Referat 2024
Tisdagen 22 oktober samlades ett femtiotal medlemmar i SPF Öster och som hade turen att få plats på Lindgården för att få lyssna på Ewa Wigenheims föreläsning ”Från ABBA till munkarna i Laos”. Ewa hade under flera år varit pr – konsult åt Benny Andersson. Efter ett besök på Beatles museum i Liverpool fick hon och hennes dåvarande man inspiration till ett ABBA-museum i Stockholm. Det behövdes många och långa diskussioner med Benny innan han till slut godkände det hela. Strax innan premiären hände dock saker i vår omvärld som gjorde att hon med sorg var tvungen att överge sitt livsverk. För att hitta tillbaka till sig själv reste hon till Laos för att undervisa unga killar som skulle bli munkar. Kontrasten till hennes tidigare liv var helt enorm. Munkarna fick inte äga någonting själva, de fick inte äta något efter kl.12 och det fanns bara toaletter ute i det fria. Trots denna fattigdom var det ändå i den miljön som hon lärde sig vad som var väsentligt i livet för att hon skulle må bra. Ewa var en fantastisk föredragshållare och många kom efteråt och tackade för en väldigt trevlig kväll. Vi fick också höra att det var den bästa kvällen vi haft. Innan vi nöjda och belåtna gick hem hann vi med en räkmacka och ett glas vin. Stort tack Ewa för en fin kväll.
Vid tangenterna Göran Viklander
8 oktober Månadsträff
Oktobers månadsträff på Lindgården lockade som vanligt mycket folk. 120 förväntansfulla medlemmar slog sig ned och väntade på dagens dragplåster, Kennet Holmström. Han har spelat i dansbandet Drifters i över 50 år och far nu runt på egen hand. Han trakterar både klarinett, saxofon och gitarr och har dessutom en väldigt fin sångröst. Vi fick höra alla gamla låtarna från tiden vi var i folkparkerna och dansade vilket väckte en hel del minnen. Det blev en trevlig eftermiddag och många undrade om vi inte skulle boka honom snart igen. Innan underhållningen fick vi höra om vad som hänt sen sist, bl.a. räkfrossa på Seniorernas Hus, studiebesök på Husqvarna AB och en uppskattad resa till Kiviks Äppelmarknad. Närmast på tur i programmet är nu ett studiebesök på Science Park Towers. föreläsning om ABBA Museet och munkarna i Laos AW på BoulaL samt romprovning. Nästa Månadsträff är den 12 december. Då kommer Ingvar Bodin och berättar om Jönköpings historia. Dagen avslutades med kaffe och fralla och som vanligt ett fint prisbord.
Vid tangenterna Göran Viklander
20 sep. Räkfrossa med SPF Öster
Räkköttet är rikt på protein, vitamin E och mineraler som selen, zink, fosfor, magnesium och järn. Koppar är ett annat nyttigt mineral i räkan. Räkor innehåller även vitamin B12, som behövs för blodbildningen. Det lilla fett som finns är nyttigt omega 3 och omega 6. Detta tog vi fasta på i SPF Öster och arrangerade en återkommande räkfrossa på Seniorernas Hus den 20 september. Vi var 60 st som njöt av räkor, pajer, aioli, ostar, hembakat bröd och givetvis något gott att dricka till detta.
Vår underhållare Daniel Undfors från Nässjö gjorde stor succe med sånger och allsång. Mycket handlade om Sven-Ingvars men även musik från Ted Gärdestad och även Hep Stars m.m. Utdelning av vinster i lotterier samt framträdande av sju SPF- are som var ”lead-sångare” i låten av Tore Skogman, Fröken Fräken populär med bla Sven-Erik Magnusson i Sven-Ingvars. Kvällen avslutades med kaffe o liten kaka innan all vände hemåt mätta och belåtna.
Vid tangenterna Jan-Olof Svensson
17 sep. Studiebesök på Husqvarna AB
I dag är Husqvarna förmodligen mest kända för att tillverka produkter för utomhusbruk, som motorsågar, robotgräsklippare och trädgårdstraktorer, men företagets historia går mycket längre tillbaka än så. Vi fick en tillbaka blick på företagets historia av två kunniga guider.
Tisdagen den 17 september gjorde vi i SPF Öster ett mycket uppskattat besök på Husqvarna AB och fick se det omfattande arbetet med att tillverka bl a motorsågar. Två mycket kunniga guider ledsagade oss igenom fabriken. Tillverkningen av motorsågar sker helt och hållet i Huskvarna och exporten sker till länder i hela världen.
Vi var 25 st deltagare uppdelade i två grupper. Studiebesöket avslutades med att Jan-Olof i SPF tackade guiderna och gav dem en chokladask var. Planering för ytterligare besök med information kring övriga produkter kommer troligen i vårens program.
Vid tangenterna Jan-Olof Svensson
Månadsträff med Leif Ockander
SPF öster hade den 10 sept. månadsträff där vi bjudit in läkaren Leif Ockander .
Vår ordförande inledde månadsträffen med rapport om genomförda aktiviteter samt information om kommande studiebesök och övriga aktiviteter ex kommande Räkfrossa den 20 sept.
Läkaren Leif Ockander från Jönköping tog därefter över mikrofonen .
För 111 intresserade åhörare berättade han om två intressanta ”kloka” gubbar.
Trots att vi för några år sedan hade besök av Leif så uppskattades detta besök väldigt mycket av de närvarande. .
Leif berättade med stort intresse för oss om doktor Hjorton och Flahultarn, som båda väckte stort intresse hos åhörarna.
”Dr Hjorton arbetade som läkare i Huskvarna. Han tillverkade ett pulver som blev mycket populärt. Han dog tidigt - redan vid 54-års ålder - av en hjärtinfarkt men användningen av hans pulver ökade och ökade. Det visade sig sedermera att pulvret innehöll ämnen som på sikt orsakade njurskador som ledde till överdödlighet i Huskvarnatrakten och pulvret förbjöds”
Flahultarn hette egentligen Sven Ingermarsson. Han blev känd för sin hemliga salva med en sup som smakade väldigt illa, men ansågs hjälpa mot det mesta. Han berättade aldrig vad salvan och supen innehöll för örter. Flahultarn ligger begravd i Barnarp.
Efter föredraget serverades kaffe och fralla. Efter detta den ordinarie lottdragningen med 15 vinster på sålda lotter.
Vid tangenterna Jan-Olof Svensson
Torsdagen den 5 september samlades medlemmar från SPF Öster vid Lindgården för vidare färd mot Vrigstad och Gamla Bankgården.
Vi togs emot av guiden Sven-Åke Gårdestam, Han började med att berätta Vrigstads historia. Vrigstad ligger vid ett vägskäl, där stora vägar korsas och här i korsvägen har människor mötts för att köpa, sälja och byta sedan urminnes tider med stor handel av oxar och hästar. Marknaden, som är så gammal att vi inte kan datera den, är fortfarande stor med omkring 30.000 besökare, fast den kanske numera mest är ett folknöje.
Gamla Bankgården i Vrigstad speglar sparbanksrörelsens historia i en lokal från sekelskiftet 1800/1900. Västra härads sparbank grundades 1867 för att säkerställa en gynnsam utveckling av Vrigstad-bygden. Starkt stöd från en mängd andelstecknare gav banken en rivstart. 1913 etablerades banken, som då hette Vrigstad sparbank, i den fastighet som idag kallas Gamla Bankgården. Banken flyttade 1960 till nybyggda lokaler men banklokalen återställdes då till dess tidiga 1900-talskaraktär av en stiftelse bestående av Sparbanksstiftelsen Alfa, Vrigstads hembygdsförening och Vrigstads samhällsförening.
En trappa upp stiger vi rakt in i ett borgarhem där tiden tycks ha stått stilla. Möblerna står där de placerades 1898 då kronolänsmannen, tillika kamreren i banken, Alfred Dahl med familj flyttade in. När yngsta barnet Margit dog 1995, 91 år gammal, var hennes önskan att våningen skulle bli ett komplement till bankmuseet, och så blev det. Stiftelsen lät med varsam hand restaurera bostaden. En vandring genom bostadsrummen är en tidsresa man sent glömmer. Här berättar föremålen om tider som flytt. Den prägel av förfinad kultur, som familjen Dahl satte på sitt hem, lever kvar.
Besöket avslutades med ett gammaldags kafferep med sju sorters kakor. Vi fick alla varsin papperspåse för att med hem de kakor vi inte orkade äta upp. Detta besök var mycket intressant och uppskattat av deltagarna.
Vid tangenterna Lilian Mattsson
Torsdagen 29 augusti gjorde SPF Öster ett studiebesök på Kinnarps möbler i Kinnarp.
Evy och Jarl Andersson grundade Kinnarp 1942 med två anställda. Till en början tillverkade man måttbeställda möbler, främst till arkitekter. 1943 började Kinnarps leverera jalusiskåp till Sveriges regering, och tre år senare skrev företaget sitt första avtal med regeringen. Vi var 8 st. från SPF Öster som besökte denna fantastiska möbeltillverkare i Västergötland. Två bilar från Jönköping de 8 milen till Kinnarp där vi togs emot av glada och trevliga guider och anställda. Cecilia Dahlberg guidade oss runt i de fantastiska landskapen med robotar och maskiner som tillverkar skåp, stolar allehanda möbler för företag, skolor och föreningar. En välkomnade fika med kaffe och fralla avslutades efter två timmar i fabriken med ett gruppfoto på de deltagande 8 personerna.
Vid tangenterna Jan-Olof Svensson
Fredagen 23 augusti träffades 35 SPF-are från Jönköping Öster på restaurang La Locandiera för en AW kväll. Tyvärr fick vi flytta fram tiden till 18.30 för att restaurangen hade överbokat. Vi fick avnjuta en god buffé med många olika rätter samt vin eller öl. Efter maten följde många trevliga diskussioner och samtal. Vi hade en mycket trevlig kväll och återvände hemåt mätta, nöjd och glada.
Vid tangenterna Bengt-Åke Gustafsson
Månadsträff Spf Öster
Tisdagen den 13 augusti samlades Spf Öster för första månadsträffen efter sommaren. Trots det fina vädret var det ett 80-tal nya och gamla seniorer som deltog.
Ordföranden öppnade mötet och gjorde en kort resumé över vad som hänt på Spf-fronten sedan vi träffades i juni. Både senioryoga och bangolf har pågått över sommaren.
Nu startar hösten med många spännande aktiviteter med något för alla smakinriktningar såsom AW på La Locandiera, Räkfrossa, resa till Gamla Bankgården i Vrigstad med guidning och kafferep, flera olika studiebesök, Romprovning, resa till äppelmarknaden i Kivik med mera.
Vår cirkelverksamhet drar också igång med nyheter som en mixad herr/dam matcirkel och en cirkel i lappteknik.
Vi bjöds på fin underhållning av Biggo som skickade oss på en riktig nostalgitripp. Vi fick också ta oss tillbaka till 70-talet och dansa Fågeldansen.
Därefter bjöds det på kaffe med dopp och lotteridragning med många fina vinster.
På nästa månadsträff, i september, får vi besök av Leif Ockander som ger oss intressanta berättelser om Elis Sandbergs THX, Dr Hjortons pulver samt Flahultarn.
Vid tangenterna Anita Ljunggren
Jordgubbstårta i Bönared!
Torsdagen den 27 juni samlades 27 stycken SPF:are för att åka till Bönared för att avnjuta deras jordgubbstårta och som vanligt var den jättegod och mycket uppskattad.
I år hade vi också tur med vädret och kunde samlas alla vid ett långbord ute.
Efter en bra gemenskap vände vi hem alla nöjda och positiva efter en bra eftermiddag.
Vid tangenterna Bengt-Åke Gustafsson
Pyramiden i Aneby
Torsdagen den 13 juni begav sig en grupp seniorer från Öster till Aneby för att besöka pyramiden där. Vi hälsades välkomna av Per Olof Andersson som var vår guide för dagen. Väl inne i museet fick vi höra hela den fantastiska historien om Malte Lewen Stierngranat, ”mannen som gjorde vad som föll honom in”. Han hade ingen högre utbildning eller rikedom, men kallade sig för baron trots att han inte var adlig och kunde på så sätt umgås med den tidens överklass. Han flyttade till USA där han blev vän med president Roosevelt som bland annat gav honom en käpp som han alltid bar med sig. Malte ledde till exempel in de amerikanska idrottarna till stadion vid OS i Stockholm 1912. För att kunna leva sitt liv med långa utlandsresor och stora och dyrbara fester uppvaktade han rika änkor och lät dem betala. Han lät till exempel bygga ett slott för kvinnornas pengar och måste naturligtvis ha en egen tågstation som blev Sveriges enda privata station och var i bruk fram till 1964. Ett stort intresse för honom var konst och han umgicks i kretsarna kring prins Eugen. Vid en av sina resor kom han till Egypten där han blev så förtjust i Cheops pyramiden att han beslöt bygga en exakt kopia av den fast tio gånger mindre. Vi fick gå in i pyramiden där han själv och fyra andra ligger begravda. Det sägs att han till och med ville ha en telefonuppkoppling i pyramiden. De sista åren av sitt liv hade han alltid med sig en sarkofag som han skulle läggas i och transporteras till pyramiden i händelse av att han skulle ha avlidit. Per Olof var en ytterst påläst och kunnig guide som dessutom hade talets gåva, vilket gjorde det lätt att lyssna. Vi avslutade dagen med fika vid Stalpet, vilket för övrigt är södra Sveriges Högsta vattenfall.
Vid tangenterna Göran Viklander
Månadsträff den 11 juni.
Tisdagen 11 juni hade vi vårterminens sista månadsträff. Trots det fina vädret kom 105 medlemmar för att lyssna på Christer Möller och Tomas Karlsson.
De Spelade och sjöng blandad musik som vi alla känner igen. Därefter serverades kaffe med fralla och ost. Som vanligt avslutades träffen med lottdragning med många fina vinster.
Ordföranden Anita Ljunggren önskade alla en trevlig och skön sommar. Hon påminde även om sommarens aktiviteter senior yoga utomhus på måndagar samt bangolf på torsdagar.
Även att två aktiviteter kvarstår i programmet, nämligen Pyramiden i Aneby kommun samt Jordgubbstårtan i Bönared.
Vid tangenterna Jan-Olof Svensson
Studiebesök på Grytet 30 maj
Torsdagen 30 maj gjorde vi en uppskattad vandring då vi besökte två av Jönköpings okända smultronställen. Vår förträffliga och kunniga guide, antikvarie Agneta Åsgrim Berlin, tog oss först med till den så kallade Skäktabacken mitt emot Dalviks centrum. Här hade trädgårdsmästare M. P. Andersen sin verksamhet kring sekelskiftet 1900. Handelsträdgården omfattade växthus, boningshus och omgivande trädgård. Vårblommande mattor av nunneört och scilla står kvar från denna tid liksom flera intressanta storvuxna barrträd. Från Skäktabacken gick vi vidare till Grytet, den storslagna, hemlighetsfulla vildmarksträdgård, som Andersen skapade för drygt hundra år sedan i en naturskön ravin vid Dunkehallaån. I denna unik miljö fick Andersen utrymme för flera av sina specialområde, såsom fjällväxter, näckrosor och exotiska barrträd. Rhododendron och azaleor stod i full blom, näckrosor blommade i de anlagda dammarna. Vi fick också information om ett flertal ovanlig växter, som var planterade av Andersen. På krönet av ravinen lät han uppföra sitt originellt utformade boningshus, med kullerstensfasader och torvtäckt tak, en byggnad som på ett naturromantiskt sätt var tänkt att smälta in i landskapet. Denna vandring blev en helt fantastisk upplevelse och vi hade verkligen tur med väder och årstid. Ett stort tack till vår förträffliga guide Agneta.
Vid tangenterna Lilian Mattsson
Se fler bilder här
Resa till Åland 22-26 maj.
Under våren 2024 har 16 medlemmar i SPF Öster träffats för att planera en resa till Åland. Datumen fastställdes till 22-26 maj 2024. Innan resan påbörjades togs det kontakt med SPF på Åland, Jarl Danielsson, Eckerö rederi, turistinformationen på Åland, samt lokalguide Sigbritt Finne.
Resan började den 22 maj då Jorobuss körde oss till cityterminalen i Stockholm. Sedan var det ytterligare buss till Grisslehamn. Vi steg på Eckeröbåten som på 2 timmar skulle ta oss till Eckerö. Under tiden hann vi äta en god middagsbuffe. Väl i hamn på Eckerö tog vi lokalbussen genom ett grönskande landskap söderöver till Mariehamn.
Vi checkade in på vårt lägenhetshotell, där vi bodde 4 personer i varje lägenhet. Ett helt nybyggt hotell med väldigt mycket teknik och finesser. Inte ens vår IT-nörd (Lennart) förstod alla finesser.
Den 23 maj började med att vi träffade SPF Åland och de visade oss en förnämlig utställning som de byggt, som visade hur Mariehamn såg ut på 1920-talet. Efter att ha sett denna utställning var det extra intressant att vandra runt i dagens Mariehamn tillsammans med guiden och vi kunde då se en del hus som man bevarat.
Den 24 maj var en dag då vi kunde göra lite vad vi ville. Merparten av oss var kvar i Mariehamn och många var och tittade på den fina segelbåten Pommern, som flera gånger har seglat till Australien. På kvällen tog vi plats på kryssningsbåten Sunnan, som tog med oss ut i den Åländska skärgården samtidigt som vi frossade på en räkbuffé. Vi såg en fantastisk solnedgång bland kobbar och skär.
Den 25 maj väntade det en abonnerad buss utanför hotellet för att ta oss till de historiska platserna Bomarsund och Kastellholms slott. Här gavs det tid till oss att insupa historien av Åland.
Den 26 maj var det sedan dags för hemresa. Vi åt en fantastisk frukostbuffé på båten. Lyckliga och mycket nöjda med resan och över nyvunna vänner anlände vi till Jönköping vid 17-tiden.
Vid tangenterna Agneta Hedljung
Månadsträff 14 maj
Som vanligt var det gott om folk på Lindgården när vi hade vår månadsträff i maj.
Vår ordförande Anita Ljunggren hälsade alla välkomna, speciellt alla nya medlemmar. Hon fortsatte med att berätta om vad som hänt sen sist. Vi gjorde t.ex. ett besök på Björnebergs gård i april och hade en uppskattad vårfest på Seniorernas Hus. En promenad på Dumme Mosse med korvgrillning lockade också många. Vi fick också höra en dikt om seniorer och våren som AI skrivit ut.
Sedan var det dags för Hans Ove Aldenbrink att berätta om Andres luftfärd 1897, där målet för resan var Nordpolen, men sorgligt nog avled samtliga utan att komma fram. Det är lite oklart om det var kölden, hunger eller förgiftning som var orsaken, men alla hade nog insett allvaret och skrivit avskedsbrev hem. Det tog tre decennier innan de slutligen hittades. Vi tackar Hans Ove för en intressant och spännande föreläsning, Träffen avslutades med kaffe, fralla och lottdragning med ett som vanligt dignande vinstbord.
Vid tangenterna Göran Viklander
Vårfest på Seniorernas Hus 19 april
Totalt var vi 67 personer som lyssnade till Bolmsö Old Stars med temat Edit Piafh. Fyra herrar och en dam.
Mycket underhållning och dessutom god mat i form av Favorit-bufé från City Gross. Vin, öl och alkoholfria drycker serverades. Även ett Quiz presenterades av festkommitté från SPF Öster.
Whisky lotteriet vanns av ”Bengan”. Övrig utlottning av vin och mtrl från SPF typ kepsar! En underhållande kväll på Seniorernas Hus på Torpa.
Vid tangenterna Jan-Olof Svensson
Besök på Björnebergs gård
Torsdagen den 18 april styrde ett 25-tal medlemmar i SPF Öster kosan mot Björnebergs gård, ca 4 km från Jönköping. Det är en sammanslagning av trenne gårdar, Kättilstorp, Siggarp och Björnekulla. Gården omfattar 115 ha åkermark plus övrig mark och är därmed en av de större gårdarna i länet. Det finns köpebrev ända tillbaka till 1400-talet, då det var ett frälsegods, för att sedan bli Säteri 1668. 1878 köptes gården av tändsticksdisponenten Bernhard Hay, Under midsommar var det alltid fest på Björneberg för arbetarna och deras familjer. Enligt en avlöningslista fanns det 25 personer upptagna som anställda, tex. kuskar, kokerska, köksa och husa. Vidare fanns det en husmamsell, kammarjungfru och barnjungfru. Engelska parken, som hör till gården, tillkom för 250 år sedan och vittnar om dåtidens mode och influenser som kom till på 1700-talets England. I mitten av 1800-talet byggdes den så kallade eremithyddan av torv uti parken, vilken fortfarande är intakt. I hyddan skulle konstnärer och författare få sitta i stillhet och jobba och meditera. Vi blev guidade av Kerstin Wallin, som för övrigt är ett barnbarn till Bernhard Hay, och hennes man Krister. De berättade initierat och kunnigt om gårdens och släktens historia. Vi fick gå runt bland rummen och titta på alla tavlor och annan konst. Vi fick välja på att ta eftermiddagsfikat ute eller i något av rummen. Besöket avslutades med att vi gick runt på ägorna och bland annat tittade på eremithyddan. Det var en trevlig och lärorik eftermiddag och vi var mer än nöjda när vi vände hemåt.
Vid tangenterna Göran Viklander
Månadsträff den 9 april
SPF Öster hade samlat nära 100 medlemmar för april månads träff.
Ordförande Anita Ljunggren presenterade kommande program samt gjorde en återblick på genomförda aktiviteter.
Kommande program är bl a Vårfesten som äger rum den 19 april. Då träffas vi på Seniorernas Hus på Torpa.
Mer aktiviteter i närhet presenterades där vi ska besöka Björnebergs gård som göra en vandring på Dumme Mosse den 24 april.
Underhållare Lennart Axelsson tog sedan mikrofonen och sjöng visor o country samt avslutade med flera dansbandslåtar.
Blev så inspirerande så att ett flertal av medlemmarna bjöd upp till dans till allas glädje.
Träffen avslutades med ett som vanligt trivsamt och rikligt lotter där 12 personer vann fina vinster. Nästa månadsträff är den 14 maj då vi får en berättelse om Andres luftfärd.
Vid tangenterna Jan-Olof Svensson
SPF Öster
Hade en trivsam After Work den 22 mars på BBQ.
19 medlemmar hade samlats och mycket prat och god mat njöt vi av.
Nästa AW blir den 3 maj på Pitcérs i Jönköping .
Tisdagen den 12 mars hade SPF Jönköping Öster månadsträff, vilket var mycket välbesökt.
Hela 116 medlemmar besökte mötet. Vår nya ordförande, Anita Ljunggren, hälsade välkommen och inledde mötet med att informera om kommande aktiviteter.
Därefter var det dags för dagens underhållning, som var Teater Tempo.
Det är en turnerande teatergrupp med elever från Wendelsbergs Folkhögskola.
Vi fick se föreställningen BALLADER OCH GRIMASCHER, en musikteater som bygger på musik och texter från den folkkäre Cornelis Vreeswijk. Ungdomarna var otroligt duktiga, både som skådespelare, musiker och sångare och fick rungande applåder.
Därefter blev det fika och sedvanlig lottdragning från ett mycket frestande prisbord.
Vid tangenterna Lilian Mattsson
Fredagen 2 februari - AW på Nivå i Jönköping
Nivå i Jönköping tar emot sällskap på mellan åtta och femhundra personer och erbjöd oss i SPF Öster en lokalproducerad matupplevelse. Tanken var att vi skulle bli kanske 30-40 st på en trevlig After Work på Nivå i Jönköping. En restaurang vi inte besök tidigare. Vi blev 80 st från SPF Öster som åt en lokalt producerad rätt samt drack ett glas vin eller öl till detta. Mathias med personal på Nivå var väldigt gästvänliga och vi trivdes bra. Nytt besök för trivsel och prat med mat och dryck tillsammans med SPF Öster blir på Mr BBQ på Rosenlund den 22 mars.
Vi tangenterna Jan-Olof Svensson
Onsdagen 21 februari - Studiebesök på Husqvarna AB -motorsågstillverkning.
Studiebesök på Husqvarna med inriktning på att se tillverkning av motorsågar. Två guider tog emot oss från SPF Öster den 21 februari. En vandring genom gjuteri, tillverkning och montering gav oss en fin inblick i processen för denna tillverkning. Vi var 24 st och uppdelade i två grupper.
Guiderna avtackades med en tulpanbukett och en stor applåd.
Nya studiebesök på Husqvarna AB planeras till hösten då det var ett flertal som vi fick tacka nej till.
Vid tangenterna Jan-Olof Svensson
Årsmöte SPF Öster
Tisdagen den 13 februari hölls vårt sedvanliga årsmöte på Lindgården. 120 medlemmar hade hörsammat kallelsen, så möteslokalen var fylld till bristningsgränsen. Extra roligt var att så många nya, 15-20 st. hade kommit.
Mötet började med en parentation över 10 medlemmar som gått bort under året. Vår ordförande läste dikten Vindsång mot natten av Birger Franzen under inramning av tända ljus till stillsam musik och avslutades med en tyst minut.
Därefter vidtogs sedvanliga möteshandlingar under ledning av Bengt Einarsson och Agneta Hedljung. Vår ordförande, Göran Viklander, avgick efter åtta år som ordförande i föreningen och avtackades med blommor och tal. Som ny ordförande valdes Anita Ljungberg. Vi hälsar henne välkommen som ordförande och önskar henne lycka till. Även Kalle Stawiarski, webansvarig i styrelsen, hade valt att avgå.
När mötesförhandlingarna var avslutade stormade Vivian Nöjd in på scenen och underhöll oss med egna och andras låtar. Dagen avslutades med kaffe och semla och lottdragning med vinster från ett digert vinstbord.
Vid tangenterna Göran Viklander
Tisdag den 9 januari hade SPF Öster årets första månadsträff och 56 medlemmar hade hörsammat inbjudan i det kalla vädret.
Ordförande Göran Viklander inledde träffen med en liten återblick om vad som varit och om kommande aktiviteter under första kvartalet 2024.
Det blir bland annat Whiskyprovning, AW på restaurang Nivå, Årsmöte med underhållning av Vivian Nöjd, studiebesök på Husqvarna AB och Hyttsill i Kosta.
Efter informationen lämnade ordförande över ordet till dagens gäst Andrea Höbenreich Sjöstedt från NTF som berättade om deras verksamhet på ett mycket engagerat och underhållande sätt.
Bland annat berättade Andrea att NTF är en fri och obunden organisation som finansieras genom bidrag från privatpersoner, folkrörelser, företag m.m.
Att NTF arbetar för en säker trafik med Nollvisionen som en ledstjärna i verksamheten.
Vi fick information om hur man använder en cykelhjälm och varför det är så viktigt att den sitter på huvudet korrekt.
Vi fick också information om olycksstatistik och att vi som är över 54 år är tyvärr dom som är mest drabbade och där männen är överrepresenterade.
Ordförande tackade Andrea för hennes information och engagemang med en blomsterkvast och så fick hon en lång applåd.
Vi avrundade månadsträffen med kaffe o macka samt lotteri med superfina vinster.
Vid tangenterna Kalle Stawiarski