God och nära vård

God och nära vård – vad, när och hur?
”God och nära vård” är sedan några år ett uttryck på mångas läppar inom vård- och omsorgssektorn. Det ska beteckna en omställning där målet är en god, nära och samordnad vård och omsorg som främjar
hälsan, samt där patienter och närstående ska var delaktiga i vård och behandling – var och en utifrån sina förutsättningar och behov.

Vården behöver komma närmare patienten och brukaren. Utvecklingen av en nära vård pågår på lokal, regional och nationell nivå. SKR:s roll är att stödja och synliggöra kommunernas och regionernas arbete för nära vård.

För att hälso- och sjukvården och den kommunala vård- och omsorgen ska vara fortsatt effektiv och av hög kvalitet, och kunna möta den demografiska utvecklingen och invånarnas behov på ett bättre sätt, krävs en omställning i hela vårdkedjan.

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Kretsen BOR-Horda-Gällaryd och RYDAHOLM är delaktig i den nya satsningen i Jönköpingsdistriktet som syftar till att bryta ensamhet och att skapa förutsättningar för ett gott liv. SPF-distriktet har tillsammans med andra Pensionärsorganisationer beviljats mer än 2 miljoner . Det är ett treårigt projekt. I Värnamo kommun har bildats en samverkansgrupp, där SPF Bor-Rydaholm är representerad. Projektledare är Jönköpingsdistriktets ordf Kjell Lindström

God och nära vård

Primärvården är basen och navet i vården/omsorgen och behöver samspela med den specialiserade
vården, den kommunala omsorgen och socialtjänsten samt andra intressenter som behövs utifrån patientens perspektiv. För att skapa en sådan mer sammanhållen vård och omsorg behöver samverkan stärkas mellan regioner och kommuner.

Överenskommelsen med staten - innebär ökade medel till kommunerna. Totalt avsätts 750 miljoner kronor till kommunerna.

De tre andra utvecklingsområdena är:

Goda förutsättningar för vårdens medarbetare

Betydande belopp avsätt till kommunerna för övergripande insatser. Därtill avsätts 400 miljoner kronor till regionerna och 100 miljoner kronor till kommunerna för specialistsjuksköterskeutbildning. Ytterligare 100 miljoner kronor avsätts till regionerna för att möjliggöra utvecklings- och karriärmöjligheter för specialistsjuksköterskor

Insatser inom ramen för Vision e-hälsa 2025

För utvecklingsområdet med förbättring och modernisering av 1177 Vårdguiden avsätts ett större belopp. Ytterligare 100 miljoner kronor avsätts till regionerna för insatser inom områdena överblick och information om samtycken, strukturerad vårdinformation och standardisering samt trygg och säker informationshantering.

Förstärkning av ambulanssjukvården

Regionerna ges stöd till utveckling av ambulanssjukvården

SPF Norrah 11.jpg

 

Utvecklingen av den nära vården/omsorgen med primärvården som nav är således ett av fyra övergripande utvecklingsområden inom överenskommelsen om en God och nära vård 2021 med SKR och staten som parter.