Sommen runt med buss

SPF på en gåtfull bussresa.

Den 11 juni åkte 39 pensionärer från SPF Bor-Rydaholm och Värnamo på en bussresa där första anhalten var Glada Bondens mejeri i Boxholm. Där fick vi provsmaka och köpa ostar i Sveriges minsta ostbutik. Väl framme i Malexander smakade det med frallor innan vi blev guidade av hembygdsföreningen i kyrkan från 12-1300-talet. Det har hänt mycket på så många år av både bra och mindre bra saker.

På museet och i hembygdsgården fick vi veta mer om flydda tiders kamp för överlevnad. 1842 blev det allmän skolplikt i Sverige och 1859 startades skola i Malexander. Beroende på elevernas avstånd till skolan, under 5 km gick dom 2 och över 5 km 3 dagar och pluggade. En väderstation fanns kvar här till 1954 med avläsning var tredje timme. Ingen sammanhängande sömn alltså. Så blev det dags för lunch på restaurang Svärdshuset med isterband från Vaggeryd.

När vi ätit vad vi orkade for vi vidare förbi platsen där de otäcka morden av två poliser i Malexander ägde rum 1990. Den enes polis mamma hörde skotten andra sidan viken!!

Så bar det iväg till Nääs Gårdsbryggeri där vi fick smaka olika ölsorter som tillverkades på bryggeriet som tidigare varit en bondgård.  Snart var det dags att lämna Sommen-området som är Sveriges sextonde sjö i storlek med gott om röding och kräftor m.m.
På hemvägen meddelades svar på de 12 gåtor som delades ut strax efter starten när hjärnorna var i sitt esse. Bengt H. och Karl Erik S. med 10 rätt tog hem de två högsta vinsterna. Ytterligare fem hade 9-8 rätt och fick priser liksom Åsa S. för bäst svar på skiljefrågan på snörets längd som var 790 cm ( 693) Även denna resa med ”det gåtfulla folket”  hade en ände men glädjen  lyste i alla resenärers ögon som fått fint väder hela dagen medanregnet öste ner på andra håll i närheten.

Arvid Andreasson