Tänkvärt om Månadsträffen  7 nov

Måndagen den 7 november i Vallda församlingshem Tema; ” Kvinnor  till sjöss”, ettkåserande föredrag av Åsa Lilliestam, pedagog och museivärd- Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg

Skepparhistorier har man hört men inte så många på en gång och visst har man vetat att kvinnor till sjöss skulle innebära otur, men inte visste jag att kvinnor redan på 1500-talet kunde agera som pirater och en av dessa var inte vem som helst utan Gustav Vasas dotter Cecilia Vasa. Hon konverterade dessutom till katolisismen! ( Tänk hennes far som så idogt försökte få svenska folket att övergå till protestantismen!) Detta var 1500 talet!

Under 1700-talet var det heller inte tänkbart med kvinnor till sjöss, möjligen om de var iklädda manskläder.

En annan kvinna bör nämnas speciellt, Ellen Ahlgren, gift med en Julius Ahlgren. Detta par (och nu är vi inne i slutet av 1800-talet) tillbringade 33 år till sjöss med fyra barn, som alla fötts ombord på fartyget ”Isolda”, ett fartyg som fortfarande finns kvar och ligger vid Gotenius varv för upprustning.

Vågar jag säga ”dumdristiga” och äventyrslystna kvinnor! Vi fick nämligen också bekanta oss med Aina Cederholm som försökte ta sig till Grönland, ensam i en sjumeters lång båt,ibland roendes när motorn krånglade. PS! Om hennes bravader kan man se och höra i programmet ”Här har du ditt liv” med Lasse Holmqvist och då är vi inne på 1980-talet.

För att få segla hade man följande krav för en kvinna;  att ha sjömansbok och att speciell toalett skulle finnas ombord just för ”det svaga könet”!

OBS! 1970, ett alldeles speciellt år---- världens första kvinnliga sjökapten Maria Björnstam! Hon har berättat om många motgångar och frågan är: Hur har kvinnorna det till sjöss nu på 2020-talet? Jo, kvinnor arbetar till sjöss men mest som servicepersonal. Yrket är fortfarande MANSDOMINERAT.

Skrivet av en som fortfarande är gift med en ”sjöman”.

Mona Sundborg