Referat och bilder från sammankomster under 2018
Månadsmöte 11 december
Den 11 december höll SPF Seniorerna Jönköping Öster 2018 års sista månadsmöte. Då var det ju väldigt passande att vi slog alla tiders rekord på Lindgården med 115 personer. Det var trångt men trivsamt när vi minglade runt med lite glögg och pepparkakor i väntan på årets luciatåg.
Eleverna som lussade för oss kom från Prolympia och vi fick höra alla de traditionella luciasångerna som vi växt upp med och vant oss vid, och som skapade den stämning vi hoppades på. Man blir alltid så imponerad av att elever kan uppträda så lugnt och naturligt inför så många.
Jolo visade upp och informerade om vantar och mössa med inbyggda reflexer som vi kunde köpa.
Vår ordförande läste sedan en " En julsaga", en stämningsfull julberättelser av Selma Lagerlöf som skapade ännu mer julstämning.
Sedan var det dags att leta sig en plats i matsalen för att avsmaka lussekatter och pepparkakor med kaffe. Dagen avslutades med ett lotteri med välfyllt prisbord.
Tack alla som ställde upp denna dag.
Den 7 december var dagen då SPF Seniorerna Jönköping Öster högtidligen höll sin Nobelmiddag. Festligheterna genomfördes med hjälp av Idas restaurangskola, vilka på ett fördömligt sätt serverade en magnifik 7-rätters middag. Vid deltagarnas ankomst kompletterades damernas fina kreationer med herrar i stilenlig frack. Festligheterna inleddes med Kungssången och med livliga diskussioner. Senare under kvällen gav vår ordförande ett prov på stort kunnande om Alfred Nobel, vilket han på ett förtjänstfullt sätt delgav oss övriga.
Så småningom ljöd fanfarerna och det var dags att dela ut årets nobelpriser i litteratur, ekonomi samt fysik. Årets vinnare belönades med fyndiga motivationer, gyllene medaljer och guldkantade diplom av den tillfälliga nobelstiftelsen. Aftonen avrundades med att utse kvällens bäst klädda kvinna respektive man samt med en rungande applåd till kvällens matkreatörer från Idas Skola.
De som förärades priser var: Ulf Davidsson-Ekonomi-priset, Inger Norlin-Litteraturpriset, och Cindy Oscarsson-Fysikpriset.
Bäst klädda kvinna blev Lena Lindberg och bäst klädda man
Jan-Olof Svensson.
Promenaden måndagen den 29 november
samlade 12 sugna SPF:are. A6 golfklubb som visade upp en härlig vinterskrud bjöd även på perfekta välgrusade promenadvägar. Som vanligt avslutade vi med medhavt fika.
Månadsmöte - Refräng & Co
Tisdagen den 13 november hade ett 80-tal förväntansfulla seniorer tagit sig till Lindgården för SPF Seniorerna Jönköping Östers månadsmöte, vilket innebar att lokalen i det närmaste var fullsatt. De hade kommit för att lyssna på "Refräng och kompani" som består av Gunilla Hansen och Kent Jonason. De förflyttade oss 60-70 år bakåt i tiden, med populärmusik från gamla "melodiradion" såsom schlagers, swing och evergreens. Musiken framfördes med egna arrangemang och var blandad med värme och humor. Man såg och hörde på publikens reaktioner att de kände igen och uppskattade melodierna. De skrattade också hjärtligt åt det vanligtvis svåra pratet mellan låtarna. Visst är det konstigt att man fortfarande kan texten och kan sjunga med i de flesta sångerna. Vi fick bl.a.höra melodier av Anna-Lena Löfgren, Östen Warnebring, Brita Borg och Povel Ramel.
Vi fick också en kort information om kommande program, som Nobelfesten den 7 december och Lucia den 11 december på månadsmötet. Vi fick också höra om 3 nya cirklar som ska starta till våren: Alla kan surfa, Gör om mig och Läs och res. Titta på hemsidan för mer information..
Det hela avslutades med fika och ett ovanligt välfyllt prisbord. Tack alla som skänkt priser!
Se fler bilder här
FC-Gruppen AB
Den 25 oktober träffades drygt tjugo seniorer från SPF Jönköping Öster på restaurang Sajens, en av restaurangerna som FC-Gruppen AB driver i Jönköping.
Efter en mycket god lunch kom så Håkan Axelsson till kaffet och berättade om hur han hamnade i den här branschen. Först som pryo och extraanställd hos Arne Bohman som då drev restaurang och nattklubb i Rosen, Huskvarna, och vidare till Brunstorps Värdshus och Warpa Skans.
Håkan startade Företagscatering AB 1991 och i mitten av 90-talet tog han över Restaurang Guvernören i Länsstyrelsens hus. Och sedan har det rullat på med nya restauranger, i Spira, Vy i "toarullen", Sajens på högskoleområdet. Det senaste är att man tar över restaurangrörelsen på Elmia från och med nästa årsskifte.
Förutom att syssla med mat har man också tagit fram drycker, nämligen ett öl, som heter Arne som en hyllning till Arne Bohman, samt en julmust, som är mer lik ursprunget.
Håkan Axelsson utsågs välförtjänt 2017 till årets företagare i Jönköpings kommun.
Såtenäs flygflottilj
Tidigt på morgonen den 16 oktober styrde en liten karavan med bilar mot flygflottiljen F7 i Såtenäs. Väl framkomna fick vi ett varmt mottagande av Håkan och "Dagge", 2 stycken pensionerade piloter på Viggen och Gripen. Efter en intressant genomgång av flygvapnets utveckling och historia fick vi se en avslutande flygning med Gripen på film. Efter en mycket god lunch var det så dags att titta till dagens huvudobjekt Jas Gripen på riktigt.
Många frågor blev det och en del fick vi svar på och andra fick vi inte pga alltför "närgångna" frågor. Avslutningsvis fick vi även tillfälle att besöka den historiska avdelningen med klassiska plan som J29 "Tunnan", Lansen m.fl. En mycket trevlig och informativ dag avslutades vid 16-tiden för hemfärd till Jönköping.
Promenad - Axamo
Måndag den 15 Oktober samlades 18 stycken motionssugna pensionärer på Lindgården för promenad runt Axamosjön. Därefter tog vi en välförtjänt fikapaus i det härliga höstvädret. Efter det blev det ytterligare en promenad i motionsslingan i Axamoskogen. Det blev en härlig promenad på 7 km. Efter det ställde vi kosan hemåt, alla nöjda och belåtna med en bra start på veckan.
Månadsmöte Tisdagen den 9 oktober hade vi vårt sedvanliga månadsmöte på Lindgården. Många hade hörsammat vår inbjudan, varför det var en i det närmaste fullsatt lokal. Vår ordförande hälsade alla välkomna och berättade om vad som hänt sen sist. Bl.a hade en grupp rest till Axevalla för att bättra på ekonomin. En annan resa gick till Karlstad för ett besök i Lars Lerins konsthall Sandgrund. Det var ett väldigt uppskattat besök, mycket beroende på att de fick träffa både Junior och Lars Lerin själv. Vi har också gjort ett spännande studiebesök på Andremuseet i Gränna. Två sköna promenader har också hunnits med.
Sedan var det dags för Gert Kvick, säkerhetssamordnare i Jönköping, att inta scenen. Han berättade på ett väldigt informativt sätt om hur vi undviker att bli offer för ekonomisk brottslighet, t.ex. vid bankomater och när vi är ute på internet. Han betonade också vikten av att inte släppa in okända i lägenheten. Han tyckte inte heller att vi seniorer behöver vara oroliga när vi är ute på kvällar. Det var ett uppskattat föredrag som fick oss att känna oss lite lugnare.
Därefter hade vår trafikexpert "Jolo" ett inslag med nyttig trafikinformation.
Före fika och lotteri hann vi också med kommande aktiviteter såsom studiebesök vid Såtenäs Flygfottilj, besök hos
FC-gruppen och promenader. Vi puffade även för höstens stora fest, alltså Nobelfesten. Det informerades också om två nya cirklar till våren.
1) Lär känna din smartphone och
2) Läs och res (engelska sevärdheter).
Lars Lerin höstresa Sandgrund i Karlstad 2 oktober
Lars Ivar Lerin, född 2 april 1954 i Munkfors, är en svensk konstnär och författare med illustrationer från egna eeseskildringar i akvarell och grafik som främsta teknik. Han är numera bosatt på Hammarö utanför Karlstad. Till Karlstad åkte 47 förväntansfulla pensionärer från SPF Seniorerna Jönköping Öster (24), SPF Seniorerna Jönköping Väster (3) och SPF Seniorerna Bankeryd (20). En fullastad buss från JORO-buss i Eksjö/Nässjö styrde kl 07.00 kosan mot Karlstad via Bussgods och Bankeryd. Peter Karlsson satt vid ratten och Jolo underhöll på resan med musik-quiz med anknytning till Karlstad och Lars Lerin. Vi sjöng också en del Sven-Ingvars låtar och stämningen var på topp. På plats i Karlstad avnjöt vi en god lunch på närliggande Br Ohlssons Elektriska på Drottninggatan, innan guiden, Robert Gustafsson (!), på utställningen tog oss runt i lokalerna på Sandgrund. Ett gammalt danspalats som nu är utställningslokal för bl a Lars Lerins tavlor. Massor av tavlor..... Hur har karlen hunnit med att producera så många tavlor av så god kvalitet och populära motiv. Den här gången fick vi också tillfälle att träffa både Lars och hans make Manouel "Junior". Lars tavlor handlar om tider med mörka sidor till dagens akvareller med motiv av hus, björkar, fartyg och mycket, mycket annat. Han gör själv utbyten av tavlor i utställningslokalen så utbudet är inte detsamma vecka efter vecka. Resan tillbaka till Jönköping innehöll ett ytterligare stopp på Rattugglan i Mariestad, där vi intog kaffe o fralla. Slutet vid Lindgården kl 19.30 var alla mycket nöjda med resan och alla tackade den organiserande delen av SPF Seniorerna Jönköping Öster, Lilian och Jan-Olof för en lyckosam dag.
Höstpromenad Måndagen den 1 oktober träffades ett gäng pigga seniorer vid Lindgården för gemensam färd till Västersjön. Väl framme började vi vår promenad runt den vackra sjön. Glädjande nog lockar våra promenader fler och fler, så ganska snart delades den relativt stora gruppen upp i tre mindre, så man själv kunde välja vilken fart man ville ha. När vi kom tillbaka till parkeringen smakade det bra med den medhavda fikan. Alla var överens om att kaffe sällan smakar så bra som ute i naturen. Många av våra medlemmar har svårt att ta sig ut i naturen på egen hand, så de ser verkligen fram emot våra promenader. Som vanligt hade vi dessutom tur med vädret.
Andréemuseet
Tisdagen den 27 september åkte en grupp seniorer från SPF Seniorerna Jönköping Öster till Gränna för att göra ett besök på Andréemuseet. Vi började med att se en film om expeditionens mödor och strapatser. Tanken var att de (Andrée, Strindberg och Fraenkel) skulle flyga över nordpolen i en luftballong som bl.a Oscar II och Alfred Nobel sponsrade. Tyvärr gick det mesta snett och de måste landa och börja vandra mot land. Maten var beräknad att räcka i fyra veckor, men de blev tvungna att övervintra på Vitön. Maten tog slut och de tvingades att äta rått isbjörnskött. De blev trikinsmittade och förlorade mer och mer kraft. Strindberg var den första som avled. Kort därefter dog även Andrée och Fraenkel. Dödsorsaken var antingen trikinförgiftning, förfrysning eller självmord. Det var en stark film som fick oss att undra över vad det är som gör att vissa vill utsätta sig för sådana strapatser. Efter filmen gick vi runt och tittade på utställningen med deras kläder, skor och utrustning. Besöket avslutades med en god lunch på Gränna Hotell. Det var ett intressant och lärorik studiebesök.
Höstpromenad på Dumme Mosse
Den 17 september var det dags igen för en av SPF Jönköping Östers promenader. Denna gång var promenaden återigen förlagd till Dumme Mosse.15 medlemmar samlades vid Lindgården för gemensam transport. När vi startade promenaden duggregnade det men efter hand som vi gick blev vädret allt bättre. Vi passerade många olika naturtyper, bl a olika myrområden, våtmarkstyper, mossar, glest trädbevuxna kärr och sumpskogar. Efter några kilometer stannade vi på en av rastplatserna och intog vår medhavda fika. Det smakade då utmärkt med en kopp kaffe med tilltugg. Några av deltagarna hade aldrig varit på Dumme Mosse och de var helt fascinerade av den varierade naturen. Det blev en fin förmiddag i märklig natur och trevligt sällskap.
Nästa promenad äger rum den 1 oktober, samling vid Lindgården kl. 10.00.Då leds promenaden av Bengan.Välkomna!
Lunchtrav på Axevalla
Fredag den 14 September lämnade 25 förväntansfulla pensionärer Lindgården för färd mot Axevalla travbana för att förhoppningsvis öka på pensionen. Tyvärr "sprack" vår gemensamma V65:a i andra loppet. Vi fick i stället inrikta oss på att spela på plats och vinnare.
En del lyckades att pricka in rätt hästar i respektive lopp. Tyvärr blev det inga storvinster. Det är inte lätt att styra hästar och kuskar från åskådarplats. Klockan halv fyra ställdes kosan åter mot Jönköping.
Vi tyckte alla att vi haft trevlig dag, trots uteblivna storvinster.
Månadsmöte september
Tisdagen den 11 september höll SPF Öster höll sitt sedvanliga månadsmöte . Det var en stor skara seniorer som letat sig till Lindgården för en stunds trivsam samvaro. Vår ordförande berättade om vad som hänt sen sist, bland annat räkfrossa och hemlig resa. Bägge aktiviteterna rönte stor uppskattning. Våra promenader har också börjat. Kommande aktiviteter den närmaste tiden blir trav på Axevalla, studiebesök på Andremuseet och ett besök på Lars Lerins konsthall i Karlstad. Dagens underhållare, Christoffer Escoz, visade sig vara ett riktigt proffs. Han behärskade de flesta genrer, allt från Harry Brandelius, över Sven-Ingvars och Lasse Stefanz till Elvis och Frank Sinatra. Publiken kände igen de flesta låtarna och sjöng eller klappade med och hans imitationer av kända artister imponerade. Dagen avslutades med kaffe och lottdragning och de flesta gick hem med ett belåtet leende.
6 september
Hemliga resan detta år tog oss västerut och startade i Alingsås där vår guide A.M. Alströmer anslöt. Hennes farfars farfars far var Jonas Alströmer, han med potatisen ni vet. Vi fick åka längs den så kallade retrovägen och besöka en mängd intressanta platser som exempelvis Gräfsnäs slottsruin för att få höra lite om Gustav Vasas kärleksäventyr. Gammelmacken i Sollebrunn blev ett spännande möte med både personer och miljöer. Det fina vädret bidrog så klart till denna mycket lyckade resa och vi ser fram emot nya äventyr nästa år.
Promenad i Strömsbergsskogen
Strömsbergsskogen utgör en av södra Sveriges största sammanhängande lövnaturskogar. Stora delar av skogen var hagmark fram till mitten av 1900-talet som därefter har vuxit igen med lövträd. I skogen vittnar gamla grova träd med bred krona (före detta solitärträd) om forna tiders öppna odlingslandskap. I Strömsbergsskogen finns nästan samtliga Sveriges lövträd representerade. En sådan blandning av alla olika trädarter är unik och finns bara på ett fåtal platser i Sverige. Dit begav sig 10 medlemmar från SPF Öster den 3 september för en tvåtimmars vandring inkl fikapaus. Fint väder och mycket nöjda deltagare. Ledare för denna vandring i SPF – Östers regi var denna gång Jan-Olof Svensson. Nya vandringar kring Jönköpings fina vandringsleder kommer fortsättningsvis varannan måndag.
Räkfrossa
Fredagen den 31 augusti samlades ett 50-tal SPF-are för att avnjuta en middag med färska räkor. Kvällen avlöpte med stort gemyt som inleddes med välkomstdrink och tipsrunda varefter vi avnjöt det frikostigt upplagda räkberget. Kvällen fortsatte med musik-quiz och allsång och när kvällstimmen började bli sen lämnade alla gäster lokalen med ett leende på läpparna.
Vi kör väl nästa år igen?
Månadsmöte augusti
Tisdagen den 14 augusti höll SPF Öster sitt första månadsmöte efter sommaruppehållet. Det var ett tämligen välbesökt möte, förmodligen hade många lockats dit för att lyssna på dagens huvudperson, Pelle Nyqvist. Pelle är ett välkänt namn från mediavärlden, bland annat har han arbetat på Expressen och varit Alf Svenssons pressekreterare. Vi fick höra många historier från hans otaliga resor runt om i världen. Han hade svårt att dölja sitt missnöje med den dåliga kontrollen av hur biståndet används. Många av besökarna hade hoppats på att få höra lite mer historier kring tiden med Alf Svensson, så under den avslutande fikan fick han berätta lite mer om honom.
Vår ordförande, Göran Viklander, berättade sedan lite om de kommande aktiviteterna, bl.a den årliga räkfrossan, årets hemliga resa, trav på Axevalla och ett studiebesök på Andre'e - museet. Dessutom fortsätter våra promenader. Den första äger rum den 3 september. Det hela avslutades med fika och lottdragning. Lotterigruppen vädjade för övrigt om att vi skulle skänka lite mer priser så att det blir ett mer digert prisbord.
Jordgubbstårta i Bönared
Den 5 Juli åkte vi på utflykt till Bönared för den obligatoriska jordgubbstårtan.
21 stycken tårtsugna SPF:are var med på utflykten. Efter två timmars mumsande på den mycket goda tårtan och annat gott kaffebröd och trevlig samvaro ställdes kosan åter mot Jönköping med ett gäng nöjda pensionärer.
Röttle
Den 19 juni gjorde en grupp SPFare från Jönköping Öster ett besök i Röttle strax söder om Gränna.
Vi började med lunch på Röttle krog och sedan fick vi en fantastisk guidning av Agneta Börjesson.
Röttle var ett betydelsefullt industriområde ända fram till elektrifieringen kring sekelskiftet 1900, då man inte längre var beroende av vattenkraften. Här har funnits tillverkning av bland annat vapen, papper, laggkärl, gjuteriprodukter som köksspisar, snus och öl.
I Röttleåns nedre del finns ett antal vattendrivna kvarnar. Kvarnen är en av våra viktigaste uppfinningar och förutom att den användes till att mala säd, så var den en förutsättning för de allra tidigaste industrierna. Vattenkvarnar kräver en kontinuerlig tillgång på strömmande vatten och Röttleån kommer från sjöarna på höjderna öster om Gränna. I Röttle finns flera kvarnar, högst upp ligger Rasmus kvarn som användes i musköttillverkning, dessutom fanns en krutstamp och polerkvarn, en hammarsmedja och en pappersstamp. Papperstillverkningen anses vara den mest betydelsefulla industrin i Röttle. Här fanns också andra industrier t.ex. en sämskmakarstamp för bearbetning av läder till mjukt skinn, ett vantmakeri för tillverkning av kläden av ylle, en sågkvarn. Längst ner mot Vättern låg Israels kvarn, en mjölkvarn. Denna kvarn ägdes av kronan till skillnad från de övriga kvarnarna. I åns utlopp ligger en naturlig hamn, som ger förbindelse med Visingsö och andra platser utmed Vättern. I och med Göta kanal öppnades också möjligheter till sjötransport både österut och västerut.
Förutom att Röttle är ett industriminne av stora mått, så ger det speciella klimatet här i dalgången ett fantastiskt växt-, djur- och fågelliv.
Månadsmöte 12 juni
Dagens gäst var Lennart Wennblom, som tidigare var chef för kriminaljouren i Jönköping. Lennart öppnade dramatiskt med rubriken ”Ond bråd död” och tystanden lade sig snabbt i lokalen.
Lennart berättade om ett mord som skedde i Jönköping
Nyåret 2004/2005 hade syrianska föreningen en stor fest med kring 1000 deltagare i en lokal här i Jönköping. Inget märkvärdigt med detta men första vardagen in på det nya året kom en utländsk kvinna in till polisen och berättade att hennes kusin hade försvunnit. Händelsen väckte ingen större uppmärksamhet men kontroll gjordes dock av mannens telefon och man begärde spårning som gav indikationer mellan Huskvarna och Gränna någonstans. Ärendet eskalerade och en spaningsgrupp ordnades och intervjuer av festdeltagarna genomfördes. Intervjuerna avslöjade att den försvunne hade haft ett förhållande till en gift kvinna (hon som besökt polisen). Åklagare kopplades in och misstankar riktades mot den gifta kvinnans make. Det fanns dock inga bevis men maken anhölls bl.a. för att kunna undersöka hans bil. Hundar användes för att undersöka bilen och man fick viss indikation på att en död kropp legat i bilen. Förhören gav tillkänna att den nu misstänkte hade setts tillsammans med den försvunne. De hade sett försvinna upp i Öxnehaga någonstans. Den misstänkte sågs senare komma tillbaka och dans med sin hustru med ytterkläder på. Snart lämnar familjen med 2 barn festen innan 12-slaget.
Nu är det ganska klart att mannen är den skyldige men det saknas bevis. Mannen häktas dock. På omvägar får polisen nys om att narkotikalangare pratat med en annan syrier om att den misstänkte skulle ha gjort något verkligt dumt och till och med dödat honom. Polisen genomför en stor eftersökning i Öxnehagatrakterna men utan resultat.
Tiden går och efter ett tag kommer den häktades advokat upp till polisen och meddelar att den häktade mannen vill prata med polisen. Han börjar då berätta hela historien från A till Ö och polisen gör eftersökningar med hund på angiven plats. Hunden hittar ganska snabbt den döda kroppen som ligger djupfryst gömd under en gran tänkt med ris. Rättsläkare beställs för att fastställa dödsorsak som visar sig vara ett stort antal knivhugg i ryggen.
Förhören med den misstänkte påbörjas direkt och han beskriver i detalj vad som hänt och som visar sig stämma. Han berättar att han under en längre tid känt till hustruns otrohet med den döde, hur han dödade mannen och lade honom i bagaget på sin bil, hur han körde hem med familjen och parkerade bilen i garaget och gick till sängs. Han kliver dock upp efter cirka 1 timme och kör liket till dumpningsplatsen varefter han tvättar sig själv och bilen noggrant. Dagen efter gör han sig av med sin kläder på olika ställen.
I de följande huvudförhandlingarna erkänner mannen allt och blir dömd till 10 års fängelse. Domen överklagas och straffet minskas till 8 år. Mannen är idag en fri man.
Lars Lerin - Resa till Karlstad 30 maj
Lars Ivar Lerin, född 2 april 1954 i Munkfors, är en svensk konstnär och författare med illustrationer från egna reseskildringar i akvarell och grafik som främsta teknik. Han är numera bosatt på Hammarö utanför Karlstad. Till Karlstad åkte 51 förväntansfulla pensionärer från SPF Seniorerna Jönköping Öster. En fullastad buss från JoRo-buss i Eksjö/Nässjö styrde kl 07.00 kosan mot Karlstad. Christoffer satt vid ratten och Bengan och Jolo underhöll på resan med musik-quiz med anknytning till Karlstad och Lars Lerin, samt ett frågeformulär om städer och länder. Några "roliga" historier berättades också på vägen upp. Vi sjöng en del Sven-Ingvars låtar och stämningen var på topp. På plats i Karlstad avnjöt vi en god lunch på närliggande Värmlands museum, innan guiden på utställningen tog oss runt i lokalerna på Sandgrund. Ett gammalt danspalats som nu är utställningslokal för bl a Lars Lerins tavlor. Massor av tavlor..... Hur har karlen hunnit med att producera så många tavlor av så god kvalitet och populära motiv? Allt från tider med mörka sidor till dagens akvareller med motiv av hus, björkar, fartyg och mycket, mycket annat. Lars gör själv utbyten av tavlor i utställningslokalen så utbudet är inte detsamma vecka för vecka. Resan tillbaka till Jönköping innehöll ett ytterligare stopp på Rattugglan i Mariestad, där vi intog kaffe o fralla, och slutade vid Lindgården kl 19.30. Alla var mycket nöjda med resan och tackade den organiserande delen av SPF Seniorerna Jönköping Öster för en fantastisk dag.
Sofiakyrkan - studiebesök
25 maj besökte 12 SPF seniorer Jönköping öster Sofiakyrkan. Kjell Danfors guidade oss och berättade bland annat om den renovering som gjorts i början av 2000- talet. Den vackra kyrkan i nygotisk stil fick därmed en ny harmonisk färgsättning och de fina ljuskronorna kommer bättre till sin rätt.
Vi fick också se kyrksilvret i sakristian och en vacker mässkrud från 1800-talet. Därefter åt vi en god lunch på Sofiehof.
Rügenresan 21-23 maj
I ett samarrangemang mellan SPF Seniorernas föreningar Jönköping Öster och Bankeryd genomfördes en mycket lyckad resa till tyska Rügen. Tack vare det fantastiska vädret och otroligt peppade pensionärer blev detta en av årets topphändelser (än så länge). Under 3 dagar fick vi se det mesta av vackra Rügen och alla var helt eniga om att det också var värdefullt att träffa nya pensionärskollegor från andra föreningar. Vi fortsätter helt klart vår ambition att utbyte utvecklar!
Månadsmöte maj
Tisdagen den 8 maj träffades vi på Lindgården för vårt sedvanliga månadsmöte. Vår ordförande hälsade alla välkomna och berättade om genomförda arrangemang sedan förra månadsmötet, bland annat våra promenader i IKHP området och Strömsbergsskogen, studiebesök på Motala Motormuseum, Evert Taube i våra hjärtan och vårt lyckade 30 års jubileum på Guvenören. Sedan läste han några dikter ur Vinnie Törnqvists bok "Lyssna! Fråga! Svara!", som var en present från distriktet med anledning av vårt 30 - årsjubileum. Vi fick också information om våra kommande arrangemang. Det blir promenader på Bondberget och Dumme Mosse, resa till Rygen, pubkväll på Pipes of Scotland, guidat studiebesök i Sofiakyrkan och ett studiebesök i Lars Lerins konsthall. Nästa månadsmöte måste vi tyvärr, på grund av sjukdom, ersätta det annonserade programmet om en flygvapenpilots liv. Istället får vi höra om hur Lennart Wennblom var med om att lösa en mordhistoria.
Till dagens månadsmöte hade vi bjudit in Erik Andersson från JLT. Han informerade på ett trevligt och lättförståeligt sätt om verksamheten som Länstrafiken utövar. Vi fick höra om olika biljettsystem och vilka möjligheter vi som pensionärer har att åka billigare. Efteråt fick vi ställa frågor och med tanke på mängden frågor var det ett ämne som berörde många.
Mötet avslutades med fika och lottdragning. Det var även dragning på inlämnade motionskort.
Promenad Strömsberg
Onsdagen den 2 maj begav sig ett gäng seniorer från SPF Öster till Strömsbergsskogens naturreservat för en stunds samvaro och motion i den vackra naturen med sin mångfald av vitsippor. Det är en lisa för själen att få vistas i en sån miljö. En gång i tiden var skogen ett område med öppna ängar och hagar med små skogsdungar och enstaka hagmarksträd. I dag kan man hitta så gott som samtliga Sveriges trädslag, från ek till gran där. Det finns också en mängd exotiska trädslag som tysklönn, douglasgran och sitkagran. Om man följer Kärleksstigen kommer man till Rävakullen där en av skogens största grävlingsgryt finns. Ibland används det också av någon rävhona när hon har en kull valpar. I slutet av promenaden gjorde vi en liten paus för att ta del av vår medhavda fikakorg. Det var en skön promenad med trevliga vänner.
Jubileumsfest 27 april 2018
" Vi finns- Vi vill- Vi kan- Vi byggde välfärden" skanderade pensionärer i en demonstration genom Jönköping med stopp i Rådhusparken 1998.
3 år tidigare:
I maj 1995 samlades 2000 pensionärer på Hovrättstorget under mottot "Ut i ljuset pensionärer".. Lars Ulvenstam höll ett eldande tal: Bara för att man blivit pensionär är varken ork, vilja eller resurser uttömda .Om nån politiker byråkrat eller facklig snorvalp kommer och vill beröva er säte och stämma i det offentliga livet eller er önskan att fortsätta jobba, då gubbar och käringar – sparka honom i baken, däng kryckkäppen i skallen på'n, kör omkull honom med rollatorn så han får känna på vad seniorkraft vill säga.
Detta var delar av det tal som nuvarande ordförande, Göran Viklander, framförde i sitt tal vid SPF Seniorerna Jönköping Östers 30-årsjubileum, den 27 april, på restaurang Guvernören.
98 personer hade samlats vid vackert dukade bord och serverades en delikat 3-rättersmeny. Under hela kvällen fanns Ehrling Lundberg på plats med underhållning, allsång och berättande.
Vid ett honnörsbord med speciellt inbjudna gäster, personer som har varit med och utvecklat föreningen, fanns några tidigare ordförande, Siw Roman 2000-2005, Rolf Johnson 2006 –2007, Elisabeth Lindberg 2008-2012, Rune Fornander 2013-2014, Birgitta Dele 2015 samt nuvarande vice ordförande i Jönköpingsdistriktet av SPF Seniorerna, Birgitta Sigfridsson. Intressanta tal med anekdoter från deras period framfördes och gåvor överlämnades från SPF-distriktet och Vuxenskolan.
Lotter, med skänkta vinster från bl.a. FC Group AB, Spira, Henrix, Lindgården och Aqua drogs under kvällen och många blev lyckliga vinnare.
Stämningen var på topp! Det sjöngs, skrattades, applåderades— mycket tack vare den entusiasm Ehrling spred.
" Vi finns- Vi vill- Vi kan- Vi hörs-"
Tack Guvernören, Ehrling Lundberg, festkommittén och SPF Seniorerna Östers styrelse och inte minst alla festdeltagare för ett mycket trivsamt 30-årsjubileum!
Promenad IKHP
Måndagen den 16 april var det dags för ytterligare en promenad i SPF Seniorerna Jönköping Öster regi. Denna gång var promenad förlagd till området kring IKHP stugan. Första stoppet gjordes vid utsikten, men tyvärr låg det en dimridå över Vättern vilket gjorde att vi inte riktigt kunde njuta av utsikten. Under promenaden fick istället njuta av att se både tussilago, vitsippor och framför allt blåsippor. Efter halva promenaden gjordes ett fikastopp och som vanligt smakade kaffet mycket gott.
Månadsmöte 10 april
Den 10 april hade SPF Seniorerna Jönköping Öster sitt sedvanliga månadsmöte på Lindgården inför en näst intill fullsatt lokal. Vår ordförande var frånvarande p g a Distriktsstämma i Förbundet och ersattes av Jan-Olof Svensson (Jolo). Han hälsade medlemmarna välkomna och började med en tillbakablick på vilka aktiviteter vi har haft samt informerade om kommande aktiviteter, bl a vårt 30-års jubileum på Guvernören den 27 april. Vidare tog Jolo upp ämnet om hur viktigt det är för oss äldre att röra på sig och vara aktiva varvid han demonstrerade en enkel rörelse, som hela publiken fick prova på. Därefter tog eftermiddagens underhållare vid som bestod av Hans Järeby och Roland Pettersson. Vi fick höra härlig sång av Hans kompad av Roland. Bl a låtar som är kända genom Frank Sinatra och Nat King Cole. Publiken uppskattade mycket denna underhållning, vilket kunde konstateras genom rungande applåder. Efter underhållningen blev det en stunds information om hur man som cyklist beter sig i trafiken.
Eftermiddagen avslutades som vanligt med fika och lottdragning.
Promenad runt Rocksjön
Idag den 19 mars var vi ett 10-tal hurtiga SPFare som promenerade runt Rocksjön och bättrade på vår kondition. Underlaget var perfekt och hela vandringen blev runt 5 km.
Se fler bilder här
Modevisning
Torsdag 15 mars samlades ett antal medlemmar från SPF Seniorerna Jönköping Öster på Seniorernas Hus för att deltaga i Seniorshopens modevisning. Sju mannekänger från vår förening visade proffsigt vårens olika kreationer. Kristina Fritz, numera ägare av Seniorshopen, presenterade de olika plaggen på ett föredömligt sätt.
Efter avslutad visning var det dags för en härlig räksmörgås och ett glas vin. När alla ätit klart var det dags att öppna Shopen, så att publiken fick möjlighet att titta närmare på alla plaggen och naturligtvis också handla. Kommersen blev väldigt livlig och många gick hem med en kasse från Seniorshopen.
Månadsmöte
Tisdagen den 13 mars hade SPF Öster sitt sedvanliga månadsmöte på Lindgården. Glädjande nog har vi de senaste månadsmötena fått hälsa ett antal nya medlemmar välkomna. Hoppas att den trenden fortsätter. Efter att ha informerat lite om de senaste aktiviteterna berättade vår ordförande om kommande händelser t.ex. modevisning med räkmacka och dryck, promenad Rocksjön runt, och studiebesök på Kabe husvagnar. Den kommande Jubileumsfesten i april får vi inte heller glömma. Där hoppas vi verkligen på en stor uppslutning. Sedan var det dags för dagens underhållare, Kenneth Holmström som har ett förflutet i dansbandet Drifters. Vi har haft många duktiga föreläsare och musiker och Kenneth kvalade lätt in i toppskiktet. Han hade ett trevligt och lättsamt småprat mellan låtarna och visade sedan upp en musikalisk mångsidighet som imponerade. Vi fick höra alla gamla godingar från vår tid på dansgolven och han varvade sångerna med gitarr och ukelelespel, saxofon och klarinett. Det var ett framträdande som bäddar för en uppföljning. Nästa månadsmöte, 10 april, gästas vi av journalisten Pelle Nykvist, känd från radio och tidningar och som Alf Svenssons pressekreterare.Dagen avslutades med sedvanligt fika och lotteri.
Promenad Västersjön
Måndagen den 5 mars samlades ett 10-tal medlemmar från SPF Seniorerna Jönköping Öster vid Lindgården för samåkning till vårens första gemensamma promenad.
Promenaden var denna gång förlagd till Västersjön. Vi startade vid badplatsen och gick runt Västersjön, en behaglig promenad på ca 4 km. Vädret var förhållandevis bra, inga minusgrader men heller ingen sol. Promenaden avslutades vid badplatsen, där vi intog vårt medhavda kaffe, som smakade härligt efter promenaden.
Se fler bilder här
Erikshjälpen
Onsdagen den 21 februari gjorde vi ett studiebesök på Erikshjälpens Second Hand butik i Huskvarna. Vi hade samlats 23 SPF:are från SPF Seniorerna Jönköping Öster.
Stiftelsen Erikshjälpen grundades 1967, men historien började egentligen långt tidigare. Erik Nilsson föddes 1929 i ett skomakarhem i Småland. Han hade blödarsjuka och fick ligga på sjukhus en stor del av sitt liv. Även när han inte var på sjukhus var han ofta dålig och sängliggande. En historisk bakgrund till hur Erik Nilsson startade Erikshjälpen redan som 17 åring presenterades av platschefen Mia Sörman, Huskvarna.
Genom försäljning av skänkta secondhandvaror genererar Erikshjälpen Second Handbutiker medel till sociala och humanitära insatser via Insamlingsstiftelsen Erikshjälpen och/eller samarbetspartners. Vi fick en guidad visning av lokalerna där beredning av insamlade kläder, tavlor, textiler, skor, böcker, lampor, elartiklar, leksaker och möbler görs. En rundvandring i butiken som omfattar ganska många kvadratmeter fångade mångas intressen. Kanhända det blev så intressant så att flera kan tänka sig arbeta som volontär inom just Erikshjälpen. Besöket avslutades med att Mia Sörman bjöd på kanelbullar, kakor och kaffe. Ett stort tack för en intressant eftermiddag framfördes av styrelsen genom Jan-Olof Svensson
Nässjö Järnvägsmuseum
Torsdagen den 25 januari mötte 17 morgonpigga SPF:are från Jönköping Öster upp på stationen för att gemensamt åka tåg till Nässjö Järnvägsmuseum. Studiebesöket började med fika i en gammal restaurangvagn och sedan fortsatte vi till museet som låg på bangården. Vår trevliga guide berättade hur Järnvägen fungerade förr i tiden. Bl. a fick vi se Oscar II järnvägsvagn som han färdades i under sina resor. För att kungen skulle kunna sitta ostörd utan åskådare gjordes en ny ruta på vagnen med en bild på kungen. På så vis kunde åskådare få en skymt av kungen. Efter denna intressanta guidning gick vi vidare till Hotel Högland där en god lunch intogs innan vi återvände till Jönköping.
Alla var överens om att dagen varit lyckad.
Se fler bilder här
Månadsmöte
Tisdag den 9 januari höll SPF Öster sitt första månadsmöte för året. Ämnet för dagen var "Äldre i samhället" och hade lockat en hel del medlemmar. Efter en inledande information om kommande aktiviteter såsom ÅRSMÖTE 13 februari, besök på järnvägsmuseet i Nässjö, besök på Erikshjälpen, konsert på Spira med Edda Magnuson och vårt 30-års JUBILEUM med fest på Guvenören var det dags för våra föreläsare. SPF Seniorernas distriktsordförande Kjell Lindström var först ut och berättade om vad SPF gör för oss äldre i samhället. Bland annat finns ett samarbete med övriga pensionärsföreningar som går ut på att gemensamt ställa krav på lokalpolitikerna vad gäller äldreboende och sjukvård. Han pekade också styrkan och kraften i att vi tillsammans utgör över 25 % av väljarna. Slutligen pekade han på det orimliga i det faktum att anställda inte kan anses leva på en lön under 20000 kr i månaden medan många pensionärer ska leva på mindre än 11000 kr.
Sedan var det dags för Fanny Djurström, sjuksköterska på Rosenhälsan i Huskvarna. Hon berättade engagerat om deras sätt att organisera arbetet och där nästan alla äldre får möta samma personal när de ringer eller besöker vårdcentralen.
Vi fick också träffa "Service Ellen" som berättade om vad hon kunde hjälpa äldre med i hemmet. Det var förvånansvärt många som inte kände till henne. Hon kan tex. byta glödlampor, sätta upp gardiner osv. Hon lämnade också ut små visitkort med telefonnummer vilket det blev stor rusning efter.
Vår egen "Jolo" hann också med en kort och som vanligt informativ lektion om äldre i trafiken. Den här gången handlade det om nya och lite ovanliga trafikmärken.
Mötet avslutades med sedvanlig fika med lottdragning plus dragning på motionskorten.
Se fler bilder här