits loss från shelf-isar. På öarna fanns en smal strandremsa, gröna områden fulla av pingviner och pälssälar som försvarade sitt ”harem” på stranden. Pälssälarna hade riktiga ”ben” och kunde förflytta sig snabbt. Det gällde att inte bli biten! Då kunde bara en helikopterresa till sjukvården rädda en! Efter drygt två dygn kom man till Antarktiska halvön med isberg, valar, knölvalar, pingviner och späckhuggare. Fanns det många pingviner så fanns det många späckhuggare. Antarktis är dubbelt så stort på vintern eftersom det omgivande vattnet fryser till is. Ingen äger Antarktis idag men man bygger många forskningsstationer där och där övervintrar även silvertärnan! Patrik är mycket intresserad av silvertärnor och deras flyttning. Det är den fågel i världen som flyttar längst. På fåglarna sätts navigationsutrustning för att kunna följa deras flyttning.
Avslutningsvis tackade Anna-Karin för medverkan i dagens möte och önskade alla en trevlig sommar!