Protokoll från KPR
Protokoll från Kommunala PensionärsRådet
PROTOKOLL
Sammanträdesdatum 2021-10-07
Pensionärsrådet
Tid
Torsdag den 7 oktober kl. 13.00 – 15.00
Plats
Magistern, Storgatan 35 B
Omfattning
§ 20 – 30
Ledamöter
Johan Persson (S) Ordförande
Kennert Artebrant 1: e vice ordförande PRO
Karin Hjort 2: e vice ordförande SPF
Liselotte Ross (V) Kommunstyrelsen
Michael Ländin (S) Omsorgsnämnden
Richard Deichman (V) Omsorgsnämnden
Johanna Petersson (C) Servicenämnden
Leila Ben Larbi (V) Samhällsbyggnadsnämnden
Magnus Uhr (S) Södermöre kommundelsnämnd
Anna Eskilsson Södermöre kommundelsnämnd
Olle Persson SPF
Ronny Söderberg SPF
Anita Falkestad SKPF
Gotthild Thagermark PRO
Maud Richter PRO
Gunilla Engström Demens
Lennart Runesson RPG
Ersättare
Asta Daleen SPF
Örjan Elmqvist SPF
Birgit Karlsson SKPF
Ingrid Lernå PRO
Lars-Göran Adolfsson RPG
Övriga närvarande
Cim Wahlström Kommunledningskontoret, vik folkhälsosamordnare Martina Boson Kommunledningskontoret, folkhälsosamordnare Eva-Karin Jilkén Omsorgsförvaltningen, verksamhetschef Ulla Westring Hellström Omsorgsförvaltningen, distriktsköterska Patrik Ohlsson Omsorgsförvaltningen, ekonomichef Theres Palmgren Omsorgsförvaltningen, utvecklingsstrateg
Sekreterare
Martina Boson
Justeras
Johan Persson
Karin Hjort, ordförande SPF
§ 20
Ordförande Johan Persson hälsade alla välkomna till dagens sammanträde. Han informerade om och beklagade att Reiner Widäng, representant i pensionärsrådet har avlidit. Vi hedrade hans minne med en stunds tystnad.
§ 21 Val av justerare
Karin Hjort utsågs att tillsammans med ordföranden justera dagens protokoll.
§ 22 Fastställande av dagordning
Observera att punkt 5 och 6 har bytt plats. Dagordningen fastställdes.
§ 23 Föregående protokoll
Inga frågor på föregegående protokoll. Protokollet lades till handlingarna.
§ 24 Information om omsorgens förändrade arbetssätt på kommunens vård och omsorgsboenden Eva-Karin Jilkén, verksamhetschef, omsorgsförvaltningen
Eva-Karin informerar om ett nytt arbetssätt som pågått på omsorgsboendena under senaste åren, som inkluderar 383 lägenheter. Fokus i detta arbete utgår från frågeställningen – Vad efterfrågar omsorgstagaren när man flyttar in på ett omsorgsboende? Ett processteam har lett arbetet. I förarbetet gjordes en intresseanalys som visade på efterfrågan av en större känsla av delaktighet och anhöriga önskade mer transparens. Syftet med arbetet blev en fokusförflyttning från organisation med passiv mottagare till person och relation med aktiv medskapare. Ett personcentrerat arbetssätt. Man ser att det är lätt att tappa bort sig själv i flytten till omsorgsboendet där en kan uppleva sorg ”mitt hem och mitt liv”.
Kommunen har avsatt 4,5 miljoner till den nya satsningen som inkluderar: - Inflyttardagen genererar 8 timmar med kontaktperson
- Kontaktsamtal dag och natt
- Genomförandeplan
- Tvärprofessionella kvalitéts möten 2 ggr/månad
- Planeringstid för veckomöten och brukarråd
- Tvärprofessionella BPSD-skattningar
- Handledning förimplementering av SKR´s riktlinjer för kvalitetsarbete på natten - Uppföljning av kvaliteten med handläggaren 1 ggr/år
- Planeringsdagar
- Utvärdering SoL/HSL 1 ggr/år
- Ny situationsrelaterad handlingsplan
I det nya arbetssättet samverkar dag och nattpersonal och de nationella riktlinjerna nattetid har vävts in och följs upp på ett annat sätt. Man har satsat mycket på det sociala innehållet då man sett att lusten att gå upp på morgonen bidrar till mer aktivitet snarare än passivitet. En fullmakt till samtycke har införts där det är omsorgstagaren som avgör vad personal får dela med anhöriga. Under veckomöten är omsorgstagaren med och planerar och har en tydlig röst i gruppen. Undersköterskan får finnas med i planeringen från start och hela vägen. Samtliga professioner kopplade till omsorgsboendet träffas regelbundet och utifrån ett arbetssätt som Socialstyrelsen har tagit fram. Via intervjuer och enkäter till omsorgstagaren följs arbetet upp. Man följer även systematiskt upp arbetet via avvikelsehantering. De största utmaningarna med fokusförflyttningen är - att alla ska med på banan – Social dokumentation – Genomförandeplan – Tekniska förutsättningar och möjligheter. Under implementeringen är man är lyhörd för alla förbättringsförslag. Det handlar om att stöta, blöta och följa upp arbetet.
Se bifogad presentation i sin helhet om omsorgens förändrade arbetssätt.
Informationen lades till protokollet.
§ 25 Information om omsorgens pilotprojekt med preventiva hembesök
Ulla Westring Hellström, distriktsköterska, omsorgsförvaltningen.
Pilotprojektet görs i samarbete med Region Kalmar län. Preventiva hembesök är lagstadgat i bland annat Danmark, Storbritannien, Australien med hembesök 2 gånger per år. I samarbete med Högskolan i Kristianstad genomför 7 kommuner i Skåne preventiva hembesök. Syftet med hembesöken är att främja hälsa och välbefinnande, skapa trygghet, bidra till ökad självständighet och flytta fram behovet av omsorgsboende. Man kan se att detta bidrar till ett minskat vårdbehov, framflyttad dödlighet, minskade kostnader för vård-och omsorgsboende, ökad trygghet och egenkontroll. Målgruppen i pilotprojektet är alla 79, 80 och 81-åringar som är listade på Kvarnholmens hälsocentral, vilket är cirka 130 st. De som har hemtjänst/hemsjukvård ingår inte men man får ha städ, mat och larm för att ingå.
Två veckor innan hembesöket får man erbjudandet via brev. Vill man inte ha ett preventivt hembesök ringer man och meddelar detta till en röstbrevlåda. Alla som väljer att avstå blir uppringda och får frågan varför de valt att avstå. De flesta som valt att avstå har inte känt ett behov av detta. Hembesöket tar ca 90 minuter och innefattar samtal om fysisk och psykisk hälsa och välbefinnande, social gemenskap, levnadsvanor, digital kompetens, kognitiv förmåga och vård av anhörig. Man ser över läkemedelslista, gör fallförebyggande test för att hitta dem som har risk för fallolyckor, tar blodtryck och kollar blodsocker. Man informerar också om kommunens verksamheter som träffpunkter, trygghetsboende och ekonomiskt bistånd. Det följer även en del utvärderingsfrågor om hälsosamtalet. Det planeras också för en uppföljning 4-6 veckor fram i tiden via telefon eller hembesök.
Vid identifierade behov finns personal på Kvarnholmens hälsocentral att kontakta så som läkare, apotekare, psykolog, arbetsterapeut, syn och hörselassistent med flera. Det preventiva hembesöket utvärderas via dokumentation från Cosmic och Es maker. E-hälsoinstitutet utvärderar modellen. Från 1 september till 1 oktober har det genomförts 29 preventiva hembesök. Man har identifierat 43 planerade åtgärder och sett att det upplevda välbefinnande är bra. Av dem 29 hembesöken kan man också se att 34% inte använder internet och hos dem som är i ett parförhållande är det oftast bara en part som använder digitala verktyg.
En fråga som väcktes efter Ullas presentation var om vi genom detta pilotprojekt når dem som bäst behöver det, då kvarnholmen är ett område med ganska hög socioekonomisk status. Ett förslag är att på sikt också välja en hälsocentral belägen i ett mer socioekonomiskt utsatt område.
Se bifogad presentation i sin helhet om omsorgens pilotprojekt med preventiva hembesök. Informationen lades till protokollet.
§ 26 Information och jämförelse gällande kostnaden för att bo på Kalmar kommuns olika boenden, Patrik Ohlsson, ekonomichef, omsorgsförvaltningen
Hyresberäkningsmodellen är framtagen utifrån hyreslagen. Hyresnivåerna ska följa och vara jämförbara hyresnivåer vid nybyggnation av lägenheter på orten. Gemensamhetsdelar ingår med ett lägre m2 pris som alla boende delar på. En peng läggs också på för trygghetsfaktorn, att ha närhet till personal och larm samt för städning i gemensamma utrymmen och slutstädning. Säng och el ingår i hyran. Hyrorna räknas upp utifrån Kalmarhems upphandlingar av hyror. Hyresintäkterna är subventionerade och täcker inte utgifterna. Kalmar kommun har ett garantibelopp. Det innebär att man ska ha minst 2139 kr kvar när hyra och mat är betalt. För att få nyttja detta ska man söka bostadsbidrag och inte ha ett eget kapital som är högre än 100 000 kr.
Aktuella hyresnivåer i Kalmar kommun:
- Enliden 3 875 – 5 260 kr/mån, 1 & 2or
- Liljan, fd Parkgården 3 864 kr/mån
- Stensberg 5 949 kr/mån
- Berga Backe 6 423 kr/mån
- Frikadellen 4 718 & 6 226 kr/mån 1 & 2or
- Dragkroken 4 930 kr/mån
- Vasallparken 5 608 & 7 473 kr/mån 1 & parbo
- Varvet 6 360 & 7 334 kr/mån 1or & parbo
- Jungmansgården 5 580 – 6 370 kr/mån
- Ståthållaren 5 512 – 6 390 kr/mån
- Ingelstorpsvägen 6 762 – 7 748 1or
och 8 310 – 10 383 kr/mån parboende
- Vänskapens väg 7 067 – 7 795 kr/mån
- St Kristoffers väg 5 608 – 7 384 kr/mån
Aktuella hyresnivåer i Södermöre:
- Möregården 5794 kr i månaden
- Ljungbyhemmet 4408 - 5429 kr månaden
- Björkhaga 4747 - 6785 kr i månaden
(Till varje hyra tillkommer det även en kostnad för vård- och omsorg, mat och servicepaket)
Jämkning av dubbla hyror:
Om du som bott i hyresrätt får dubbla hyror vid inflyttning till något av kommunens vård- och omsorgsboenden kan omsorgsavgiften minskas under maximalt tre månader. En förutsättning är att du inte har eget kapital som överstiger ett och ett halvt prisbasbelopp. 1,5 prisbasbelopp är 71 400 kr under 2021.
Michael Ländin informerar om att man gjort en överenskommelse med Kalmarhem att hyran utgår när man flyttar in på omsorgsboende. Önskvärt att övriga hyresbolag kunde erbjuda detsamma.
Fråga om hur Kalmar kommuns hyresnivåer står sig i relation till andra kommuner. På grund av högre standard på boenden ligger vi lite högre. Ytterligare en fråga om det är dyrare att ha vården i hemmet jämfört med att bo på boende. Har man 29 timmar omsorg i hemmet per vecka så är det billigare ur kommunens synvinkel att ha ett boende.
Se bifogad presentation i sin helhet om Information och jämförelse gällande kostnaden för att bo på Kalmar kommuns olika boenden. Se också bifogat dokument med aktuella hyresnivåer för boenden i Södermöre.
Informationen lades till protokollet.
§ 27 Presentation av Kalmar kommuns nya vård och omsorgsboende – Atlasvägen 2, Theres Palmgren, utvecklingsstrateg, omsorgsförvaltningen
Atlasvägen 2 är ett nytt boende som byggs vid Karlssons äng i norra delen av centrala Kalmar. Det blir 60 nya lägenheter, 1:or med pentry. Det nya boendet ersätter Liljan och Ståthållaren och utökar med 26 lägenheter. Byggstart var våren 2020 och inflytt blir våren 2022 i maj. Huset blir 4 våningar där de nedre 3 våningsplanen blir lägenheter. Gemensamma samlingsutrymmen blir vinterträdgård, aktivitetsrum, samlingslokal och trädgård med mera. I lägenheterna finns höj och sänkbart handfat och wc samt tvätt-pelare. Lägenheterna på nedre botten har en uteplats och övriga har fransk balkong.
Se bifogad presentation av Kalmar kommuns nya vård och omsorgsboende. Informationen lades till protokollet.
§ 28 Information från Johan Persson om aktuella frågor i Kalmar kommun
Budgetarbetet är i full gång. Utgångsläget är ganska gott efter pandemin med ökade skatteintäkter när restriktionerna släpper. Vi växer som kommun och har denna vecka växt med 997 invånare jämfört med samma vecka föregående år. Kalmar kommun har gjort en stor satsning som är strategiskt viktig för Kalmar, att etablera möjlighet för juridik. Kommunen går in med 100 miljoner kronor och Linnéuniversitetet med 200 miljoner kronor under en 10 års period. Detta kommer gynna oss i näringslivet då vi ser en större etablering i Kalmar, med bland annat utökade platser inom kriminalvården och en utbyggd tingsrätt. Bra är också att Linnéuniversitetet får ytterligare ett ben att stå på med möjlighet till bland annat utökade forskningsmedel. Försäljningsprocessen av KIFAB är i gång och ska avklaras kommande månader. Dessa medel ska inte in i driften utan ska bidra till att bygga kapital för framtida utmaningar. Kommande kostnader av nytt reningsverk och simhall med mera. Denna budget har fokus på trygghet. En ny enhet har bildats inom kommunen – Trygghet och säkerhet, i syfte att förebygga och förhindra unga i brott.
Informationen lades till protokollet.
§ 29 Övriga frågor
Mikael Ländin informerar om att man inom omsorgen har köpt in ett antal hygientoaletter. Det är en ny variant då den japanska var för komplicerad. Toaletterna finns på Stensberg.
Information följer också om samlingslokaler på Stensberg, St Kristoffers väg samt TIC-huset. Nämnden har fattat beslut som möjliggör för alla ideella föreningar som sysslar med samhällsutvecklande aktiviteter att låna lokalerna kostnadsfritt. Fastighetsägarna på samtliga tre ställen har godkänt detta. Bokningsrutinerna är klara inom kort och bokningar ska kunna göras via kontaktcenter från den 1 november. Bokningen kan göras för ett kvartal i taget.
Beträffande träffpunkterna så är dem öppna igen. För allas trygghet kommer aktiviteterna fortfarande utföras med avstånd och med ett maxantal av hur många personer som får vistas i lokalen på respektive träffpunkt.
Johan Persson informerar om att senior event kommer äga rum i Kalmar den 9-10 november i Kalmarsalen.
Informationen lades till protokollet
§ 30 Nästa sammanträde
Den 2 december kl. 13:00