KPR 2019
Minnesanteckningar från möte i Kommunala Pensionärsrådet (KPR) 2019-11-26.
Information från Kultur och fritidsnämnden.
Nämnden har en uppräkning i budgeten för år 2020 med 0,8 % vilket påverkar verksamheten stort, räcker inte ens till löneökningarna.
2 personer i simhallen slutar, tjänsterna återbesätts inte och antalet timvikarier minskar i alla områden. Taxorna för föreningar och privatpersoner höjs med 10 %. Dämsängen har lagts ner.
Tillgänglighet för äldre: simhallen är till för alla åldrar. Lugnare tider finns, kontakta simhallen för upplysning.
Hätte: tillgänglighetsplatsen på höger sida av udden förstörs av isen. Eventuellt avskiljs plats vid vanliga badplatsen där man kan gå-rulla i. Omklädningsrummen är restaurerade. Övriga 5 badplatser i kommunen kontrolleras för tillgänglighet.
Illernreservatet: man jobbar med tillgänglighet, spåret runt sjön har schaktats av för att inte bli så brant.
Eriksbergsmuséet: ny entré färdigställs, päls och skinn flyttas till övervåningen.
Biblioteket: man har flyttat om avdelningarna och möblerat om för att få en tystare avdelning.
Ventilationen har förbättrats. Besöksantalet har ökat efter omändringen.
Framtidens äldrevård.
Personaltätheten på boende för äldre är i dagsläget ca 0,63 på demensboende, 0,58 på vårdboende,
0,75 på korttidsplatser.
År 2026-28 beräknas det finnas 45 % fler personer 85+ än idag. Då behövs ca" 2 Råsvägen" till med boendeplatser. På grund av brist på medel och medarbetare är det inte möjligt att bygga, man behöver i stället arbeta mera trygghetsskapande, förebyggande samt stödjande för anhöriga och civilsamhället för att kunna bo kvar i eget boende.
Intensivrehabilitering för att motivera till ett självständigt liv och kunna bo kvar hemma pågår. Korttidsplatser kan bli utredningsplatser för att se om mat- sömn kan förbättra tillståndet. Dialog med Tranåsbostäder pågår om seniorlägenheter.
2 av 3 på väntelistan har demensdiagnos. Demensavdelning har färre vårdplatser och högre bemanning.
Hur gör man? Anhöriga behöver styrkas för att orka. Eventuellt styra om resurser till växelvård- avlastning, avlösning i hemmet. Vad kan samhället, föreningar göra? Hög kompetens hos personalen behövs för "nära vård" i hemmet.
Övriga frågor.
Vad slukar pengar inom socialtjänsten? Mest slukar försörjningsstöd, placering av barn och ungdom. Äldreomsorgen har klarat sin budget men man ser framåt, fler äldre som kommer att kosta.
Avgifter för hemsjukvård: ett förslag kommer att läggas fram till nämnden om att öka avgiften med
100:- för den som är inskriven i hemsjukvården resp. 50:- för enskilda besök.
Ljussignalerna vid övergångsstället på Storgatan vid Ydrerondellen fungerar dåligt. Ärendet kommer att behandlas i Teknik och Griftegårdsnämnden.
Handikappsanpassning av stadshuset entré; man har undersökt vad det kostar men det är inte prioriterat i budgeten.
Förslag till "Handlingsplan för särskilt boende och korttidsplatser" skickas till mötesdeltagarna via mail tillsammans med protokollet.
Nästa möte i KPR v. 12.
Vid pennan: Solveig Axelsson