Berlinresan

Bussresa till Berlin

Torsdag 16 maj. Tidig morgon kliver ett gäng förväntansfulla SPF-seniorer från Bor-Rydaholmskretsen på en buss i Växjö för att åka till Berlin. Vi har under våren träffats, fikat, läst och pratat om Berlin.

Första stoppet på resan är Ekerödsrasten, där vi får en efterlängtad fikapaus och sedan fortsätter färden genom Skåne, dess vackra gula rapsfält och fina bokskogar. Vi åker över Öresundsbron Malmö – Köpenhamn vidare genom Danmark mot Gedser där vi tar färjan till Rostock i Tyskland. På färjan äter vi buffé vilket smakade alldeles utmärkt. Båtresan tar ca 2 timmar och därefter blir det buss igen och raka vägen till Berlin. Vi har en duktig reseledare med oss och hon underhåller oss då och då med en del berättande så det går ganska snabbt till vårt mål.

Till sist anländer vi Berlin och vårt hotell, Park Inn. Byggnaden är en 125 meter hög skyskrapa och har 41 våningar och ligger i stadsdelen Mitte, precis intill Alexanderplatz. Efter att checkat in och packat upp ger vi oss ut för att äta något. Hela dagen har det talats om Currywurst och vi behöver inte gå långt. Precis utanför hotellet finns en uteservering där vi kan köpa både korv och öl.

Fredag 17 maj. Efter en god frukost är det dags att ta sig an Berlin och alla dess sevärdheter. Bussen tar oss med genom Berlin och första stoppet blir Förintelsemonumentet (monument över Europas mördade judar). Vidare till Brandenburger Tor som kanske är en av de mest kända symbolerna för Berlin. När Berlinmuren i november 1989 föll blev Brandenburger Tor symbolen för fred och enandet av staden. 

Därefter tar vi oss till Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche (Kejsar Wilhelms minneskyrka) Kyrkan förstördes under andra världskriget och har sedan varit en bevarad ruin, i folkmun kallad den ihåliga tanden. Bredvid ruinen byggdes så småningom den nya kyrkan som i folkmun kallas puderdosan och tornet kallas läppstiftet. Kyrkan är åtta kantig och har blåtonande glas som ger ett mycket speciellt ljus. Lunch äter vi på en uteservering i närheten och sedan är det dags att leta upp bussen, vilken tar oss vidare till Checkpoint Charlie som under Berlinmurens tid var en av de mest kända övergångarna mellan Öst- och Västberlin. 

Vi avslutar den här dagen med att äta på Hofbrau Wirtshaus, en Tyroler inspirerad restaurang med musikunderhållning, mycket folk och glad stämning.  Kanske inte bästa platsen efter en upplevelsedag i Berlin men ändå kul att ha varit där.

Lördag 18 maj. Detta ska bli en dag på egen hand. Några i gänget väljer att gå till Hackechen Höfe vilket är ett system av sammanhängande innergårdar och här finns både teater, små butiker och restauranger, ett mycket trendigt område i Berlin. Några väljer en guidad båttur på floden Spree för att se Berlin och många av dess vackra byggnader från sjösidan. Några väljer att tillbringa dagen på några av Berlins många museer. Givetvis måste vi kolla upp shoppingen och de flesta tog nog en sväng på Primark, ett lågprisinriktat modevaruhus. Dagen avslutar vi med gemensam middag på en trevlig restaurang med uteservering.

Söndag 20 maj. Dags för hemfärd! Det har varit trevliga och upplevelserika dagar i Berlin med en lugn och säker chaufför, en fantastisk reseledare som har berättat så mycket för oss, tom vädret har varit perfekt för en storstadsvistelse.