Hälsning från styrelsemedlem i SPF Bollnäs
Sekreterare Anders Bergsten och ordförande i distrikt Hälsingland.
Vintertid är bäst – eller?
Den 30 oktober ställde vi tillbaka klockan till vintertid. Men tidsomställningen är ifrågasatt och EU-kommissionen föreslår att den ska avskaffas. Enligt Arne Lowden, forskare vid Stockholms universitet, är morgonljuset prio – särskilt på vintern.
Sverige införde sommartid på försök 1916, 15 maj–30 september, men bönderna protesterade så mycket att försöket inte upprepades.
Först år 1980 införde vi sommartid igen i landet. Sedan 1996 har hela EU gemensam sommartid; den börjar sista söndagen i mars och slutar sista söndagen i oktober. Syftet var bland annat att vi bättre skulle kunna utnyttja den ljusa delen av dygnet. Men det är vintertiden som är den egentliga normaltiden.
Jag föredrar vintertid, dvs normaltid. Morgonljuset har också fördelen att vi kommer i gång lättare under dagen. Ljuset gör oss omedelbart pigga och dämpar påslaget av melatonin, säger forskarna. Är vi aktiva på morgonen drar vi också nytta av stresshormonet kortisol som börjar höjas redan vid tre-tiden på morgonen och hjälper oss att vakna.
Med sommartid året om skulle soluppgången på vintern vara klockan 10 på morgonen. Att komma till jobbet i fullständigt mörker skulle göra vintern ännu mer deprimerande för många människor.
Vi måste komma ihåg att det ljus som dagsljuset ger är mycket starkare än det elektriska ljuset. Om jag går ut en molnig dag på vintern får jag 5 000 lux. Normen för ljus inomhus är 50 lux och det ger ingen som helst biologisk påverkan.
Jag tycker ”vintertid” är bäst – men inte vintern som sådan. Det är sommaren med de ljusa nätterna som jag älskar mest. Nu har vi två mörka månader kvar innan året vid vintersolståndet vänder igen och vi kan se fram emot den underbara vårdagjämningen.
ANDERS BERGSTEN