Hemlig resa 2019
SPF Seniorerna Kontakt Tranås boulesektion gjorde måndagen den 26 augusti årets hemliga resa.
50 boulespelare fick inleda resan med att gissa resans slutmål.
Första anhalten på resan blev Vimmerby för ett studiebesök på Åbro bryggeri. Besöket inleddes med kaffe och smörgås.
Därefter började rundvandringen i anläggningen där vi informerades av en mycket kunnig (och trevlig) guide. Bryggeriet som startades 1856 är familjeägt, det är nu fjärde generationen som tagit vid. Åbro är Sveriges tredje största bryggeri och de har 226 anställda. Fabriksytan är 48 000 kvadratmeter och vattnet de använder kommer från en underjordisk källåder. Åbro bryggeri producerar öl. cider, vatten och läsk, sammanlagt drygt 400 olika artiklar/drycker varav 16 olika sorters öl. Öl tar cirka 6 veckor att producera ifrån att malten kommer in i anläggningen. De har 5 produktionslinjer, 2 för flaskor, 2 för burkar och 1 för större ölfat till bl.a. restauranger. Den snabbaste linjen tillverkar 70 000 burkar i timmen. 25 lastbilar per vecka körs från Åbro bryggeri till den tyska gränshandeln.
Efter besöket på Åbro fortsatte resan till Oskarshamn där lunchen intogs på restaurang Badholmen som ligger på en liten ö i Oskarshamns hamn.
På eftermiddagen gick resan vidare till Oskarshamns kulturhus. Där delades vi upp i två grupper för att bli guidade dels på Marin-/Sjöfartsmuseét dels på Döderhultarmuseét.
Besöket på Sjöfartsmuseet gav en spännande inblick i sjöfartens utveckling i Oskarshamnsregionen och Oskarshamn, som den stora hamnen för seglande skepp vid förra sekelskiftet. Bland museets 6 000 föremål visas bland annat specialiserade hantverk, skeppsmodeller, navigationsutrustning och mycket mer.
Döderhultarn är en av Sveriges mest kända skulptörer. Han föddes 1868 i Döderhults socken. Det var efter socknen han fick namnet Döderhultarn. Hela sitt vuxna liv var han bosatt och verksam i Oskarshamn. Döderhultarn slog igenom först när han var över 40 år gammal.
I Döderhultarmuseet visas en unik samling med nära 200 av Döderhultarns bästa träskulpturer. Han var en mästare på att tränga igenom människans alla skal och locka fram känslor och dramatik. Bland hans motiv möter vi det som låg honom närmast: boskapen från barndomshemmets lantbruk, särlingarna han mötte på Oskarshams gator och olika laddade situationer från förra sekelskiftets Småland.
Många av hans skulpturer vittnar om ett ställningstagande för den lilla människan: kära mor vid mjölkningen, de av hårt arbete märkta männen vid mönstringen, den sorgsna flickan i Häradsrätten, den gamla kvinnan som står vid sin makes kista, de skamligt gravida brudarna som ändå karskt sätter näsan i vädret.
Efter de guidade turerna avnjöts kaffe och smörgås på museét vilket var efterlängtat eftersom det då fanns många trötta ben och fötter.
Avslutningen på resan blev ett besök på Liljeholmens fabriksbod där alla som ville kunde inhandla ljus i alla färger och former.
Under resan hem fick vi veta vem som gissat rätt på vårt resmål. Två personer lyckades pricka rätt, det var Kerstin Larsson och Britt-Louise Johansson.
Även reseledarna Stig-Olof Erixon, Yngve Thörn och Hilding Lindersson avtackades för en innehållsrik och intressant resa.