Hänt våren 2024
Årsmöte den 24 januari
Vilket intresse! Hela 72 medlemmar deltog.
Birgitta Sigridsson höll parentation över bortgångna medlemmar och Rune lindström framförde Härlig är jorden för att hedra dem.
Birger Johansson valdes till ordförande för mötet och Yvonne Larsson var sekreterare. Mötet flöt på utan svårighet och styrelsen fick fortsatt förtroende. Hélène Ahlqvist och Thomas Berglund valdes in i styrelsen. Birgitta S avtackade Ann Christine Granberg, Bengt och Ylva Ekvall för gott arbete under åren. Karl Eric Eidebrant riktade ett särskilt tack till Bengt för det myckna arbete han har lagt ner under många år för SPF och Skiröbygden.
Mötet avslutades med kaffe och mycket goda landgångar.
Onsdagen den 21 februari
Psykologen och författaren Alf B Svensson berättade mycket inspirerande om att "Leva livet - hela livet". Vi fick många kloka råd om hur man bör vara rädd om sina närstående och goda vänner, ha tålamod, låt saker ta den tid det tar, vara förlåtande....
Vid kaffet blev det sedan en hel del diskussion bland de knappt 90 medlemmar som tagit sig till Skirögården denna dag.
Webbinarium den 5 mars
Detta var det andra webbinariet som ordnades av Betalningshjälpen. Tillsammans med SPF och andra intresseorganisationer har man tagit fram ett utbildningsmaterial om digitala betaltjänster. Representanter för Betalningshjälpen berättade, via videolänk, om hur systemen är gjorda och om hur man bör använda digitala betaltjänster på ett säkert sätt. Cirka 10 personer deltog vid dagens träff.
Resa 14 -15 mars
Vi var cirka 40 personer och kom till Stockholm vid lunchtid och hade några timmar att se oss om i centrum. Efter en god middag på hotellet som låg något kvarter från Oscars blev det en kort promenad till föreställningen av Änglagård. Här bjöd Helen Sjöholm och Tommy Körberg med övriga skådespelare på fantastisk sång och en härlig teater, njutbart, humoristiskt, tänkvärt och underhållande.
Följande dag besöktes Stockholms stadshus med guidning av Sara Stenudd. Sara har rötter i Vetlandabygden och sin mamma med i SPF-gruppen. Sara är andre vice borgmästare i Stockholm stad och har sitt arbetsrum i Stadshuset. Hon visade och berättade på ett kunnigt sätt stadshuset olika delar. Man fick se plenisalen där fullmäktige sammanträder, rummet för vigslar, Prinsens gemak och naturligtvis Gyllene salen och Blå hallen. Efter besöket i Stadshuset och med en stunds betraktande av utsikten över vattnet mot Gamla stán gick resan hemåt igen med stopp i Stavsjö för lunch.
Onsdagen 27 mars träffades över 80 matglada och pratsugna pensionärer i Skirögården. En mycket generös påskbuffé från Steens i Kvillsfors stod framdukad med 3 olika sorters sill, lax, Jansson, potatissallad, ägg, räkomelett och välsmakande köttbullar bland mycket annat. Det gick inte att undvika att bli rejält mätt!
Den 13 personer starka kören, ackompanjerad av Rune Lindström på dragspel och Birgitta Sigfridsson på gitarr, underhöll med sånger på påsktema. Dagen till ära var samtliga körmedlemmar fantasifullt och djärvt utklädda till hönor, tuppar, påskkäringar och diverse annat till publikens stora glädje och uppskattning.
Festen avslutades med dragning av friskvårdkort och lotterier. Bland vinsterna fanns ostkakor, påskblommor, ägg och påskgodis.
Onsdagen 20 mars kom Seniorshopen och visade fräscha kläder med hjälp av glada mannekänger. Intresset var mycket stort. Man kunde prova kläder och många hittade nytt till vårgarderoben.
Onsdagen 17 april - Mannen som gjorde sockenstugan till vegetariskt pensionat!
Gunilla Nordberg berättade om fotografen Karl Axel Nordström, 1883 - 1954. Det var en spännande historia som började i Gävle och som slutade i Skirö via Falun och Paris. K A Nordström tog över en pensionatsrörelse i Skirö som serverade vegetarisk mat. Han köpte senare in timret från sockenstugan. Delarna märktes upp och av detta lät han bygga Sjöarp. Under 1930-talet skänkte han huset till Filadelfiaförsamlingen i Stockholm. Flera i den månghövdade publiken nickade igenkännande till bilderna som Gunilla visade. Många hade egna minnen från detta. Huset finns kvar , nu i privat ägo.
Efter fikapaus kom Elvira, Markus och Anneli från Vetlanda kommun och presenterade "Digital fixare" en ny kostnadsfri service för personer över 65. Den digitale fixaren heter Markus Lindeborg och har arbetat länge i kommunen med matleveranser. Han ger stöd och hjälp till äldre att använda telefon, surfplatta, dator eller TV. Man kan boka honom på kommunens kontaktcenter, telefon 0383-97100.
Se bilderna här!
Onsdagen den 22 maj reste 58 medlemmar med buss och husbil runt i Tranåsbygden i strålande solsken. Första anhalt var gammelbyn Hultet som ligger vackert vid sjön Sommen. Nio volontärer guidade och berättade om hur Arvid Jonas började samla hus från trakten redan på 1930-talet. Det var i många fall byggnader som annars skulle ha rivits. Nu ligger där ett tjugotal kulturhistoriskt intressanta hus som rymmer många tusen föremål som i de flesta fall speglar äldre bondekultur. Färden gick sedan vidare till Pelargonens cafe för lunch. Maten var välsmakande men naturligtvis lockades många att strosa i de välfyllda växthusen och fynda bland blommorna. Brostorps gårdsmejeri fick avsluta dagens äventyr, där gruppen fick kaffe och ostkaka. Camilla, som sköter ruljangsen med hjälp av familjen, hälsade välkommen och berättade. Man tillverkar 12 ton ost per år, bland annat grön- och vitmögel, grillost och kittost. Tre dagar i veckan görs ostkaka och då går det åt 900 liter mjölk! Ostkakorna fryses och säljs sedan över hela landet.
På slingriga vägar manövrerade Karl-Gösta Bäckstrand bussen säkert och tryggt, lastad med glada, trötta och mätta pensionärer, blommor, ostar och ostkakor!
Onsdagen den 19 juni firade SPF Seniorerna Skirö - Alseda 50 år!
Vi var närmare 125 personer som träffades på Ekbacken för att fira att vi funnits i 50 år. Vetlanda dragspelsklubb underhöll och festen gästades av representanter från distriktet och från grannföreningar.
En mycket välorganiserad grupp skötte stekning och servering av hamburgare - ingen behövde vänta länge. Till efterrätt fick alla givetvis ostkaka med grädde och sylt.
Gunnel och Gösta visade skogsslingan i Loaklev. Där fanns det information om skogen och alla dess lövträd. Vi smög förbi kalasande humlor på en äng med brudsporrar. Gösta visade oss grönsten i dagern, vars förekomst är en bidragande orsak till att Smålands trädgård verkligen är en trädgård! Och till sist fick vi bese det torp Gösta har byggt och som innehåller 17 olika träslag som han samlat från omgivningen.