Månadsmöte 3 juni

Häftigt avslut på vårsäsongen i SPF.

Den 3 juni var 54 pensionärer samlade på sista vår-träffen för SPF Bor-Rydaholm i Ansgarsgården Bor. Arne Ekegren från grupp 1 hälsade alla välkomna speciellt dagens underhållare Hans Lundberg från Lammhult.

Ordföranden Leif N. informerade om en stor regionsamling den 8/8 som är nästan fullbokad. Från KPR meddelas att 45 studerar till undersköterskor på komvux som borde kunna hjälpa till att lösa vårdkrisen om inte andra hinder uppstår. Det blir också dyrare att parkera bilen i innerstan Värnamo.

Britt-Marie M. försökte förklara hur viktigt det är att dricka när det är varmt, gärna lite och ofta (helst vatten, men mjölk går också bra) och klä sig svalt.

Vidare info om Sommenresan och om avslutad boulecirkeln som bör leda till fler spelare på SPFs boulebana på Söderåsen Horda. En liten utflykt i juli blir det också med våfflor på menyn.

Efter den oumbärliga fikastunden intog Hans L. mikrofonen. Hans berättelse började 1990 i Magita Rumänien med 20 000 invånare. Det var totalt mörker i avsaknad av belysning  på barnhem för flickor o. pojkar, och en del låg i sina sängar, blöta och kunde knappt röra sig. Då föddes iden att starta EFI med kristen agenda och det första barnhemmet renoverades med virke o. arbetskraft från Sverige och blev klart 1994. Sen fortsatte det med att samla in gåvor från privata och företag i massor för ständigt nya projekt. Ett hus renoverades så en tjej anställdes på plats för att hjälpa ungdomar  att starta bl.a. frisörsalonger till självförsörjning. 1998 byggdes det härbärgen i Sverige och skickades ner till Rumänien. En yrkesskola från Växjö ville åka ner med tre container, men svårt hitta så mycket material tills Smålandsvillan skänkte 130 ton gipsskivor som inte passade i Sverige. Även läxhjälp ingick i hjälpen från 2016.  Ett par år senare startades secondhandbutiken i Värnamo av EFI med betydande försäljning av begagnade kläder, möbler o. massor av bra grejer som ger pengar till osjälviska hjälpinsats avtackades han med blommor och en chokladkartong samtidigt som applåderna rullade runt  och fyllde hela lokalen. EFI får också några pengar från SPF för att Hans avstod arvodet!

Inte nog med detta för en häftig överraskning väntade oss. Marianne W. som jobbar på EFI hade ordnat med mannekänger som visade upp fina kläder som säljs i butiken!! Efter vinstutdelning från försäljningen av årorna begrep vi nog alla efter dagens berättelse från Rumänien att vi är lyckligt lottade i SPF även om vi tycker att pensionen är i lägsta laget….

Tack grupp 1!

Arvid Andreasson