30/5 Hurtigruten

På månadsmötet fick Seniorerna uppleva en vacker båtresa med MS Midnatsol.

Torsdagen den 30 maj hälsade Ordföranden Per-Einar Tuvesson ett 70-tal Seniorer välkomna till Folkets Hus i Borgholm. Mats Ljung, som skulle visa sin och Gunilla Erikssons båtresa med Hurtigruten, blev välkomnad med extra applåder.

Efter att en måltid bestående av Landgång, kaffe o kaka avnjutits, under ivriga samtal vid borden, var det dags för Mats Ljung att presentera sig. Han omtalade att detta var första gången som han visade sina bilder från 2012, för en så stor publik.

Resan gick från Öland - Oslo – Bergen.

I Bergen gick de ombord på MS Midnatsol som skulle ta dem hela vägen upp till Kirkenäs i norr och tillbaka till Bergen.

Hurtigruten seglar längs den råa norska kusten och har gjort det sedan 1893. Det var Richard Withs som satte sin ångbåt DS Vesteraalen i reguljär trafik och Hurtigruten etablerade som begrepp. Idag, mer än 130 år senare, fraktar 11 fartyg fortsatt gods och passagerare längs rutten. Ett av fartygen i flottan lämnar Bergen varje dag för att resa till Kirkenäs och tillbaka med 34 hamnstopp längs vägen.

Vi fick se vackra bilder från Hardangervidda, midnattssol i Ålesund. (Läge: Ålesund ligger i höjd med Sundsvall). Busstur från Geiranger By på Örnveien och tillbaka till Ålesund. När Lofoten besöktes var det den enda resdagen med dåligt väder. Därefter visades Raftsundsbrua, 711 meter lång, bredd 10 meter. en tvåfilig fribärande vägbro i Hadsel kommun i Nordlands fylke. Torghatten, 258 m.ö.h. känd för sitt karaktäristiska hål, som går tvärsigenom berget. När man går genom det trånga Raftsundet är känslan av att nästan kunna sträcka ut handen och ta på fjället. Mäktigt!

I Tromsö fick vi se Ishavskatedralen och en stadsvandring.

Kirkenäs är känd som huvudstaden i Barensregionen och Porten till öst. Här befinner man sig längre österut än både Istanbul och ST Petersburg och närheten till ryska gränsen är påtaglig, genom att alla vägskyltar var textade både på norska och ryska. Vi fick se Nordkapp- 307 meter över norra Ishavet, i Hammerfest, fick vi se en vacker Isbjörnsskulptur. På Norges National dag den17 maj, gjordes en Örnsafari. Här fick vi beskåda vackra fågelbilder, Havsörnar som visade sin storhet med ca 3 meter mellan vingarna. Bilder från Trollfjorden, som endast kan besökas vid vackert väder. Efter att ha sett Kristiansund och färdats Atlanthavsveien, blev det en vacker bilresa hem där färden gick norr om Hardangervidda.

   

Bildtext: Monica Stegermark och Mats Ljung

Ordföranden tackade Mats för den fina bildvisningen och Monica Stegermark överlämnade en blomma under åhörarnas varma applåder. Härefter fick nöjda lottvinnare sina vinster och Per-Einar Tuvesson gav information om onsdagens Trivselträffar på Folkets Hus kommer att fortsätta, i samarbete med kommunen. Per-Einar påminde om Johanna Mos författarträff i Folkets Hus den 8 juni. Kerstin Ågren, ordförande i BK 4 Klöver, startar en nybörjarkurs 1 september är alla välkomna. Ordföranden omtalade att SPF Seniorerna Blåeldens Höstprogram kommer att utdelas i god tid före midsommar, tackade sedan för denna trevliga dag och önskade välkommen till den Hemliga Resan med Tomas Buss följande måndag.


Text och bild Gun-Britt Sjöblom